SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Odmiany i formy ryżu

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 10596

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 64 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 2569
ODMIANY RYŻU

Na świecie uprawia się ponad 40 tysięcy odmian ryżu.

Istnieje wiele odmian ryżu, wśród nich są nawet takie, do których uprawy nie potrzeba nawadniać ziemi. Poszczególne odmiany różnią się od siebie wielkością i kształtem ziarna, konsystencją po ugotowaniu, czasami smakiem i aromatem.

* Ryż długoziarnisty - jego odmiany są najpopularniejsze.
Ziarno tego ryżu jest długie i smukłe - zazwyczaj jest cztery, czy pięć razy dłuższe niż szersze. Po ugotowaniu jest sypki, lekki, puszysty i rozdziela się na poszczególne ziarenka. Ten ryż jest doskonały do sałatek, mięs, drobiu, robi się z niego potrawy typu pilaw. Wysoko cenione są odmiany indyjskie: patna, siam-patna i basmati.

* Ryż krótkoziarnisty - ma delikatniejszą strukturę niż ryż długoziarnisty, po ugotowaniu jest kleisty. Z tego powodu używa się go w kuchni chińskiej i japońskiej - bardzo wygodnie jeść go pałeczkami. Włosi przyrządzają z niego risotto, a Hiszpanie - paellę. Jest świetny do deserów mleczno - owocowych, słodkich zapiekanek i sufletów.

* Ryż dziki - w rzeczywistości nie jest ryżem, tylko zupełnie inną trawą (o nazwie zizania wodna, owies wodny), pochodzącą z Ameryki Północnej.
Rośnie dziko na brzegach Missisipi, w jej górnym biegu. Jest dość drogi, gdyż jego zbiór jest bardzo trudny. Gotuje się dość długo. Ma szarobrązowy kolor, po ugotowaniu staje się purpurowy, a jego smak przez niektórych jest porównywany do karczochów. Bardzo często łączy się go z ryżem białym.

Inne, mniej popularne w Polsce rodzaje ryżu:

* Ryż o średnich ziarnach - forma pośrednia między ryżem krótkim, a długim. Ziarno jest dwa do trzech razy dłuższe niż szersze. Ugotowany jest wilgotny i delikatny, ma tendencje do sklejania się.

* Ryż słodki - jest uprawiany w Stanach Zjednoczonych. Ma krótkie, pulchne ziarna, które są kredowobiałe i nieprzezroczyste.

* Ryż tajlandzki - zwany jest również ryżem jaśminowym. Jest to mocno aromatyczna, długoziarnista odmiana używana do różnego typu potraw, w szczególności na terenach południowo- wschodniej Azji. Gotuje się go w nie osolonej wodzie lub na parze pod przykryciem.

FORMY RYŻU

* Ryż surowy - ziarna w łupinach. Taka postać ryżu jest niejadalna, przed gotowaniem zewnętrzna łupina musi być usunięta.

* Ryż ciemny, brązowy - ryż o naturalnych, nieprzetworzonych (niepolerowanych) ziarnach. W wyniku obróbki technologicznej ma usunięte tylko zewnętrzne warstwy okrywy. Posiada nieco orzechowy aromat. Po ugotowaniu jest sypki. Jego jasnobrązowy kolor pochodzi od otoczki z otrąb. Dzięki ominięciu procesu polerowania przy jego produkcji, zawiera więcej białka, żelaza, wapnia i witamin z grupy B. Używa się go często jako nadzienia do potraw gotowanych i pieczonych, pasuje do mięs i drobiu. Jest niezastąpiony do egzotycznych dań. Ze względu na nieco ostrzejszy smak nie nadaje się do deserów.

* Ryż biały - ryż, którego ziarna wypolerowano po usunięciu łupin. Nie ma na nim otrąb, ani zalążka.

* Ryż preparowany termicznie, czyli "parboiled".
Całe ziarno nawilża się parą wodną pod wysokim ciśnieniem, dzięki czemu wszystkie najcenniejsze składniki znajdujące się w okrywie przechodzą do wnętrza ziarna. Nie jest biały, jego ziarna mają złoty kolor. Po ugotowaniu jest puszysty i sypki. Ryż parboiled posiada te same składniki odżywcze, co ryż brązowy.

* Ryż, który został wcześniej ugotowany, czyli precooked - jest szybki i wygodny w użyciu. Ziarna ryżu zostają ugotowane, a następnie usuwa się z nich wodę. Może być biały, lub brązowy.

Artykuł pochodzi ze strony: http://www.gastronomie.pl/produkty/ryz/odmiany.html

Więcej o ryżu: http://www.gastronomie.pl/produkty/ryz/ 
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 6722 Wiek 34 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 28641
no i gdzie kupić teraz np. dziki ryż :P chętnie bym go spróbował :P

Siłę człowieka mierzy się ilością jego nieprzyjaciół.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 699 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 19721
możesz poszukać w hipermarketach lub większych sklepach - ja raz miałem paczke
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 6722 Wiek 34 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 28641
poszukam no ale jak ? dobre ?

Siłę człowieka mierzy się ilością jego nieprzyjaciół.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
powiem jedno drogi za 200g prawie 10 zł

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 215 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 7467
ostatnio kupilem mieszanke dziki + parabolan
2x100g 3zl

ale naprawde jest dobry (smaczny) taki ciemny i dlugi


Zmieniony przez - jarul w dniu 2005-02-25 19:25:13

Ja_Rul

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 9203 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29034
lapaj soga

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6267 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Tez dam soga

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Czy nie za dużo aerobów ?

Następny temat

Moja dieta na CKD

WHEY premium