efit, wymieniłeś wszystkie ważniejsze czynniki żywieniowe oddziałujące na poziom cholesterolu. Jeżeli chodzi o jaja, to mimo że produkt zawiera znaczna ilosć cholesterolu, to jednak spozywanie wiekszej ilosci żołtek nie oznacza podwyższonego wchłaniania i wykorzystania tego składnika przez organizm. Ze wzgledu na dużą zawartosć nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fosfolipidów w żółtku, szkodliwosć cholesterolu zawartego w jajach nie wydaje sie tak oczywista, jakby mozna wnioskowac na podstawie zawartości tego skłądnika w tym produkcie. Poza tym zawarte w żołtku proporcje kwasów tłuszczowych nie sprzyjają również endogennej produkcji cholesterolu. Obecnie uważa sie ze spożywanie siedmiu jaj tygodniowo, przy diecie bogatej w błonnik i zawierajacej małą ilosc kwasów tłuszczowych nasyconych, podwyższenie cholesterolu raczej nie grozi.
Chciałem tutaj również zaznaczyc aby zwracać uwagę nie tyle na sam cholesterol co proces niekorzystnych przemian frakcji miażdżycowej cholesterolu LDL. Dlatego wązną role profilaktyczną mogą odegrać witaminy antyoksydacyjen witamina E, C, Beta karoten a takze substancje flawonoidowe zawarte np. w zielonej herbacie.
Jeżeli chodzi o cholesterol, to chciałbym również zwrócić uwagę na korzystny wpływ białka sojowego. Zawarte w soji inhibitory trypsyny nasilaja wydzielanie cholecystokininy - zwiazku zwiekszajacego m.in. syntezę kwasów żółciowych z cholesterolu (wówczas dochodzi do obnizenia cholesterolu).
Bialko sojowe zawiera także wyższy poziom argininy do lizyny i metioniny co powoduje zmniejszenie wydzielania insuliny i glukagonu, a to obniża lipogeneze i powstawanie cholesterolu. Ponadto na obnizenie cholesterolu wpływaja również zawarte w białku sojowym saponiny i izoflawony. te ostatnie wykazują jeszcze silne działanie antyoksydacyjne wobec cząsteczek LDL. Z praktyki mogę powiedziec że dobry efekt przynosi podawanie izolatu białka sojowego np. zamiast kolacji. Pozwala to nie tylko wpłynąć korzystnie na poziom cholesterolu, ale takze, w dłuższej perspektywie sprzyja redukcji nadwagi, która często koreluje z podwyższonym poziomem choelsterolu.