Mobilizing bodyfat requires that we first break down the stored triglyceride into three fatty acids and a molecule of glycerol. The rate
limiting step in this process is an enzyme called hormone sensitive lipase (HSL). So what regulates HSL? Although a number of hormones such as testosterone, cortisol, estrogen, and growth hormone have modulating effects on HSL activity (mainly increasing or decreasing total levels of HSL in the fat cell), the only hormones that we need to be concerned with in terms of HSL activity are insulin and the catecholamines. The primary inactivator of HSL is the hormone insulin and it only takes very tiny amounts (depending on insulin sensitivity) to have an effect. Even fasting insulin levels are sufficient to inactivate HSL by nearly 50%. Small increases in insulin (from either protein or carbohydrate intake) inactivate HSL further. Additionally, the mere presence of triglycerides in the bloodstream (via infusion or by just eating dietary fat by itself) also inhibits HSL activity so this isn't as simple as just blaming insulin. One way or another, any time you eat, HSL is going to be inactivated, either by the increase in insulin from protein or carbs or the presence of fat in the bloodstream from eating fat.
Według tego cytatu posiłek obojętnie w jakiej postaci wyłącza enzym HSL odpowiedzialny za rozkładanie trójglicerydów do glicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych. Jest to absoltnie niezbędne by zmobilizować i przygotować do spalania nasze zapasy energii
Drugiego cytatu niestety nie mogę wkleić. Jest z książki Muscle Building Nutrition. Will Brink przedstawia badania w których WPC przed treningiem wpływało pozytywnie na utrzymanie masy mięśniowej i jednocześnie nie hamowało spalania tkanki tłuszczowej, wręcz nasilało ten proces.
Jak jest wasza opinia na ten temat...?
Zmieniony przez - ellis w dniu 2005-10-24 13:07:37