Szacuny
119
Napisanych postów
5388
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
111118
A ja w sumie nawet nie wiem skad sie wzielo to, ze mieso z sosem zalega na zoladku. Jedyne co mi przychodzi do glowy to to, ze sosy sa z reguly tluste a tluszcz powoduje wlasnie opoznienie oproznienie zoladka ale przeciez i tak dodajemy oliwy z oliwek do posilow...
Szacuny
4
Napisanych postów
739
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
638
O dawnych sosach mówiło się, że tłuste i zawiesiste. Zawierały mąkę, nieraz sporo, pewnie stąd takie określenie, że "ciężkie". One są ciężkie na wygląd także, jak podsmaża sie mięso, potem daje do garnka celem podduszenia, podlewa to woda i dodaje odrobinę masła, to taki sos na oko już jest lekki, a jak jest dużo tłuszczu, zagęścimy mąką, dodamy śmietany - to i wygląd ma "wagowy". I juz o krok do opowieści o zaleganiu w żołądku.
Szacuny
2
Napisanych postów
36
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
271
ja robie tak sobie papu na 2 po treningowy posilek no wsumie nie taki drugi bo po treningu pije gajnerka .
ryz parabolian 100g gotowany w wodzie z warzywkiem vegeta lub cos w tym stylu
piers kurczaka 160 g + troszq przypraw .. kroje w plasterki i na patelenie .Staram sie skapic oleju na maxa ... :P , jak juz jest podsmazone to wzucam pomidora pokrojnego + cebulka +inne zielska na patelnia i chwile wszystko to razem smaze chwile
i papu mam gotowe