SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

czy jesc drozdze?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 8841

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 6434 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 22173
właśnie co to za program?

Napis na grobie by mnie cieszył: Nie byle kto,bo byle czym się cieszył

- mafia tadkow niejadkow -

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 556 Wiek 46 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 6195
KOPIE Z OPASKA NA OKU MILE WIDZIANE

Sog nie wystawiony jest nic nie warty!!
http://www.sfd.pl/temat176217 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 558 Wiek 46 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 16649
1. Senność .........

2. Rozdrażnienie ............

3. Zaburzenia koordynacji ..........

4. Bezsenność, zaburzenia snu ...............

5. Częsta zmienność nastroju

6. Zawroty głowy, zaburzenia równowagi

7. Ucisk ponad ( za) uszami, uczucie opuchnięcia głowy

8. Problemy z zatokami szczękowe, czołowe

9. Tendencja do łatwego powstawania siniaków

10. Egzema, swędzące oczy

11. Łuszczyca

12. Pokrzywka

13. Zaburzenia trawienia, zgaga

14. Nadwrażliwość nietolerancja, mleka, glutenu, pszenicy, żyta innych ziaren

15. Śluzowate stolce

16. Świąd odbytu

17. Suchość ustach i gardle

18. Spękane usta i biały język.

19. Płytki oddech, brak powietrza

20. Stopy, włosy i ciało nieprzyjemnie pachnie pomimo częstego mycia

21. Uczucie ciągle zatkanego nosa, i wyciekanie wydzieliny

22. Świąd w nosie

23. Bóle w gardle

24. Podrażnienie krtani, pogorszenie głosu

25. Suchy kaszel

26. Sztywność, napięcie w klatce piersiowej

27. Skrócony oddech, sapanie przy oddychaniu...........

28. Częste nagłe oddawania moczu.........

29. Pieczenie, swędzenie w drogach moczowych........

30. Ciemne plamki przed oczami...........

31. pieczenie, łzawienie oczu ..........

Co to jest candida


"CANDIDA "pod tym pojęciem w zachodnich ośrodkach holistycznych

rozumie się zespół chorobowy wynikający z infekcji i oddziaływania candida; i toksyn

produkowanych przez candida i następstw tego działania na organizm ludzki.

Dotyczą one nie tylko skóry, przewodu pokarmowego, dróg rodnych, ale również układu nerwowego i immunologicznego. Ten wpływ odzwierciedla się w funkcjonowaniu odporności, psychiki, układu nerwowego i całego organizmu..

Opis CRC:

Candida jako "zespół candida" to często wiele niewyraźnych, niepowiązanych ze sobą objawów. Pacjenci mogą być kierowani do psychiatrów z powodu ich neurotycznej kondycji i niewydolności współczesnej medycyny w znalezieniu biologicznej diagnozy. Lekarze nie mają czasu pracy zastanawiać się nad czymś czego nie widać i nie można zlokalizować badaniami podstawowymi, więc niema problemu pacjent jest po prostu „nerwicowy”.

Patofizjologia:

Candida przez swoje oddziaływanie na ścianę jelita (leaky gut) powodując jej nieszczelność i wzmożoną przepuszczalność ścian jelit dla molekuł, które normalnie nie powinny się pojawić we krwi co może prowadzić do reakcji układu immunologicznego na nie np.: alergii na pokarmy. Przedostające się różne molekuły normalnie nieszkodliwe mogą powodować różne objawy alergie o nietypowym obrazie.

Natomiast przedostając się przez barierę krew mózg mogą powodować zaburzenie roli neuro-transmitterów co może prowadzić do różnych mentalnych objawów i być przyczyną do błędnych rozpoznań choroby układu nerwowego.

Układ immunologiczny zajęty usuwaniem tych różnych molekuł normalnie nie pojawiających się

we krwi zostaję zajęty dodatkową pracą przez co jego normalne funkcje zostają zaburzone –

i następuje jego osłabienie i niesprawność funkcjonalna.

Natomiast substancje dotychczas obojętne stają się alergenami osoby takie stają się wrażliwe

na wiele czynników ze środowiska „environmentally sensitive” i dotyczy to nie tylko pokarmów ale

i substancji dostających się drogami oddechowymi. Dotychczas nieszkodliwe substancje stają się

alergenami wziewnymi.

