Kwas tluszczowy 20:5 n-3 (EPA), zawartosc mg w 100g
Pozywienie Zawartosc
1 Wegorz 1300
2 Tunczyk 900
3 Pstrag teczowy 606
4 Sledz baltycki 413
5 Losos 345
Kwas tluszczowy 22:6 n-3 (DHA)
Pozywienie Zawartosc
1 Wegorz 2100
2 Pstrag teczowy 1806
3 Tunczyk 1800
4 Losos 1002
5 Pstrag 1002
6 Sledz baltycki 586
Jak widac najwiecej tych kwasow posiadaja wegorz, tunczyk i pstrag teczowy.
Podane zawartosci pochodza z surowej ryby. Nalezy pamietac iz w miare obrobki termicznej ilosc kwasow tluszczowych ulega zmniejszeniu i tak np. gdy ugotujemy sledzia EPA spada do 250 z 413, a gdy upieczemy pstraga teczowego jego zawartosc DHA spada ponad dwukrotnie.Nie znaczy to bynajmniej ze nalezy jesc surowe ryby
Dane pochodza z www.fineli.fi
Nie chce takze cowiczyc na jakoas rzezba konkretnie, tylko duza dosc masa duzy biceps i kalata niczego sobie.
Ale wszytsko w masie miesniowej.