SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Płatki ich IG oraz posiłki i ich podział

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2481

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 207 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1815
Dlaczego w posiłkach diety kulturystów i fitness białko jest z reguły rozłożone po równo na każdy posiłek np:30gB
Wiadomo że białko najlepiej jest przyswajane gdy jest dostarczane razem z węglami w stosunku 1:4 bądż że do pełnej prawidłowej syntezy potrzeba ok 24kal pochodzących z innych żródeł niż białko. Posiłki nie są równe co do wielkości(największe śniadanie,przedtreningowy i potreningowy)Tak więc analizują posiki kulturystów widzimy że raz procent energi dostarczonych z białka wynosi 17% a raz 30%.(ponoć najlepszy stosunek energi dostarczanej z białka do pełnej prawidłowej jego syntezy to 15%)
Czy tak jest prawidłowo i czy nie lepiej było by aby procent energi pochodzącej z białka w każdym posiłu był stały i wynosił np:20%

2- Czemu w wielu artykułach często spotyka się wiadomość aby liczyć tylko białko zwierzęce?
Przeciez białko roślinne czesto stanowi 1/3 albo i więcej całego białka w diecie a więc jak policzymy tylko zwierzęce to czy nie przekraczamy znacznie dobowego zaptrzebowania bo mi sie wydaje że tak.A takie postępowanie może być niedobre dla zdrowia.Przeczytałem artykuł "Prawda o białku"i wydaje mi się że autor ma dużo racji gdyż informacje zawrte w artykule są podobne do informacji zawrtych w książkach naukowych do których mam dostęp w czytelni AWF w Warszawie.
3-Mam taki problem z ustaleniem posiłku potreningowego.Na różnych stronach o tematyce kulturystycznej i fitness spotkałem sie głównie z takim wariantem:
-bezpośrednio po treningu ok50 węglowodanów szybkoprzyswajalnych
-około 30min po treningu posiłek składający się z średniej ilości węgli i dużej białka(najczęściej 100g ryżu +150g piersi z kurczaka+ok5g tłuszczy i warzywko)
Moje pytanie dotyczy odżywek zawierających białko.
A więc jeżeli 20-30min po treningu spożywam gainera(50g)z mlekiem to czy dobrym posiłkiem 30mion po nim będzie posiłek podobny do tego z poprzedniego wariantu tyle że z mniejszą ilością białka i ciut mniejszą ilością węgli oraqz malutką ilością tłuszczu(w gainerze z mlekiem już jest ok20g białka i toszkę więcej węgli niż w samym carbo oraz tłuszcz z mleka) I czy takie rozwiązanie jest też dobre.

A pytanie drugie
Jeżeli bezpośrednio po treningu pije carbo 50g i potem chce skorzystać z odżywki wysokobiałkowej(tak jak w przykładach na APZ)
czyli 25min po carbo 25g odżywki wysokobiałkowej+mleko---To czy posiłek po tej odżywce ma byc podobny jak po gainerze oraz jaki odstęp czasu najlepiej zachować.
Teposiłki z reguł są ostatnie w ciągu dnia chociaż czasem dodaje sie jeszcze małą porcję białka na sen.

I ostanie-który wariant jest najlepszy i najczęściej praktykowany przez sportowców i amatorów.

4-Czemu trzeba moczyć płatki owsiane przed spożyciem?
Do tej pory jadłem musli(własnoręcznie robione z dużą ilością płatków owsianych zwykłych i płatków żytnich) i nidgy ich nie moczyłem tylko sypałem je do kefirku lub mleka i normalnie jadłem.Brzuch mnie nigdy nie bolał.
Pytam więc czy można jeść płatki bez moczenia czy moczenie jest konieczne a jeżeli tak to jak taki proces ma wyglądać.Proszę o jaknajkrótszy czasowo przepis.

