SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Troche o kapuście kiszonej

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 113367

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 209 Wiek 40 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 5136
Samemu ukisić nic trudnego. Ja ukisiłem pod koniec października 30 kg i już nic po niej w beczce nie pozostało.


Zmieniony przez - szymonm21 w dniu 2017-01-31 19:18:04
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 132 Wiek 53 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 1767
Mateusz4949
Twierdzisz więc, że sklepowe produkty w "woreczkach" nawet gdy mają opis kiszone a nie kwaszone, to producent kłamie? Dlaczego kapusta kiszona miała by rozwalić gróby plastikowy worek skoro nie ma tak niskiego ph?


Co do woreczka to pewnie by pękł z nadmiaru gazów jakie powstają przy fermentacji w tym przypadku mlekowej. Więc nawet jak kapusta jest ukiszona tradycyjnie to przed zapakowaniem do woreczka chemicznie proces jest przerwany.
Tutaj jest fajny artykuł o kapuście zresztą takich artykułów jest na pęczki.
http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,Kiszona-kapusta-a-kwaszona-kapusta-roznice.html 
To jest podobnie jak z jogurtem naturalnym. Najzdrowszy jest taki który jest stworzony tylko z mleka i ziaren kefirowych odkrytych przez hodowców z Kaukazu . Nazwa taka mityczna tych ziaren kefirowych to Grzybek Tybetański tyle to ma wspólnego z Tybetem co ja Stosuję te ziarna i do zrobienia kefiru wystarcza mi tylko mleko i te ziarna. Przeczytajcie co jest w kupnych kefirach naturalnych Niestety nikt nie będzie robił na skalę sklepową takiego kefiru jak ja gdyż jest on niestabilny.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 132 Wiek 53 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 1767
szymonm21
Samemu ukisić nic trudnego. Ja ukisiłem pod koniec października 30 kg i już nic po niej w beczce nie pozostało.



Zmieniony przez - szymonm21 w dniu 2017-01-31 19:18:04


Pozazdrościć własnej kapusty. Sam mam taki plan kupić beczkę, kapustę i sobie zakisić ale na razie to tylko plany
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 209 Wiek 40 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 5136
Ja kiedyś miałem plan kisić kapustę, robić wędzonki, robić kiełbasy zwykłe i krakowskie no i przeszedłem do działania bez gadania. Od 3 lat robię własne wyroby i od tamtej pory kupiliśmy raz wędliny w sklepie :D A czasem i z dzika coś się urobi:D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1118 Napisanych postów 3767 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68320
Damian Abramowicz
szymonm21
Samemu ukisić nic trudnego. Ja ukisiłem pod koniec października 30 kg i już nic po niej w beczce nie pozostało.




Zmieniony przez - szymonm21 w dniu 2017-01-31 19:18:04


Pozazdrościć własnej kapusty. Sam mam taki plan kupić beczkę, kapustę i sobie zakisić ale na razie to tylko plany




Nie trzeba od razu beczki - wystarczy duży szklany słój. Ostatnio jest takich akcesoriów pod dostatkiem w sklepach (marketach, AGD, ogrodniczych), o różnych pojemnościach. U mnie w okolicznych warzywniakach sprzedają też (czasem od razu na miejscu, czasem na zamówienie) gotową poszatkowaną do kiszenia kapustę... Trzeba tylko jeszcze mieć chłodne miejsce do kiszenia i przechowywania gotowej kapusty albo po ukiszeniu nadmiar zapasteryzować.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 132 Wiek 53 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 1767
M-ka
Damian Abramowicz
szymonm21
Samemu ukisić nic trudnego. Ja ukisiłem pod koniec października 30 kg i już nic po niej w beczce nie pozostało.





Zmieniony przez - szymonm21 w dniu 2017-01-31 19:18:04


Pozazdrościć własnej kapusty. Sam mam taki plan kupić beczkę, kapustę i sobie zakisić ale na razie to tylko plany




Nie trzeba od razu beczki - wystarczy duży szklany słój. Ostatnio jest takich akcesoriów pod dostatkiem w sklepach (marketach, AGD, ogrodniczych), o różnych pojemnościach. U mnie w okolicznych warzywniakach sprzedają też (czasem od razu na miejscu, czasem na zamówienie) gotową poszatkowaną do kiszenia kapustę... Trzeba tylko jeszcze mieć chłodne miejsce do kiszenia i przechowywania gotowej kapusty albo po ukiszeniu nadmiar zapasteryzować.



Poszatkowana kapustę to z tego co wiem u nas [Kalisz] na giełdzie sprzedają chyba na stałe. Na razie to mam dobry punkt z kapustą, kobita co jakiś czas kisi nowe beczki wiec zawsze świeża jest i widać że tak robi bo kapusta ma różne stany ukiszenia. Nie raz jak jej się zapomni to taka młoda kiszonka jest ja akurat wolę bardziej ukiszoną.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pomocy, gdzie źle liczę!

Następny temat

MIODZIO :-)

WHEY premium