Jak zostało wyżej opisane - Leaky Gut Sundrome LGS to jeszcze jeden wynik oddziaływania candida

na przewód pokarmowy prowadzący do nieszczelność i wzmożoną przepuszczalności ścian jelit dla molekuł.

Candida produkuje około 79 różnych toksyn stąd ich wpływ na organizm powoduje tak różnorodne objawy z różnych narządów – brak wzajemnego powiązania pomiędzy sobą.

Często podobieństwo objawów do zespoły przewlekłego zmęczenia, alergii pokarmowych, chorób przewodu pokarmowego IBS (irritable bowel syndrome) zespołów osłabionej odporności

immunologicznej powoduje terapię tych zespołów i chorób a nie candida.

Jak potraktować kogoś kto jest:

wiecznie zmęczony, często rozdrażniony, ma swędzenie skóry, czasem wysypki, egzemy, a nawet grzybicę paznokci, ma kłopoty z koncentracją, pamięcią, napady, paniki, lęku, czasem płaczu, nastrój depresyjny, jest rozbity, źle śpi, wszystko go irytuje, ma bóle głowy.

Jeśli czujesz, że nie możesz zaczerpnąć w płuca głębiej powietrza, kłucie i sztywność w klatce piersiowej.

Czasem jesteś czasem sztywny, występują bóle w stawach lub sztywność.

Gdy temu towarzyszą zaburzenia trawienia i pracy jelit, niestrawność, burczenie w brzuchu,

biegunki czy zaparcia bez żadnej sensownej przyczyny, odczuwasz suchość w ustach, masz wzdęcia,

nie tolerujesz pokarmów.

Twój układ moczowo płciowy odzywa się kolkami pieczeniem przy oddawaniu moczu, częste bieganie do toalety, nieregularne miesiączki. Zespól napięcia przed miesiączkowego, częste upławy, nawracające

infekcje pochwy, świąd pochwy, krocza. u mężczyzn nawracające problemy z prostatą,

pęcherzem moczowym.

Inne to zła funkcja nadnerczy i tarczycy, zimne dłonie i ręce, cukrzyca, niedoczynność tarczycy,

impotencja, niska temperatura ciała.

Osoba mająca większość z tych objawów w mniejszy lub większy stopniu niejednocześnie badana

przez psychologów i psychiatrów, gastrologów, dermatologów, alergologów gdzie wszyscy mówią,

że niema u pana/pani uchwytnych przyczyn choroby, po pewnym czasie są zniecierpliwieni

twoimi wizytami, powodowanymi ich bezradnością a i twoim niewdzięcznym organizmem

nie chcącym chorować na książkową chorobę łatwo leczoną i rozpoznawalną od drzwi gabinetu.

Ozacza to, że trzeba zastanowić się czy nie jesteś kolejną ofiarą Candidy, małych patogenów

o kształcie długich podobnych w kształcie do korzeni struktur.

Kiedy następuje patologiczny rozrost candida

Stres, sztuczna konserwowana żywność, drożdze, produkty fermentowane z użyciem pleśni i drożdży,

cukier, aspartam, MSG, wszystko to powoduje, że opanowuje cię od środka „candida” pojawiają się

kolejne objawy nie tylko z przewodu pokarmowego. Objawy są nie tylko z powodu nadmiernego rozrostu

ale również z powodu toksyn wytwarzanych i powstających po rozpadzie komórek candida.

Często objawy z innych narządów to toksyczny a nie tylko infekcyjny powód. Czy w świetle powyższego

opisu zgodzisz się, że po pewnym czasie na pewno będziesz ofiarą candidy i nie będziesz o tym wiedział,

w Polsce myśli się o tym tylko w kontekście antybiotyków i ma się raczej na myśli objawy ze strony przewodu pokarmowego z wyraźnymi miejscowymi rozrostami candida np. biały obłożony język. Nie myśli się natomiast o innych objawach ze strony innych narządów i układów nie wynikające z infekcji a wynikające z działania toksyn candida i jego układowego działania.