O ODPOWIEDZ BARDZO PROSZE JAKIEGOŚ SPECJALISTE-nalepiej jakby to był DAREK SZUKAŁA(do tej pory on mi doradzał) ale oczywiście prosze o pomoc każdego znawcę temetu

przyznaj SOG'a
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 57 Napisanych postów 10990 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 88360
zasadniczo niezgodze sie z tym ze stosunek b/ww w posilkach moze byc w jakis sposob anaboliczny ...to wyniaka z tego ze makroskladniki nie dzialaja na organizm w jakikolwiek sposob bez dostania sie do krwi...a to kiedy i jakie dostana sie wczesniej to jest zalezne od produktu spozywwczego...jesli przykladowo zjesz twarog z bulka to wegle z bulki bardzi szybko dotra do krwioobiegu...natomiast twarog straw sie dosc opornie i kazeina uwolni aminokwasy po kilkunastu minutach...znacznie pozniej niz bulka uwolnila swoje wegle (glukoze)
zatem anaboliczny stosunek tworzy dieta calosciowa ...procentowy udzial kalorii kazdego makroskladnika bedzie najsprawniejszy anabolicznie wtedy kiedy bedzie najodowiedniejszy dla danego organizmu...czyli np osoba otyla bedzie lepiej wykorzystywac wieksza ilosc bialka a mniejsza weglowodanow ...zas chudzielec znacznie lepiej wyjdzie kiedy bedzie wrecz ograniczal bialko a skupial si ena tluszczach i weglach...

posilki potreningowe - wg mnie najlepiej jak najwczesniej uzupelnic po treningu wegle z bialkiem...ok 50g wegli i 20g bialka starczy...a po 30min zjesc tradycyjny posilek...

platki owsiane - mowisz o moczeniu ich w jakiej wodzie/mleku ? na goraco czy zimno ?

Pozdrawiam
misoo

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 207 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1815
Jeżeli chodzi o płatki to chodziło mi o to że:po wsypaniu musli(składa się z płatków owsianych i żytnich oraz jęczmiennych zwykłych(nie błyskawicznych)i dodatków jak rodzynki orzechy sezam wiórki kokosowe itp.sam je przygotowuje) do miski kiedyś zalewałem je odrazu jogurtem i jadłem.Trudno się gryzło ale ja tak lubie i mi smakowało.
Ostatnio przeczytałem na forum że płatki napierw powinno się zalać gorącą wodą aby troszkę namiękły (tak na 2-3min.)a potem dopiero dodać jogur lub kefir. Chodzi mi o to czy jeżeli zacznę tak robić to czy w ten sposób nie zwiększam znacznie IG płatków oraz czy takie postępowanie jest konieczne.
Na forum napisano mi że jest to konieczne bo inaczej płatki się żle trawią i wchłaniają ale nie jestem pewien czy tak jest naprawde.Prosze więc o radę.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 57 Napisanych postów 10990 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 88360
zalanie goraca woda napewno nie rozklei na tyle skrobi zeby drastycznie sie zwiekszyl ig...ale troche napewno..
generalnie najlepiej poradzi sobie ze skrobia gotowanie...wtedy praktycznie cale platki beda przyswalajne..
jedzone na 'surowo' (czyli bez gotowania, parzenia ich) sa rzeczywiscie zle trawione - w mniejszej czxesci...skrobia wtedy zachowuje sie podobnie jak blonnik - nie jest trawiona a co za tym idzie mniej wegli dostarczasz...
reasumujac...gotujac platki zwiekszasz ig i podwyzszasz przyswajalnosc...parzac je zwiekszasz nieznacznie ig i zwiekszasz w duzejmierze przyswajalnosc...jedzac na surowo - trawisz ich mala czesc..

Pozdrawiam
misoo

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 207 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1815
dzięki czyli trza gotować a więc tak będe robił
A jak to jest z warzywami-czy jedzone na surowo też się słabo przyswajają?,dodam że wg mnie dużo też zależy od dokładnego pogryzienia bo to jest bardzo ważne,jak dokładnie przeżujemy i wymieszamy z enzymami w ślinie to wtedy napewno wszystko łatwiej się strawi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 57 Napisanych postów 10990 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 88360
to zalezy od warzywa i jego zawartosci ww, blonnika, struktury...generalnie wszystko poddane obroobce termicznej jest lepiej przyswajalne...

Pozdrawiam
misoo

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kuracja rehabilitacyjna glukozaminą - sugestie

Następny temat

stacki kreatynowe w Polsce i EU

WHEY premium