Szacuny
17
Napisanych postów
400
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
2658
Co to jest ta 'mączka chleba świętojańskiego'? Właśnie dziś to zjadłam w serku. Oprócz tego serek zawierał 'gumę guar' - ale o niej już wiem, bo przez 'szukaj' znalazłam inf., że jest to stabilizator E 412 - czyli wyciąg z nasion Cyamopsis tetragonolubus L.,powodujący wzdęcia i skurcze żołądka (uwaga na sałatki, majonezy, lody)
Ta 'świętojańska mączka' to z kolei E 410 - i wiem już, że jest ona wyciągiem z nasion Ceratonia siliqua L., ale nie znalazłam nic na temat na co mi może to zaszkodzić (nie zrozumcie mnie teraz źle-truć się nie chcę ) Oświećcie mnie, proszę co z tą mączką. Sorry, że tak dociekam, ale ja lubię dużo wiedzieć i muszę wiedzieć co zajadam
Pozdrowienia
Szacuny
4
Napisanych postów
57
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
128
# Uzyskiwana z nasion guma karobowa (znana także jako mączka chleba świętojańskiego) używana jest jako substancja zagęszczająca i oznaczana symbolem E410. Karob znajduje zastosowanie również w przemyśle kosmetycznym, papierosowym, przy produkcji syropów, a nawet papieru.
# Dawniej nasiona karobu, ze względu na jednolity rozmiar i stałą wagę (ok. 200 mg), służyły jako precyzyjna jednostka masy (używane dziś na określenie tej jednostki słowo karat, wywodzi się od greckiego słowa keration oznaczającego właśnie karob[3]).