Henry o candida ....
Pod koniec XX wieku, szczególnie w krajach zachodnich pojawiła się nowa grupa pacjentów, uskarżająca się na zespół różnych, na pozór nie powiązanych ze sobą symptomów, przejawiających się byciem totalnie chorym z objawami jak gdyby wielu różnych chorób występujących jednocześnie. Pacjenci kierowani są do różnych specjalistów ,którzy stwierdzają, że wszystko jest z nimi OK. Ostatnim ze specjalistów jest przeważnie psychiatra, który stwierdza ze wszystko to jest u pacjenta w głowie, że pacjent wmawia sobie te choroby /czyżby?/

Pojawianie się tego rodzaju pacjentów nastąpiło lata po tym jak współczesna medycyna zdecydowała się leczyć większość schorzeń przy pomocy antybiotyków, czyli produktów pleśni. Antybiotyk o szerokim spektrum zabija wszelkie bakterie w organizmie człowieka nawet te przyjazne, które współzawodniczą o kolonizacje naszego przewodu pokarmowego z adwersarzem zwanym candida albicans. Candida albicans jest niepozornym organizmem z pogranicza świata roślinnego zamieszkującym dolana cześć przewodu pokarmowego od momentu naszego przyjścia na ten świat. Spełnia ona ważna role trawienna pomagając w procesie rozkładu cukru przez organizm.

Jej drugie oblicze jako niszczyciela naszego systemu immunologicznego w przypadku jej przerostu, poznajemy ostatnimi laty chociaż pierwsze przypadki były opisane już przez ojca medycyny Hipokratesa. Candida jest obecna praktycznie wszędzie w środowisku i dopóki nasz organizm posiada normalne funkcje obronne jest dla nas niegroźna.

Inni mieszkańcy jelit to tzw "pozytywne"bakterie: acidophilus, bulgaricus, bifudus i inne. Podobnie jak candida, odgrywają ważną role w trawieniu, ponadto co jest mniej rozpowszechnione lub uznawane, kontroluja rozwoj candidy albicans odzywiajac sie nia.Te pozytywne bakterie sa zasiedlane w przewodzie pokarmowym z mlekiem matki.Sam fakt nie karmienia piersia noworodka może powodować niekorzystny stan braku równowagi między pozytywnymi bakteriami a candida, co czasami ma poważne konsekwencje w przyszłości.

Głównym czynnikiem sprzyjającym przerostwi candidy jest nadmierne przyjmowanie antybiotykow szczegolnie o szerokim spectrum. Antybiotyk będący produktem pleśni o wlasciwosciach bakteriobojczych,nie jest w stanie wybiorczo unicestwic zlych bakterii pozostawiając lactobicilus,ktory spelnia pozytywna role.Usuwa wszystkie bakterie napotkane bez wyjatku kreujac w ten sposob nierownowage i poczatek problemow. Niestety lekarz nie doradza nam bysmy w trakcie kuracji lub po jej zakonczeniu zasiedlili przewod pokarmowy ponownie przyjaznymi bakteriami, usunietymi przez antybiotyk a tak niezbednymi dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.

Kolejnym powodem przerostu candida w organizmie jest współczesna dieta, która odbiega znacznie od tego czym żywilismy sie w czasach gdy nasze życie towarzyskie kwitło w jaskiniach. Tu skubnęliśmy jakiegoś korzonka, tam warzywko potem jakiś owoc czy zwierzątko. Bylo to pożywienie w naturalnej nieskażonej, nieprzetworzonej, świeżej postaci o wysokich walorach odżywczych i antygrzybiczych.

Współczesna nie psująca się żywność nafaszerowana jest konserwantami jak MSG, BHA, BHT i około 15 tys. innych o bardzo negatywnych skutkach na zdrowie człowieka. Produkty te są trwałe, łatwe w przechowywaniu i przyrządzeniu ale są martwe, nie zawierają żywych składników odżywczych potrzebnych człowiekowi do rozwoju i kontrolowania populacji drożdzy w naszym organizmie. Przykladem niech będzie tu chleb nasz powszedni sporządzony z oczyszczonej/usunięte składniki odżywcze/ białej mąki z dodatkiem wody z kranu /chlor,fluor/ i drożdży, Po takim przyrządzeniu trudno doszukać się w chlebie jakiś wartości odżywczych chyba, że po zamianie w prostych węglowodanów w cukier /świetnej pożywki dla candidy/.

Dobrym przykładem "zdrowotnych" właściwości oczyszczonej żywności niech będzie zdarzenie z czasów wojny w Wietnamie. Gdy zabrakło miejscowego ryżu dla armii i ludności południowo-wietnamskiej sprowadzono ulepszony biały ryz z USA. W krótkim czasie wśród ludzi jak i inwentarza zwiększyła się liczba różnych pospolitych chorób. Ktoś zauważył, że kury karmione miejscowym ryżem maja się nadal dobrze a te na amerykańskim wikcie padały jak muchy. Gdy wprowadzono do głównie ryżowej diety południowo azjatyckiej z powrotem naturalny nieoczyszczony ryż miejscowy, sytuacja zdrowotna konsumentów poprawiła się momentalnie. Chodzi o to ze główne składniki odżywcze są zawarte w łupinie zbóż, która jest usuwana w nowoczesnym procesie oczyszczania.

