Szacuny
11148
Napisanych postów
51564
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Mam takie pytanie. Załóżmy, że ktoś ma za mało enzymów trawiennych, nie trawi dobrze pokarmu, przez to ma niedobory witamin, itp... Wtedy zacznie brać probiotyki w takich ilościach, żeby pozbyć się problemów z trawieniem (chodzi o biegunkę, gazy), bo dobre bakterie zaczną przeważać nad tymi, które powodują fermentowanie jedzenia w jelitach. Czy organizm wtedy zacznie wykorzystywać pokarm tak samo jak zdrowy człowiek, mimo że nie produkuje odpowiedniej ilości enzymów? Czyli np. przestanie chudnąć, uzupełnią się niedobory? Czy może dalej będzie tak samo, ale po prostu znikną te nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego?
Jak ktoś ma jakieś pojęcie na ten temat to niech odpowie, ale bez zgadywania.
Zmieniony przez - BlackCamel w dniu 2010-06-03 22:40:04
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6266
Napisanych postów
76018
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754780
Jezeli ktos ma tego typu problemy to najczesciej sa przepisywane leki, ktore pomagaja. Dodatek szczepow bakterii probiotycznych i kwasu mlekowego na pewno bedzie pomoze.
Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
9
Witam. Poniższa przestroga przyda się wszystkim, którzy stosują lub mają zamiar stosować enzymy proteolityczne. Tę przestrogę skopiowałem z opisu jednego z preparatów proteolitycznych produkowanych w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Przeanalizowałem skład wielu preparatów proteolitycznych (dostępnych na polskim rynku) o podobnym składzie. W opisie wielu innych preparatów proteolitycznych nie natknąłem się na tego rodzaju przestrogę. Wobec tego, kto o tym nie wie i działa na własną rękę bez uzgodnienia z lekarzem o dużej wiedzy i doświadczeniu, może sobie strasznie "narozrabiać". Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych. Do miłego Śledczy
"Preparat nie może być jednocześnie zażywany z alkoholem, żelazem ( innymi preparatami metalicznymi), ziołami garbnikowymi (taninowymi), kwasami, zasadami, bowiem w ich obecności traci aktywność. Dłużej zażywany powoduje nadtrawienie jelit, uszkodzenie enzymatyczne odbytu (owrzodzenia), owrzodzenia dwunastnicy."