SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

zakwasy

temat działu:

Trening dla zaawansowanych

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 3108

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 149 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1443
hmm
to sprobuj nie cwiczyc przez 2 tygodnie i zrob tylko 4 serie na maksa jakiegos cwicczenia, tak ze ostatnich powtorzen w seriach ledwo bedziesz mogl robic, bez rozgrzewki i rozciagania miesni
fajnie tak nie miec zakwasow, chociaz pewnie miales a nie wwiesz o tym, jesli mowisz ze to uwarunkowanie genetyczne to moim zdaniem genetycznie mozesz miec to że nie czujesz zakwasu, a nie że go nie masz
przynajmniej jest takiem oje zdanie
pozdrawiam

pozdro =]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 142 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1020
nie myl zakwasów z zakwaszeniem ogranizmu!!!!!!!!!!! są to dwie różne rzeczy. zakwasy to obrona ogr. przed przeciążaniem uszkodzonych włókien mięśniowych. po intensywnym wysiłku(szczególnie po przerwie na siłowni ;D) mamy dużo uszkodzonych włókien mięśniowych . aby nie następowało dalsze ich niszczenie a nawet zerwanie ocalałe włókna otaczające te uszkodzone napinają się chroniąc je . dlatego gdy masz zakwasy ciężko się ruszyć i masz obolałe twarde i trudne do rozciągnięcia mięśnie. rozciąganie po tr. ma tu niewielkie znaczenie.
a jeśli chodzi o kwas mlekowy to wyst on po wysiłku beztlenowym. np biegacze na 400m po biegu mają taki poziom kwasu mlekowego że dla człowieka nietrenującego byłby on dawką śmiertelną.
ja praktycznie po każdym treningu odczuwam lekkie zakwasy i uważam że jest to oznaką dobrego tr.

...:::YET ONLY THE STRONG SURVIVE AND THE WEAK SHALL FALL:::...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 22 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 653
tomdro13 - to jest jakieś wyjście , jednak nie wydaje mi się to zbyt prawdopodobne i już prędzej jest to kwestia semantyki
TAURUS fx - mam rozumieć, że wydzielanie kw. mlekowego nie jest związane z zakwasami? Ja tam mogę się nie znać, ale nie wziąłem mojej wiedzy z gwiazd: mówią tak wszystkie osoby w klasie które na siłkę chodzą a nawet nasza sorka od biologii. Co się tyczy Twojej definicji tego zjawiska to bardziej przypomina mi to krótkotrwały efekt "pęcznienia" mięśni po treningu, gdy faktycznie stają się twardsze, większe i może trochę mniej ruchliwe, ale nigdy nie łączyło mi się to z odczuwaniem bólu, a właśnie to powszechnie przyjęło się uznawać za objaw zakwasów (przynajmniej u ww. źródła). Nie mówię, że na pewno nigdy nie miałem zakwasów, ani że dobrze wiem co to zakwasy. Może więc ktoś ładnie napisze jak rozumie pojęcie "zakwasy"?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 8751 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 42589
Kwas mlekowy jest ubocznym produktem przemian beztlenowych. Jego nagromadzenie prowadzi do obniżenia pobudliwości oraz kurczliwości mięśnia, jest odpowiedzialny także za sztywnienie mięśni. Jest on usuwany z mięśni po wysiłku, w pierwszych godzinach po wysiłku, wraz z mikrourazami jest odpowiedzialny za bolesność mięśni, szybko jest jednak usuwany i to co potocznie nazywamy zakwasami przez kilka dni to właśnie mikrourazy. Kwas mlekowy jest spowrotem zamieniany w kwas pirogronowy.

Przede wszystkim, pamiętaj aby mięsień był zawsze przygotowany do wysiłku (rozgrzewka - organizm nie przeżyje małego szoku i lepiej poradzi sobie z pierwsza produkcją kwasu mlekowego). Po drugie trening powinien być dostosowany do obecnej formy (czyli zasada - trening optymalny a nie maksymalny - pamiętaj, że mięsień należy bodźcować stopniowo a nie zajężdżać - usunięcie kwasu mlekowego po optymalnym treningu nie będzie dla twojego organizmu problemem). Po trzecie rozciągnij mięsień po treningu (rozluźnisz go, pozwolisz krwi swobodniej przez niego przepływać, a co za tym idzie przyspieszysz usuwanie metabolitów). No i ostatnia rzecz, weź po treningu prysznic (także rozluźnia, delikatnie masuje mięsień).