Generalna zasada zdrowego żywienia jest nie spożywanie żywności zapakowanej fabrycznie z rożnymi kolorowymi napisami świadczącymi o ich rzekomych właściwościach odżywczych.

Zdaje sobie sprawę, że jest to trudne do osiągnięcia w dzisiejszych czasach starajmy się wiec chociaż ograniczyć ilość takiej żywności do minimum.

Objawy w zespole CANDIDA- pojawiają się nagle lub stopniowo:

Przewód pokarmowy: niestrawność, gazy, przelewanie i kruczenie w brzuchu, zapalenie, bóle, biegunki lub/i zaparcia, pieczenie w brzuchu, nieprzyjemny oddech, suchość lub pieczenie ustach, naloty i zmiany barwy na języku, pleśniawki, zespół jelita nadwrażliwego (IBS-ZJN),

Somatyczne i alergiczne: zdrętwienie , palenie albo mrowienie ; bolesność , obrzęki, sztywność i bolesność stawów, bolesne i napięte mięśnie, przekrwienie i uczucia zatkania w nosie, ucisk w głowie, bóle głowy, „zdrętwienie ogólne”, mroczki lub plamy przed oczami, szum w głowie w uszach, skrócenie oddechu, ograniczenie możliwości wykonania głębokiego oddechu, kłucie w klatce piersiowej, utrata wagi ciała, zawroty głowy, nadwrażliwość lub uczulenie na związki chemiczne, zimne stopy i ręce, obniżenie popędu seksualnego, niska temperatura ciała

Umysł/ Emocje: chroniczne zmęczenie-brak sił, senność, osłabienie koncentracji i pamięci, drażliwość, uczucie utraty siły i energii do życia, zdezorientowanie, depresja, napady paniki i płaczu, zaburzenia snu, uczucie zdrętwienia, kłopoty z podejmowaniem decyzji, mentalne zamieszanie, zmienność nastroju, lęk, napady gniewu.

Skóra: trądzik, zmiany grzybicze na skórze, stopa atlety, swędzenie skóry i odbytu, plamiste- siatkowate zmiany na skórze, suchość skóry, egzema, wyprzenia, stany zapalne skóry, wysypki na twarzy, grzybicze i zapalne zmiany paznokci, pokrzywka, zmiany podobne do tocznia, łuszczycy..

Układ moczowo płciowy : stany zapalne pochwy i nawracające infekcje grzybicze, wyczerpanie, niezadowolenie z sexu, świąd pochwy i krocza, nieregularne i bolesne miesiączki, bóle, kolki, skurcze, częste oddawanie moczu, nawracające infekcje pęcherza moczowego , pieczenie w trakcie oddawania moczu z bolesnym parciem na mocz, retencja płynów w organizmie, obrzęki. impotencja i problemy z prostatą u mężczyzn, zapalenie gruczołu krokowego, zespół napięcia przed miesiączkowego /PMS/




Przyczyny rozwoju Candida
Sytuacje środowiskowe, dieta, mechanizmy patofizjologiczne, możesz zrozumieć dlaczego i kiedy powstaje CRC, jeśli przeprowadziłeś Candida test teraz zrozumiesz co do tego doprowadziło.

1 . długotrwałe przyjmowanie antybiotyków, antybiotyki zabijają pożyteczne bakterie

z powodu braku konkurencji w szalonym tempie rozwija się candida.

- niesterydowe leki przeciwzapalne, leki hamujące wydzielanie kwasu solnego - H2 blokery przyjmowane dłużej ponad 3- m-ce , powodują zahamowanie wydzielania kwasu solnego

co podwyższa pH i sprzyja rozwojowi candidy bo nie są zabijane przez kwas solny w żołądku,

które powinno być niskie co powoduje zabicie candida . Modna ostatnio eradykacja

czyli H-2 blokery+ dwa antybiotyki np. AMOKSYCYLINA + KLARYTROMYCYNA

to prosta droga do CRC.

