Szacuny
0
Napisanych postów
207
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1815
Mam takie pytanko.
Jak wiadomo ryż brązowy jest lepszy od ryżu białego bo jest mniej oczyszczony i wolniej się wchłania(ma mniejszy ig)(nie biore pod uwagę posiłku potreningowego)
Ajak to jest z kaszami?Które wybierać-
Czy np jedząc kaszę jaglaną wiejską(taka drobna w torebkach)zamiast np:kaszy jęczmiennej pęczaku ,robie podobny błąd jakbym mylił ryż biały z ryżem brązowym?
Oraz czy kasza kuskus ma charakter bardziej zbliżony do ryżu brązowego czy do białego.Z góry dzięki za pomoc.
Szacuny
48
Napisanych postów
3393
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
15438
W przypadku produktów zbozowych na indeks glikemiczny wpływ ma rodzaj skrobii, wielkosć ziaren skrobiowych, oraz zawartość błonnika.
Skład skrobi
Przykład ryżu: skrobia zawiera dwie frakcje: amylozę i amylopektynę. Pierwsza frakcja posiada proste zwarte łancuchy glukozowe, druga rozgałęzione. Im wyższy udział amylopektyny a mniejszy amylozy, tym skrobia ma większe tendencje do "rozchodzenia się" co ułatwa pracę enzymom trawiennym. Zatem ryże o przewadze amylopektyny mają wyższy IG. Jak to rozpoznać w praktyce? Jeżeli ryż po ugotowaniu jest papkowaty i kleisty, tzn zawiera dużo amylopektyny i ma wysoki IG.
Wielkosć ziaren skrobiowych
Im wieksze ziarna tym trudniej ulegaja kleikowaniu i trudniejszy maja do nich dostep enzymy trawienne.
Zawartosć błonnika
Otoczki celulozowe wokół ziaren skrobiowych utrudniają dostęp enzymom trawiennym. Niekiedy chleb razowy zawierajacy błonnik wcale nie musi mieć wiele niższy indeks IG niz chleb żytni. Przy produkcji chlepba razowego całe ziarna skrobiowe są rozdrabniane przez co skrobia łatwo wydostaje się z otoczek celulozowych i wówczas enzymy mają łatwe pole działania. Zatem najlepsze są pieczywa gruboziarniste
Szacuny
0
Napisanych postów
207
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1815
Dzięki za odpowiedż.A mam jeszcze takie pytanko.Jeżeli wszystko co jemy dokładnie przeżuwamy tak jak jest to zalecane przez żywieniowców.(by lepiej trawić nie mieć wzdęć itp:)to przecież rozbijamy te grube ziarna i do żołądka trafia juz chyba pokarm bardzo dobrze rozdrobniony.Tak więc jego IG w wyniku dorego pogryzienia pewnie się zwiększa.
Przeczytałem jeszcze informacje że błonnik w procesie trawienia łącząc się z wodą i sokiem żołądkowym tworzy kleisty żel wyścielający ścianę jelita cienkiego i tym sposobem spowalnia wnikanie glukozy i kw.tłuszczowych do krwi.
A więc jeżeli np:do białego chleba dodamy troszkę otrębów zmniejszymy trochę jego IG?Mi wydaje sie .ze tak bo np chleb razowy dobrze pogryziny to podobnie jak biały i otręby tylko że w białym mniej witamin.
A ponoć żeby błonnik działał prawidłowo trzeba produkt który ten błonnik zawiera dobrze pogryżć.
Szacuny
0
Napisanych postów
207
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1815
O i jeszcze jak można takie coś.
Czy płatki lepiej spażyć czy nie.Missio opowiedził mi że tak w moim pytaniu o płatki ale chciałbym tez znać Pana zdanie.Zeby wiedziędokładnie o co mi chodzi proszę przeczytać moje pytanie o płatki oraz odppowiedzi missia i jeżeli się Pan z tym zgadza to potwierdzić.
Pytanko nr2--to jak powinno się gotować ziemniaki, ryż i kaszę--wydaje mi się że ryż w torebkach i kaszę najlepiej wrzycać do gotującej i osolonej wody gdyż wtedy mniejsze straty składników mineralnych.A jak to jest z ziemniakami?Wrzucać do zimnej czy do wrzątku.
Pytanko nr 3--Dlaczego w wielu dietach w dziale poświęconym odżywianiu liczą tylko białko zwierzęce.Przecież takim sposobem często je się o wiele za dużo białka.Bo gdy ktoś ustali 2g na 1kg.To z roślinnym wyjdzie mu ze 3 albo i więcej a tak to już trochę za duzo.
Pytanko 4--Czy zamiast odżywki bialkowej s[ożywanej na noc można zjeść np:100g białego sera wymieszanego z 100ml mleka.Skład podobny jak do 25g odzywki+mleko tyle że białko o gorszej jakości.Ale na forum przeczytałem że biały ser z braku funduszy może czasem zastępować odżywkę szczególnie zaś nan noc bo jest to białko wolnowchłanialne.