Grappling
Bełchatów
...
Napisał(a)
co to jest za witamina??to jest jakis maly steryd?
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
o ludu...
wyszukiwarka sfd
google
yahoo
i takie tam...nie znane Tobie są?
Witamina B12 (cyjanokobalamina, kobalamina)
Rola w organizmie - bierze udział w przemianie węglowodanowej, białkowej, tłuszczowej i w różnorodnych procesach, zapewnia aktywność, uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, przeciwdziała niedokrwistości, umożliwia syntezę kwasów nukleinowych w komórkach, przede wszystkim szpiku kostnego; wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, uczestniczy w tworzeniu otoczki mielinowej ochraniającej komórki nerwowe i neuroprzekaźników nerwowych, zapewnia dobry nastrój, równowagę psychiczną, pomaga w uczeniu się, skupieniu uwagi; odgrywa rolę przy odtwarzaniu kodu genetycznego; dzięki niej zmniejsza się poziom lipidów we krwi; wpływa na układ kostny, pobudza apetyt.
Skutki niedoboru - niedokrwistość, zahamowanie dojrzewania komórek, szczególnie krwi, opóźnienia wzrostu, częste biegunki, zaburzenia w funkcjonowaniu mózgu i układu nerwowego, trudności w zachowaniu równowagi, rozdrażnienie, irytacja, stany lękowe, depresje, zmęczenie, drętwienie rąk i nóg, trudności z chodzeniem, jąkanie się, bezwład umysłowy i fizyczny, drętwienie, mrowienie, utrata pamięci, dezorientacja, stany zapalne ust, niemiły zapach ciała, dolegliwości miesiączkowe.
Skutki nadmiaru - nie jest toksyczna.
Źródła w pożywieniu - B12 produkowana jest przez bakterie żyjące w układzie pokarmowym zwierząt (w tym człowieka), dlatego największe jej ilości można znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego, czyli wątrobie, nerkach i sercu, a także chudym mięsie, rybach, skorupiakach, serach i jajach; w małych ilościach występuje w niektórych odmianach alg, np. ao nori, dulse.
Zapotrzebowanie - około 3µg na dobę.
Prawidłowe stężenie witaminy B12 w surowicy krwi - 165 – 680 ng/l
Ciekawostka: Witamina B12 jest jedynym znanym dotychczas związkiem metaloorganicznym występującym w naturze. W 1956 roku Dorothy Crowfoot Hodgkin ustaliła budowę molekularną witaminy B12 za co otrzymała Nagrodę Nobla z chemii w 1964 roku.
WIKIPEDIA (polecam na przyszłość...wiedza nie boli, ale jej brak może...)
wyszukiwarka sfd
yahoo
i takie tam...nie znane Tobie są?
Witamina B12 (cyjanokobalamina, kobalamina)
Rola w organizmie - bierze udział w przemianie węglowodanowej, białkowej, tłuszczowej i w różnorodnych procesach, zapewnia aktywność, uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, przeciwdziała niedokrwistości, umożliwia syntezę kwasów nukleinowych w komórkach, przede wszystkim szpiku kostnego; wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, uczestniczy w tworzeniu otoczki mielinowej ochraniającej komórki nerwowe i neuroprzekaźników nerwowych, zapewnia dobry nastrój, równowagę psychiczną, pomaga w uczeniu się, skupieniu uwagi; odgrywa rolę przy odtwarzaniu kodu genetycznego; dzięki niej zmniejsza się poziom lipidów we krwi; wpływa na układ kostny, pobudza apetyt.
Skutki niedoboru - niedokrwistość, zahamowanie dojrzewania komórek, szczególnie krwi, opóźnienia wzrostu, częste biegunki, zaburzenia w funkcjonowaniu mózgu i układu nerwowego, trudności w zachowaniu równowagi, rozdrażnienie, irytacja, stany lękowe, depresje, zmęczenie, drętwienie rąk i nóg, trudności z chodzeniem, jąkanie się, bezwład umysłowy i fizyczny, drętwienie, mrowienie, utrata pamięci, dezorientacja, stany zapalne ust, niemiły zapach ciała, dolegliwości miesiączkowe.
Skutki nadmiaru - nie jest toksyczna.
Źródła w pożywieniu - B12 produkowana jest przez bakterie żyjące w układzie pokarmowym zwierząt (w tym człowieka), dlatego największe jej ilości można znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego, czyli wątrobie, nerkach i sercu, a także chudym mięsie, rybach, skorupiakach, serach i jajach; w małych ilościach występuje w niektórych odmianach alg, np. ao nori, dulse.
Zapotrzebowanie - około 3µg na dobę.
Prawidłowe stężenie witaminy B12 w surowicy krwi - 165 – 680 ng/l
Ciekawostka: Witamina B12 jest jedynym znanym dotychczas związkiem metaloorganicznym występującym w naturze. W 1956 roku Dorothy Crowfoot Hodgkin ustaliła budowę molekularną witaminy B12 za co otrzymała Nagrodę Nobla z chemii w 1964 roku.
WIKIPEDIA (polecam na przyszłość...wiedza nie boli, ale jej brak może...)
Polecane artykuły