2. picie i gotowanie przy użyciu wody z kranu jest ona chlorowana co zabija złe

ale i dobre bakterie

3. dieta bogata w proste węglowodany, krochmal, nadużywanie cukru - cukier jest

metabolizowany bardzo szybko przez candida, sprzyjając ich szybkiemu rozrostowi

co hamuje rozwój pozytywnych bakterii

4. zażywanie pigułek przeciwciążowych i sterydów

5. stres i wyczerpanie, brak snu i wypoczynku, ogólne osłabienie organizmu

6. dieta bogata w mięso i mleko zawierające antybiotyki, hormony i sterydy

7. spożywanie słodzonych i gazowanych napojów cola, fanta, i inne słodziki+ kofeina

konserwanty kofeina powoduje do 75% zmniejszenie populacji pozytywnych bakterii

i trwa to do 5 godzi po wypiciu jednej filiżanki kawy zanim zostanie przywrócona

równowaga flory jelitowej

8. duże spożycie, keczupu, musztardy, octu, produktow wędzomych,

sfermentowanych : produktów do wytworzenia których używano drożdzy

i pleśni ( fermentowane zółte sery)

- częste spożywanie junk food: hamburgery, hot dogi, pizza, gotowe posiłki = wysoko

przetworzona i oczyszczona sztuczna żywność, dużo konserwantów, polepszaczy smaku,

sztucznych barwników E304 itd, nadmiar prostych węglowodanów - poczytaj henry o candida

9. małe spożycie warzyw i nieoczyszczonej nieprzetworzonej żywności,

chleb z pełnego ziarna, nie pozbawione łuski ziarna zbóż

10 . nadużywanie: kawy, alkoholu, nikotyny

11. przebywanie i praca w pomieszczeniach wilgotnych, zakurzonych,

12. narażenie na promieniowanie jądrowe, rentgenowskie ,elektromagnetyczne

13. przewlekłe zaparcia i biegunki , cukrzyca,

14. jelitowe robaki i pasożyty

15. toksyczne metale i: ołów, rtęć, kadm, amalgamat w plombach dentystycznych

związki chemiczne - sztuczne barwniki, perfumy, pestycydy

16. aspartam słodzik, MSG -glutaminian sodu - poprawiacz smaku w sosach, gotowych zupach, przyprawach - powodują zahamowanie rozwoju prawidłowej flory bakteryjnej, osłabiają też odporność immunologiczną co pozwala na rozrost candida i powstawanie zespołu candida.

MSG - glutaminian sodu - syndrom chińskiej restauracji restauracji





Dieta w candida
Produkty zawierające Candida

Candida możemy znaleźć w większości owoców w occie, który jest zrobiony ze sfermentowanego wina. Ocet używany jest z kolei jako środek konserwujący do musztardy, majonezu, licznych sosów, pikli, sałatek. Owoce w puszkach i mrożone zawierają C. Podobnie grzyby i wszelkiego rodzaju sery należą do produktów zawierających C., jak też śmietana, lody mleko sproszkowane.

Sugestie co do diety:

Unikaj w diecie potraw i produktów, które są dla ciebie alergiczne.

Włącz więcej warzyw do twojej diety

Piecz, smaż, gotuj na parze swoje warzywa

Chude mięso i ryby są w porządku

Jajka są o.k. jeśli nie jesteś na nie uczulony

Produkty z ziaren, włączając w to: mąkę owsianą, otręby owsiane, całe i pocięte ziarna pszenicy

jeśli nie jesteś uczulony na gluten, brązowy ryż jęczmień i proso są odżywcza żywnością. One zawierają błonnik i dużo mikroelementów .

Włączaj je w twojej diecie jeżeli nie jesteś na nie uczulony.

Zapoznaj się z użyciem alternatywnych ziaren jak: amarantus, gryka, oriks: soja z umiarem

bez konserwantów i bez postaci fermentowanych



8. Unikaj cukru i żywności która zawiera proste węglowodany , włączając zboże syrop ,

białą mąkę , biały ryż i miód.

9. Co z produktami mlecznymi.Dużo ludzi włączając t oz osobami z CRC (objawowy zespół candida)

mają nietolerancję i alergię do mleka. Jakkolwiek jogurty dobrej jakości wolne od cukru są dobrze

tolerowane, ponadto działają korzystnie przez zawartość bacterii Lactobacillus oponent dla Candida.

