Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Indeks glikemiczny o niczym nie świadczy i zastępowanie słodzików miodem to nieporozumienie. Zdecydowanie nie powinien on być spożywany przez cukrzyków.
...
Napisał(a)
Mam w domu cukrzyka i lubię przygotowywać posiłki dla rodziny, więc dowiaduję się samemu lub od niej jak wygląda przebieg choroby i m.in. dieta przy wyrównywaniu cukrzycy. To nie jest reklama pasiek w Polsce (chociaż przydałyby się w kraju zdrowsze miody). Dodam link z badaniami (jedne z licznych), w których przedstawiono wartości cukrów przed i poposiłkowych, tzn. badania w tym temacie.
http://www.pasiekaradwan.pl/artykuly/76-mozliwosci-stosowania-miodu-w-cukrzycy.html
Szczególowe zasady komponowania składu posiłków, pory przyjmowania i ich kaloryczności, skłonność do hipo lub hiperglikemii, powinny być ustalane indywidualnie z chorym. Wszystko ma znaczenie: wzrost, waga, aktywność fizyczna, przemiana materii, itd. Tak jak ma to miejsce przy każdej diecie dla bardziej zdrowych osób.
http://www.pasiekaradwan.pl/artykuly/76-mozliwosci-stosowania-miodu-w-cukrzycy.html
Szczególowe zasady komponowania składu posiłków, pory przyjmowania i ich kaloryczności, skłonność do hipo lub hiperglikemii, powinny być ustalane indywidualnie z chorym. Wszystko ma znaczenie: wzrost, waga, aktywność fizyczna, przemiana materii, itd. Tak jak ma to miejsce przy każdej diecie dla bardziej zdrowych osób.
Polecane artykuły