...
Napisał(a)
Czy po przemianie nadmiaru białka w glukoze (/lub w trakcie) bierze udzial w akcji insulina?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
To zależy od diety i przeznaczenia tej glukozy. Jeżeli weźmiemy większą dawkę np. w okolicach okołtreningowych na diecie niskowęglowodanowej, gdzie mózg korzysta z ciał ketonowych, to większość nowopowstałej glukozy dzięki insulinie trafi do komórek mięśniowych, by uzupełnić glikogen. Jeżeli na tej samej diecie będzie niedobór białka i glukozy, to trafi ona do mózgu, gdzie jest bardziej potrzebna a transport odbywa się przez receptory insulinoniezależne. Ale ogólnie problem jest bardziej sokmplikowany
1
Beatus, qui prodest, quibus potest
...
Napisał(a)
nie wiem czy sie dobrze zrozumielismy. Mi nie chodzi o glukoze skonsumowana (z jakis weglowodanow) tylko o glukoze ktora powstaje z bialka gdy jest go za duzo. Czy to jest proces isnulinozalezny?
...
Napisał(a)
Właśnie o takim przypadku Ci napisałem. Glukoza może "wejść" do komórki mięśniowej i tłuszczowej poprzez receptor o ładnej nazwie GLUT4, który jest aktywowany dzięki insulinie lub poprzez trening siłowy (tylko w mięśniu). Do mózgu trafia poprzez receptor GLUT2, insulinoniezależny. Gdy poziom insuliny we krwi spada, potrzebna glukoza w ten sposób trafia tam, gdzie jest potrzebna a więc do mózgu i/lub mięśnia a nie trafia tam, gdzie nie jest potrzebna (tkanka tluszczowa). Gdy zjemy białko po treningu, szczególnie na diecie niskowęglowodanowej, w procesie glukoneogenezy posłuży ono częściowo do uzupełnienia glikogenu, bez udziału insuliny. Gdy zjemy np. białko z glukozą w okresie nietreningowym, na diecie z dodatnim bilansem, mając uzupełniony glikogen, białko to po zamianie w glukozę wraz z glukozą dostarczoną z węglowodanów spożytych spowoduje wyrzut insuliny i jej transport do mięśni i głównie do tkanki tłuszczowej, część też zostanie zużyta na bierzące potrzeby organizmu. Podczas głodówki lub na diecie niskowęglowodanowej przy niedostatecznym poziomie glukozy, i niskim poziomie insuliny białko po zamianie w glukozę trafi do móżgu, bez udziału insuliny, gdzie jest najbardziej potrzebna. Tak jak pisałem problem jest bardziej złożony, bo niektóre aminokwasy powodują też wyrzut insuliny przez trzustkę - patrz "indeks insulinowy".
1
Beatus, qui prodest, quibus potest
Polecane artykuły