oraz lepiej posolić czy nie ? (ja tam nie sole bo nie czuję różnicy między solonym a nie )
...
Napisał(a)
wobec tego lepiej jest dłużej czy krócej gotować ryż?
oraz lepiej posolić czy nie ? (ja tam nie sole bo nie czuję różnicy między solonym a nie )
oraz lepiej posolić czy nie ? (ja tam nie sole bo nie czuję różnicy między solonym a nie )
...
Napisał(a)
gotuj tak zeby sie ugotowal i nie rozgotowal a solic nie ma przymusu
http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!
...
s.m.p.a.: "każdy organizm jest inny dietę powinniśmy dostosowywać bazując na własnych doświadczeniach"
http://www.sfd.pl/Juby_/_Dziennik__Się_okaże...-t654711.html
...
Napisał(a)
Głupio odgrzewać tak stary temat, ale chyba i tak lepiej niż tworzyć nowy tylko dla jedneog pytania ;) więc pytam
Al_Bundy_2, napisałeś bardzo ciekawy post odnośnie wartości odzywczych ryzu, w ktorym poruszyłes temat ze na wartość odżywcza ma wpływ nawet to czy przy gotowaniu solimy czy też nie. Z chemii pryzpominam sobie, że to w sumie ma sens, i tu jets pytanie, zdaje sie że występują takie zjawiska jak efekt solny, który bodaj zwiększa rozpuszczalność elektrolitow, i efekt wspólnego jonu, ktory zmniejsza ;P I pytanie brzmi, czy dodatnie soli do ryżu zmniejsza, czy zwiększa rozpuszczalność w wodzie tych wszystkich składników odzywczych zawartych w ryżu?? lub prościej, jesli chce sie zmaksymalizować wartość odzywczą ugotowanego ryżu nalezy posolić, czy nie? :P
Al_Bundy_2, napisałeś bardzo ciekawy post odnośnie wartości odzywczych ryzu, w ktorym poruszyłes temat ze na wartość odżywcza ma wpływ nawet to czy przy gotowaniu solimy czy też nie. Z chemii pryzpominam sobie, że to w sumie ma sens, i tu jets pytanie, zdaje sie że występują takie zjawiska jak efekt solny, który bodaj zwiększa rozpuszczalność elektrolitow, i efekt wspólnego jonu, ktory zmniejsza ;P I pytanie brzmi, czy dodatnie soli do ryżu zmniejsza, czy zwiększa rozpuszczalność w wodzie tych wszystkich składników odzywczych zawartych w ryżu?? lub prościej, jesli chce sie zmaksymalizować wartość odzywczą ugotowanego ryżu nalezy posolić, czy nie? :P
Polecane artykuły