Insulina - hormon, z powodu którego tyjemy
Insulina - hormon, który okazuje się być jedną z najsilniejszych i najaktywniejszych substancji, przy pomocy których organizm reguluje wykorzystywanie, rozkład i gromadzenie energii.
Organizm człowieka - to "instalacja energetyczna" nie znająca przestoju, nieustannie pracująca, która kieruje swoim działaniem dzięki wykorzystywaniu, przede wszystkim glukozy ( jednej z prostszych odmian cukru), znajdującej się we krwi.
W organizmie musi być obecna glukoza i, nawet w warunkach głodu będzie on kontynuował jej wytwarzanie tak długo, jak długo w ciele człowieka znajdzie się cokolwiek, co da się w nią przekształcić ( np. tkanka tłuszczowa). Dlatego, nawet w warunkach długiej głodówki, organizm jest zdolny do podtrzymywania poziomu glukozy w wąskich granicach normy.
Oczywiście, jeśli spożywacie Państwo dużo węglowodanów, będziecie mieli we krwi dużo glukozy. Brzmi to nieźle, prawda. Cała energia krąży w Waszym organizmie. Jedzcie cukier, skrobię i owoce, a poziom cukru we krwi szybko pójdzie w górę - słusznie? Jeśli lubicie cukierki, powiecie z pewnością: "Wspaniale! Im więcej ich jem tym jestem silniejszy"
Niestety! To zasadniczy błąd. Widzicie Państwo, Wasz organizm tworzył się w czasach przedneandertalskich, kiedy o cukierkach nikomu się nawet nie śniło. Jest on w stanie z łatwością poradzić sobie z przyswajaniem produktów w takiej formie w jakiej występują one w naturze, natomiast jego zdolność do radzenia sobie z nadmiarem cukrów prostych, źródeł "szybkiej energii", jest niewielka i właśnie dlatego sposób odżywiania , charakterystyczny dla XX wieku, prowadzi nas do nieszczęścia.
Kiedy poziom cukru we krwi wzrasta, wkracza do akcji insulina i przekształca część glukozy w glikogen, który odkłada się w mięśniach i w wątrobie i łatwo może zostać wykorzystany w charakterze paliwa. Jeśli wszystkie miejsca przechowywania glikogenu zostaną zapełnione, a we krwi znajduje się więcej glukozy niż jest to potrzebne organizmowi do prawidłowego pełnienia funkcji życiowych, insulina przekształci ten nadmiar w tkankę tłuszczową. Oto dlaczego insulina zyskała miano "hormonu - producenta tłuszczu".
Łatwo zauważyć, że istnieje związek między spożywanym pokarmem a ilością insuliny we krwi. Dieta węglowodanowa, zwłaszcza węglowodany proste w rodzaju cukru, miodu, mleka i owoców, zawierające glukozę i węglowodany rafinowane jak np. mąka, biały ryż i skrobia kartoflana, które, łatwo wchłaniając się w jelitach szybko przerabiane są na glukozę, wymagają dużej ilości insuliny. z drugiej zaś strony, białka i tłuszcze nie mają wielkiego wpływu na poziom insuliny.
W miarę jak człowiek z nadwagą cały czas tyje, problem z insuliną staje się coraz poważniejszy. Liczne badania wykazują, że osoby tęgie (i chorzy na cukrzycę) są niezwykle mało wrażliwi na działanie insuliny.
Receptory insuliny na powierzchniach komórek nie mogą wykonywać swoich funkcji, a to nie pozwala insulinie stymulować dostarczania glukozy do komórek, aby mogły tam zostać wykorzystane jako paliwo. Jest to jedna z przyczyn, dla której ludzie z nadwagą prawie zawsze odczuwają zmęczenie. Ponieważ insulina nie może efektywnie przekształcać glukozy w energię, przemienia stale rosnącą ilość tejże w tkankę tłuszczową. Chcielibyście Państwo schudnąć, tymczasem Wasz organizm, siłą rzeczy, zamienia się w maszynę produkującą tłuszcz.
Wasz układ hormononalny znajduje się w opłakanym stanie. Insulina - hormon zawiadujący produkcją tłuszczu - musi teraz cały czas radzić sobie z wysokim poziomem cukru, a więc swoje funkcje wypełnia coraz mniej skutecznie. Z czasem nawet receptory insuliny, przekształcające glukozę w tłuszcz, zaczynają "zdzierać się" jak stare ubrania, a to już zapowiada cukrzycę.
W ciężkich przypadkach sama trzustka zostaje zniszczona z powodu wysiłku, niezbędnego z jej strony do wytworzenia tak dużej ilości insuliny i cukrzyca , z wysoką zawartością insuliny, przekształca się w postać insulino-zależną.
W schudnięciu pomoże Państwu jedynie dieta niskowęglowodanowa, ćwiczenia fizyczne i przyjmowanie suplementów żywieniowych.