Już wkrótce nabywcy hamburgerów Big Mac i innych hamburgerów McDonald'sa znajdą na opakowaniu informację, że zawiera on prawie połowę dopuszczalnej dziennej dawki tłuszczu.
Ponadto dowiedzą się ile zawiera on kalorii, protein, węglowodorów, sodu, konserwantów i innych składników - poinformował dyrektor wykonawczy McDonald'sa, Jim Skinner.
Obecnie takie informacje dostępne są tylko w broszurach, które powinny być w każdej restauracji tej sieci oraz na jej stronie internetowej.
Skinner podkreślił, że umieszczenie informacji o składnikach hamburgerów na ich opakowaniu ułatwi konsumentom podejmowanie decyzji co do ich sposobu odżywiania.
McDonald's jest coraz ostrzej krytykowany, nie tylko w USA, za niezdrową żywność podawaną w jego restauracjach szybkiej obsługi. (mn)
- - - - - - - - - - - - - - - - -- -- - - - - - - - - -
nareszcie cos z tym robia
>>SAPSP<<