...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
Usuwanie kwasu mlekowego szczególnie przyspiesza ALA i R-ALA.
Zakwaszenie jest silnym bodźcem katabolicznym, bo enzymy kataboliczne pracują tylko przy wysokiej kwasowości. Dla tego w nowoczesnych suplech stosuje się tzw. systemy pH control. Głównie opierają się one o silnie zasadowe guanidyny (argininę, glikocyjaminę i guanidynopropionian) oraz L-norwalinę, która hamuje rozpad molekuł guanidyny.
Taki system zastosował np. Olimp w Knockoucie.
Zakwaszenie jest silnym bodźcem katabolicznym, bo enzymy kataboliczne pracują tylko przy wysokiej kwasowości. Dla tego w nowoczesnych suplech stosuje się tzw. systemy pH control. Głównie opierają się one o silnie zasadowe guanidyny (argininę, glikocyjaminę i guanidynopropionian) oraz L-norwalinę, która hamuje rozpad molekuł guanidyny.
Taki system zastosował np. Olimp w Knockoucie.
S. Ambroziak
Polecane artykuły