10. Owoce często wzmacniają objawy dlatego często w pierwszych trzech tygodniach poleca się

powstrzymanie się od nich. Kiedy nastąpi poprawa możesz je ostrożnie włączać

uważnie siebie obserwując.

11. Żywność zawierającva drożdze jak chleb, sery pleśniwe, piwo, owoce i soki z puszek powodują

nasilenie się sympotmów u ludzi z CRC.

Do picia poleca się wodę źródlaną z butelek z dodatkiem wyciśniętego soku z cytryny czy pomarańczy. Dobrze tolerowane są herbaty ziołowe po określeniu indywidualnej tolerancji.

Znam przypadki nietolerancji ziół leczniczych np. Taraxacum offic., Dandelion.

Natomiast słodziki polecane są w umiarkowanych ilościach 5 -10 tabletek na dzień





Terapia Candida
1. unikaj tego co niszczy pozytywną florę bakteryjną ( opisane powyżej)

2. zwróć uwagę na to co spożywasz, podpowiedzi co do diety (powyżej)

3. jeśli nic nie wychodzi zastosuj Rife-Zapper z częstotliwościami dla candida.

więcej o zappingu w książce Huldy Clark kuracja Życia.



Postacie Candidy znane w Polsce
nie rozumiane jako zespół Candida CRC
Kandydoza, bielnica, drożdżyca, grzybica wywołana przez Candida albicans. Choroba szeroko rozpowszechniona. Grzyb zaliczany jest do klasy grzybów niedoskonałych.

Kandydoza występuje jako ostre lub podostre schorzenie skóry i paznokci oraz błon śluzowych, np. jamy ustnej, jelit, odbytu, pochwy i sromu. Czasem dochodzi do uogólnienia i zajęcia opon mózgowych oraz narządów wewnętrznych - płuc, wątroby, śledziony (grzybice narządowe).

Kandydoza występuje szczególnie często u dzieci i dorosłych wyniszczonych ogólnymi chorobami, w stanach znacznego obniżenia odporności (AIDS, podczas leczenia immunosupresyjnego w chorobach nowotworowych) i w tych przypadkach przebiega bardzo ciężko, powodując dużą śmiertelność. Podstawą rozpoznania jest badanie mikrobiologiczne

Pleśniawki, powierzchowne zakażenie drożdżakami, głównie Candida albicans (kandydoza, drożdżyca skóry i błon śluzowych), błony śluzowej jamy ustnej. Występuje najczęściej u niemowląt, które zakażają się w czasie porodu od matek cierpiących na upławy grzybicze oraz u dorosłych wyniszczonych chorobami.

Objawy: na błonach śluzowych pokrywających wewnętrzne powierzchnie policzków, na języku i dziąsłach pojawiają się białawe, przypominające ścięte mleko naloty, po których starciu uwidacznia się zmieniona zapalnie błona śluzowa.

Drożdżyca skóry i błon śluzowych, zmiany chorobowe skóry, paznokci i błon śluzowych wywołane zakażeniem Candida albicans. Są to najczęściej:

1) na skórze - wyprzenie drożdżakowe,

2) kandydoza paznokci i wałów paznokciowych,

3) na błonach śluzowych (pleśniawki, zapalenie drożdżakowe sromu).

Inne postacie są rzadsze. Czynnikiem sprzyjającym rozwojowi kandydozy jest cukrzyca, każdy stan obniżonej odporności organizmu (leczenie immunosupresyjne, w terapii przeciwnowotworowej, AIDS)

Określono dla 146 szczepów Candida albicans, wyodrębnionych od pacjentów z różnymi rozpoznaniami stomatologicznymi (periodontitis juvenilis, glossitis, gingivitis, stomatitis prothetica, leukoplakia, stomatitis atrophica (http://www.volumed.com.pl/czasop/ml/ml_04_98/ml_03.htm)

Inwazje grzybami z rodzaju Candida u chorych z grup ryzyka mogą być przyczyną pogorszenia stanu ogólnego chorych, utrudnić lub uniemożliwić leczenie, np. przeciwnowotworowe, a także - na skutek rozsiewu - powodować grzybicę uogólnioną, a nawet zgon chorego. Prawdopodobieństwo tego typu powikłań nasila się wraz ze wzrostem liczby czynników ryzyka zakażenia Candida. Do osób obciążonych dużym ryzykiem zakażenia Candida należą chorzy na raka płuc (RP) i przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP). http://www.volumed.com.pl/czasop/ml/ml_04_99/ml_02.htm

Z nielicznych prac wynika, że alergia na grzyby często stwarza wiele problemów diagnostycznych, a pacjenci s± leczeni długo i nieskutecznie. Celem obecnej pracy było przebadanie pacjentów atopowych ze stwierdzon± alergi± na grzyby oraz z objawami ze strony uszu, nosa i gardła oraz próba odpowiedzi, czy alergia na grzyby oraz ewentualna ich obecno¶ć w nosie i w zatokach ma wpływ na przebieg kliniczny stanów zapalnych ORL.

