Otyłość jest jedną z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Przyczynia się do powstawania innych również niebezpiecznych dla zdrowia zmian w organizmie np. zaburzenia metabolizmu lipidów, węglowodanów. Nie leczona powadzi do przewlekłych chorób serca, wzrostu ciśnienia tętniczego. Osoby cierpiące na otyłość muszą starać się zredukować masę ciała do poziomu bezpiecznego, niezagrażajacego zdrowiu. W wyniku kuracji odchudzającej pacjent nie tylko zrzuca zbędne kilogramy ale również łagodzi ryzyko wystąpienia innych schorzeń towarzyszących otyłości, o których mowa wyżej.
Skuteczność odchudzania zależy od stosowanej diety ale przede wszystkim od deficytu energetycznego. Za najbezpieczniejszy uważa się model 500-1000 kcal dziennie. Ten sposób pozwala na utratę od 0,5 kg do 1 kg tygodniowo.
Każdy pacjent cierpiący na otyłość powinien określić swoje dzienne zapotrzebowanie na energię, aby wybrać odpowiednią dietę.
Podstawową przemianę materii (SPM) dla osób otyłych liczy się w następujący sposób.
Mężczyźni SPM = 900 + 10 X masa ciała (kg)
Kobiety SPM = 700 + 7 x masa ciała (kg)
Uzyskany w ten sposób wynik mnoży się przez określony współczynnik aktywności:
dla osób o małej aktywności fizycznej wsp.= 1,2
dla osób umiarkowanie aktywnych wsp.= 1,4
dla osób aktywnych wsp.= 1,8
Opisane wzory dotyczą tylko osób otyłych (!)
Po obliczeniu dziennego zapotrzebowania na energię należy od uzyskanej sumy odjąć 1000 kcal. Jest to warunek jaki musi być spełniony podczas komponowania jadłospisu. Wówczas kuracja odchudzająca przyniesie spodziewany rezultat.
Podczas odchudzania należy mieć stały kontakt z lekarzem, najlepiej dietetykiem. Właśnie lekarz powinien informować pacjenta o przestrzeganiu ważnych wskazówek dietetycznych, które z pewnością ułatwia przetrwanie kilku, pierwszych dni kuracji, które z reguły są najtrudniejsze.
Najczęściej proponowaną dietą przy otyłości jest dieta 1000 kcal rozłożona na 5 posiłków dziennie. Zalecana dzienna racja pokarmowa powinna obfitować w produkty zbożowe, mleko, produkty mleczne, jajka, wędliny, drób, ryby, ziemniaki oraz owoce. Jedynie przy dużym samozaparciu oraz uświadomieniu sobie problemu możliwe jest osiągniecie zamierzonego celu.
autorką tekstu jest Magdalena Kulik
inż. technologii żywności.
http://fbb.pl/-vt2736
coś nowego
Nie spodziewajcie się niczego po człowieku, który pracuje wyłącznie dla potrzeb własnego życia, a nie dla swego trwania w wieczności.