SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

tłuszcze a witamina D

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2553

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1539 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 54239
Witamina D w dużych ilościach, większych niż zalecane jest toksyczna. Wynikiem nadmiaru tej witaminy może być:

nudności

biegunka

spadek masy ciała

łatwe męczenie się

nadmierne pocenie się

brak apetytu, utrata łaknienia

senność

opóźnienie w rozwoju dziecka

zaburzenia rytmu pracy serca

wzmożone oddawanie moczu

ból oczu

bóle szczęk, stawów i mięśni

bóle głowy

świąd skóry

zwiększenie ryzyko powstania miażdżycy

zwiększenie ryzyko powstania kamicy nerkowej
Doskonałym źródłem witaminy D jest tran i oleje rybne, które znajdują się w rybach, takich jak łosoś, tuńczyk, śledź, makrela czy sardynki. Witaminę tę znajdziemy również w mleku (najlepiej wzbogaconym dodatkowo przez dodanie tej witaminy), a także w wątrobie, białku jaj oraz przetworach mlecznych, takich jak ser, masło czy śmietana. Jednak ilość witaminy D w mleku zależy od sposobu żywienia krów i ich przebywania na słońcu. Profilaktycznie wzbogacane są o tę witaminę nowoczesne margaryny i mleko w proszku.

a zapotrzebowanie to gdzieś 5-7,5 mikrograma
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 94344
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 26 Napisanych postów 1092 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 4309
5-7,5 wystarczy? To wystarczy, że zjem makrelę i tuńczyka i już mam nadmiar?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Czy już skonczyc odchudzanie???

Następny temat

Dieta Wegetarianska

WHEY premium