ZAKAŻENIA DROŻDŻAKOWE POCHWY I SROMU

Objawy
zakażenie spowodowane jest grzybkiem z rodzaju Candida albicans. Dochodzi do niego najczęściej droga kontaktów seksualnych. Grzybice nie są groźne, ale uciążliwe. Skóra staje się zaczerwieniona, piecze i swędzi. Na skutek pocierania swędzenie wzmaga się. Następną oznaka infekcji jest biała wydzielina. Czasami grzybica przyjmuje postać nawrotowa.

U mezczyzn: z reguły brak jest jakichkolwiek dolegliwości. Czasami jednak drożdżaki mogą osiedlać się na skórze meskich genitaliów, pod napletkiem, a nawet w prostacie zakażając nasienie, wywołując zaczerwienienie skóry lub ból podczas ejakulacji.

U kobiet: najczęstszym objawem jest intensywny swiąd sromu i pochwy, pieczenie przy oddawaniu moczu i stosunkach, zaczerwienie i obrzęk tkanek pochwy oraz białe, serowate upławy o nieprzyjemnym zapachu.

Czynnikiem etiologicznym jest głównie Candida albicans, notuje się jednak ostatnio coraz więcej przypadków wywołanych przez inne szczepy z rodzaju Candida m.in. Candida kefyr. Rozwojowi zakażeń grzybiczych pochwy sprzyjają: ciąża, doustne środki antykoncepcyjne, cukrzyca, zażywanie antybiotyków, leczenie hormonalne oraz zaburzenia w zakresie układu odpornościowego. Wpływ na rozwój grzybicy może mieć również noszenie ciasnej bielizny z tworzyw sztucznych. Powoduje to utrzymywanie się wilgotności i nadmierne przegrzanie tej części ciała, stwarzając mikroklimat korzystny dla grzybic. Nasilenie objawów grzybicy jest wynikiem interakcji jaka zachodzi między organizmem gospodarza a komórkami grzyba. W pewnej liczbie przypadków obecności grzybów nie towarzyszą objawy kliniczne, lub są one bardzo dyskretne. W skrajnych przypadkach objawy mogą być bardzo nasilone. Występuje wtedy silny świąd, pieczenie, obrzęk śluzówki w ujściu pochwy, serowate upławy. Często jedynym dowodem istnienia grzybicy pochwy u kobiety jest wystąpienie tej infekcji u partnera seksualnego. Manifestuje się to zaczerwienieniem żołędzi i napletka, świądem, pieczeniem oraz pojawieniem się białawych nalotów na żołędzi. W pierwszym okresie infekcji grzybiczej u kobiet podstawowe znaczenie ma tzw. pierwsza linia obrony. Jest to obrona miejscowa, nieswoista, czyli mechanizm nie dopuszczający do wtargnięcia grzyba. U kobiet czynnikiem tym jest kwasowość pochwy, która w prawidłowych warunkach wynosi pH 4,5. Kwasowość ta jest utrzymywana głównie przez kwas mlekowy, który powstaje z glikogenu zmagazynowanego w komórkach nabłonka pochwy. Rozkład glikogenu powodują bakterie z rodzaju Lactobacillus czyli pałeczki kwasu mlekowego, stale obecne w prawidłowej florze pochwy. Używanie do higieny intymnej dobrych środków myjących o kwaśnym pH, łagodzi objawy związane z zakażeniem grzybiczym, pomaga w ich leczeniu oraz w pewien sposób zapobiega infekcji grzybiczej poprzez pomoc w utrzymaniu kwaśnego pH tej okolicy. Zwykłe mydło nie ma tych właściwości, ponieważ ma odczyn zasadowy. Duże znaczenie w profilaktyce ma również noszenie przewiewnej, bawełnianej bielizny.

Mężczyzna na poziomie powinien trzymać się w pionie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Glukoza - ....?

Następny temat

Pytanie o platki

WHEY premium