Beta-lipoproteiny (LDL), czyli popularnie mowiac jest to szkodliwa odmiana cholesterolu. Badania naukowe wskazuja, ze lipoproteiny te w pierwotnej postaci nie sa wcale tak niebezpieczne, gdyz grozny osad na sciankach naczyn krwionosnych tworzy sie z nich dopiero po przejsciu procesu jełczenia, bardzo podobnego go psucia sie masla. Polega to na tym ze wolne rodniki ktore powstaja w organizmie w obecnosci bakterii lub innych szkodliwych substancji ze wzgledu na swoj niestabilny charakter musza polaczyc sie z czasteczkami tluszczu, bialka lub materialu genetycznego. Substancje z ktorymi sie polacza ulegaja na skutek tego utlenienia i przestaja normalnie funkcjonowac.
Kiedy procesy te zachodza w scianach naczyn krwionosnych rozpoczyna sie akcja obronna organizmu- sygnaly alarmowe- stres powoduja gromadzenie sie bialych cialek. Pozeraja one zjełczaly tluszcz i zamieniaja go w osad gromadzacy sie na sciankach naczyn powodujac ich zwezenie a w wyniku tego zawal serca lub udar mozgu. Naturalne przeciwutleniacze take jak witamina C i E lub beta-karoten zapobiegaja owej transformacji beta-lipoprotein(LDL).
Dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilosci tych witamin nie jest problem sa latwo dostepne w postaci preparatow farmakologicznych jak i naturalnych produktow.
misiek