SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

DIETA NA JESIEŃ

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3892

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 91 Napisanych postów 8680 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 31712
Szanowni, co tu kryć, syf się powoli robi za oknami. Takich kilka porad więc wygrzebałem, jak się odżywiać, żeby nam z nosa nie kapało, mięśnie nie wiotczały i nogi się nie uginały. Miłej lektury

Wzmacniamy system odpornościowy.

Aby podnieść naturalną odporność organizmu, codzienne posiłki powinny zawierać duże ilości witamin i składników mineralnych, w tym przeciwutleniaczy. Służy temu dieta składająca się ze świeżych owoców i warzyw sezonowych, surówek i sałatek z dodatkiem ryb i chudego mięsa. Jako przekąski zjadajmy orzechy, migdały i pestki dyni i słonecznika. Mogą być dodatkiem do dań lub w postaci chrupiących batonów.
Jedz dużo produktów bogatych w:

przeciwutleniacze: czosnek, cebula, imbir, tymianek, zielona herbata
witaminę C: większość warzyw i owoców, szczególnie: owoce cytrusowe, czarna porzeczka (sok lub suszona dostępne w sklepach ze zdrową żywnością), sok z owoców dzikiej róży, czerwona papryka, zielone warzywa liściaste, brokuły. Należy pamiętać, aby te produkty zjadać codziennie w kilku posiłkach, ponieważ organizm nie magazynuje witaminy C.
cynk: orzechy, pestki dyni i słonecznika, sezam, zarodki pszenicy, otręby, płatki owsiane, chuda wołowina i wieprzowina, ryby, owoce morza
beta-karoten: marchew, dynia, buraki, szpinak, włoska kapusta, zielone warzywa liściaste, pomidory
witaminy z grupy B: zbożowe produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona, przetwory mleczne, seler, soczewica i inne strączkowe, ryby, mięso, wątróbka.
witaminę E: oleje, szczególnie słonecznikowy i kukurydziany, awokado, muesli, orzechy laskowe, migdały, kapusta, ciecierzyca.
selen: orzechy włoskie, soczewica, ryby, pieczywo razowe, pestki słonecznika.
Niewskazane są:
produkty o małej wartości odżywczej np. fast food
produkty zawierające cukier; hamuje zdolność białych krwinek do walki z zarazkami
kofeina; napoje ją zawierające zakłócają wchłanianie składników odżywczych i bezpośrednio hamują działanie układu odpornościowego
alkohol w ilości większej niż jeden kieliszek
palenie tytoniu
Jeśli już jesteśmy przeziębieni.
Przy pierwszych objawach przeziębienia często można skutecznie przeciwdziałać podając preparat z jeżówki purpurowej (echinaceę) lub podobny środek pobudzający siły odpornościowe. Zalecenia dietetyczne:

Przede wszystkim dużo pijemy. Należy pić wodę, może być gorąca z dodatkiem soku cytrynowego i miodu; napary ziołowe np. z czarnego bzu, lipy, tymianku, dzikiej róży; rozcieńczone soki owocowe, najlepiej świeżo przygotowane. Unikamy napoi mlecznych.
Konieczne są dodatkowe ilości witaminy C dostarczane z pożywieniem lub w preparatem multiwitaminowym. Przechodząc infekcję starajmy się jeść owoce i warzywa surowe lub lekko podgotowane na parze. Pory, cebula, czosnek dodatkowo zawierają substancje wspomagające organizm w walce z wirusem.
Zalecane jest uwzględnienie w jadłospisie potraw z kasz - szczególnie z kaszy jaglanej, zup na wywarach warzywno - mięsnych (rosołów). Naturalnym jest w tym okresie brak apetytu, nie należy, zatem zmuszać się do jedzenia, a na pewno unikać potraw ciężko strawnych, nabiału, czekolady i wszystkich produktów zawierających tłuszcze zwierzęce.
I jeszcze dodatkowo mamy katar.
Środkami zmniejszającymi przekrwienie błon śluzowych nosa są ostre przyprawy, takie jak chili, curry, imbir, chrzan, ziarno gorczycy oraz czarny pieprz. Spożywanie gorących i pikantnych potraw powoduje łzawienie oczu i oczyszczanie nosa, a tym samym ułatwia oddychanie. Zielarze polecają czosnek, cebulę i koper włoski jako naturalną alternatywę środków farmakologicznych zmniejszających przekrwienie śluzówki nosa. Zatem gorący rosół z pieprzem i chili, dania z dodatkiem surowej cebuli i czosnku, surówki z koprem włoskim oraz sok z cebuli, miodu i soku cytrynowego i herbatka imbirowa są naturalnymi lekarstwami na katar. Nieprzyjemną woń można usunąć dodając do potraw dużo zielonej pietruszki.
Po przebyciu infekcji wracamy do diety wzmacniającej nasz system odpornościowy oraz staramy się optymalizować stres.

"Energia przepływa, nie powinna stać.
A stoi gdy wątpisz w tę energię.
Musisz więc za energią nadążyć, nadążyć za siłą.
Wówczas jesteś z siłą w harmonii."

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 197 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 10555
przyda sie troche jesiennej wiedzy :)

NeverGiveUpStandUpAndFight...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 89 Napisanych postów 6889 Wiek 40 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 100566
hmm
no spoko ale take cos to dla ludzi cwiczących przez cały rok jest ok
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
zima idzie, czytajta!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 4027 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 16307
w zasadzie to już przyszła.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

sens ćwiczeń

Następny temat

PPM - Podstawowa Przemiana Materii

WHEY premium