Piątek wieczorem
podwieczorek
- malinowy koktajl: 1 mała papaya, po szklance mrożonych malin i maślanki - zmiksować, doprawić pieprzem cayenne, sokiem z cytryny i natką;
kolacja
- pieczone ziemniaki z serem;
na dobranoc
- szklankę maślanki doprawić do smaku startą gałką muszkatołową.
Sobota
na dzień dobry
- napój jabłkowy: 3 łyżki octu jabłkowego wymieszać ze szklanką wody mineralnej;
śniadanie
- muesli zbożowe: 3 łyżki muesli zmieszać z cornflakesami, płatkami owsianymi, szklanką mrożonych malin, pokrojonym w kostkę plastrem ananasa, kiwi i kubkiem jogurtu;
drugie śniadanie
- napój truskawkowy: zmiksować szklankę maślanki ze 125 g truskawek, dodać pieprzu cayenne, garść zielonej natki i sok z połówki cytryny;
obiad
-cytrynowy sznycel: 15 dag wołowiny lub cielęciny oprószyć pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut, po czym usmażyć kotlet z dwóch stron na patelni bez tłuszczu;
podwieczorek
- napój pomidorowy: zmiksować szklankę soku pomidorowego z posiekaną czerwoną cebulką i ząbkiem czosnku;
kolacja
- zupa z zielonego groszku: 300 g mrożonego groszku, 1/2 l bulionu drobiowego zagotować i zmiksować. Doprawić gałką muszkatołową, dodać 50 g wędzonego łososia i 1/2 jajka na twardo, zmieszać z 2 łyżeczkami gotowanego ryżu i świeżymi liśćmi kolendry;
na dobranoc
- sałatka z mango: pokroić małe mango, dodać sok z 1/2 cytryny i pieprz cayenne.
Niedziela
na dzień dobry
- napój warzywny: szklanka soku warzywnego wymieszana z natką pietruszki;
śniadanie
- twarożek z cebulką: 100 g chudego twarożku wymieszać z 2 łyżkami śmietanki, sokiem z cytryny i łyżeczką soku cayenne oraz pokrojoną czerwoną cebulą. Rozsmarować na 2 kromkach pełnoziarnistego chleba. Jeść ze startym jabłkiem, truskawkami lub bazylią;
drugie śniadanie
- napój z zielonej herbaty: 2 łyżki zielonej liściastej herbaty zalać 3/8 l wrzątku, po 4 minutach dodać 1/2 łyżeczki imbiru, sok z pomarańczy, cytryny i szczyptę pieprzu cayenne;
przekąska
- chleb z matiasem: pokroić 1 matiasa, 1 korniszona, 1 czerwoną cebulę, 1/2 jajka, wymieszać z musztardą i rozsmarować na 2 kawałkach pumpernikla;
obiad
- ryba w sosie pomidorowym: 2 nieduże filety z ryb umyć i osuszyć, po czym wrzucić je do wywaru warzywnego i gotować, następnie wyjąć, skropić sokiem z cytryny, podać z sosem pomidorowym;
podwieczorek
- koktajl ananasowy: zmiksować plaster ananasa, sok z 1/2 cytryny, 5 listków bazylii i 0,1 l wody mineralnej. Możesz zjeść 2 kromki pełnoziarnistego chleba;
kolacja
- kolorowa surówka: kilka liści sałaty, 2 łyżki kukurydzy, pół strąka papryki, pomidor, pół ogórka, kilka rzodkiewek, łyżka kopru - pokroić, wymieszać i doprawić sosem z pół łyżki oleju, pół łyżeczki musztardy, sokiem z cytryny, solą i cukrem;
na dobranoc
truskawki z serem: 5 truskawek i 1/2 sera camembert (30% tłuszczu) pokroić w cienkie kawałki, ułożyć na talerzu w kształt wachlarza, dodać bazylię, 1/2 łyżeczki pieprzu i sok z 1/2 pomarańczy.
Program sportowy
- oddechy stymulujące trawienie - leżąc na podłodze, ułóż ręce na brzuchu i oddychaj przeponą;
- ćwiczenia z ręcznikiem odmładzające szyję
- zwinąć ręcznik, przewiesić przez szyję, chwycić końce w dłonie i ciągnąć do przodu, starając się nie ruszać głową;
- zwinięty ręcznik przyłożyć do czoła, równomiernie ciągnąc za końce do tyłu, zginając równocześnie głowę do przodu;
- skakanka poprawia kondycję mięśni - należy skakać na lekko elastycznym podłożu, np. na dywanie, nigdy na twardej podłodze. Łagodnie ugięte kolana ułatwiają wykonywanie miękkich, bezpiecznych dla kręgosłupa skoków. Skacz przez 5 minut, następnie 5 minut odpoczywaj i skacz przez kolejne 5 minut. Ćwiczenia ze skakanką, regularnie powtarzane przez 3 tygodnie, wyraźnie poprawiają kondycję ruchową oraz doskonale trenują mięśnie bioder i nóg.
Zródło:www.polki.pl