Pamiętam ze u mnie krązył mit jak byłem młody ze dzieki zakwasą rosną mięsnie . Moim zdaniem to mit !Rosnie się dzieki dobrze zbilansowanej diecie oraz treningu . A zakwasy to wynik przesadzenia. U mnie zakwasy wystepowały tylko w 1 tygodniach ćwiczenia po regeneracji. Istotne podczas ćwiczeń jest czucie mięsnia niż czekanie na zakwasy na 2 dzien.


Pozdrawiam

a ten co mi zmienił podpis na jestem lamerem sam jest lamerem i niech sie wali na ryj.

pozdrawiam

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 22 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 653
"Rosnie się dzieki dobrze zbilansowanej diecie oraz treningu . A zakwasy to wynik przesadzenia. [...] Istotne podczas ćwiczeń jest czucie mięsnia niż czekanie na zakwasy na 2 dzien."
Sam bym tego lepiej nie ujął .

Czy mam też rozumieć, że krótkotrwały efekt "pęcznienia" mięśnia po ćwiczeniu jest spowodowany chwilowym wysokim stężeniem mleczanu w mięśniu? I czy ten przyrost objętości podczas napinania takiego mięśnie jest spowodowany chwilową większą podatnością na napinanie, czy też coś je dodatkowo "wypełnia" (płyny ustrojowe, kw. mlekowy)?

Swoją drogą metoda wymuszonej regeneracji mięśni poprzez ich sztuczne uszkadzanie wydaję się interesująca... Ale trzeba by się zastanowić jakiego dokładnie rodzaju miały by to być uszkodzenia.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 8751 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 42589
te chwilowe napuchnięcie to poprostu wiekszy przepływ krwi dzieki wysiłku fzycznym a wtedy z krwią przepływaja wartości odżywcze

jak mówie źle to poprawcie mnie

Zmieniony przez - Don Garcia w dniu 2005-08-20 16:17:32

a ten co mi zmienił podpis na jestem lamerem sam jest lamerem i niech sie wali na ryj.

pozdrawiam

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 142 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1020
matti tak jak napisałem i tak jak mówi Don Garcia kwas mlekowy jest niezwiązany z obolałymi mięśniami . nie chodzi mi o napuchnięte mięsnie zaraz po tr. i w trakcie. mnie i moich znajomych trenujących ze mna największe "natężenie" zakwasów(czyli obolałe mięśnie) występuje nie na następny dzień po tr. ale dwa dni po. i jest to wynik mikrourazów(tak jak napisałem wcześniej)

...:::YET ONLY THE STRONG SURVIVE AND THE WEAK SHALL FALL:::...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 22 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 653
Skoro kw. mlekowy nie jest odpowiedzialny za ból mięśni ani nie powoduje mikrourazów to:
1. jakie są odczuwalne skutki jego wyższego stężenia we krwi i mięśniach
2. (poprawcie mnie jeśli się mylę) zakwasom niekoniecznie musi towarzyszyć podwyższony poziom mleczanu (bo jeśli robimy większe przerwy między ćwiczeniami to nadwyżka kw. zostaje szybko rozprowadzona po całym organiźmie, a mikrouszkodzenia zostają).

Garcia - nie jestem do końca przekonany co do Twojej teorii, bo gdzie konkretnie ta krew miała by się gromadzić, tylko w przestrzeniach międzykomórkowych. Ja obstawałbym bardziej za nagromadzeniem się metabolitów w komórkach.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 8751 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 42589
nie umiem tego niestety wyjaśnic dokładniej

a ten co mi zmienił podpis na jestem lamerem sam jest lamerem i niech sie wali na ryj.

pozdrawiam

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 142 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1020
nie w przestrzeniach międzykomórkowych tylko w żyłach i naczyniach włosowatych!! zresztą pooglądaj sobie zdjęcia zawodowców na wybiegu. okablowani jak twój komputer albo lepiej . tak jak zrozumiałeś kwas nie ma związku z zakwasami.

...:::YET ONLY THE STRONG SURVIVE AND THE WEAK SHALL FALL:::...

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Skąd wziąść trening na wzmocnienie klatki piersiowej

Następny temat

trenig na mase do oceny

WHEY premium