SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

przemiana białka w glukoze

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 9807

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 115 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 4588
Czy po przemianie nadmiaru białka w glukoze (/lub w trakcie) bierze udzial w akcji insulina?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
To zależy od diety i przeznaczenia tej glukozy. Jeżeli weźmiemy większą dawkę np. w okolicach okołtreningowych na diecie niskowęglowodanowej, gdzie mózg korzysta z ciał ketonowych, to większość nowopowstałej glukozy dzięki insulinie trafi do komórek mięśniowych, by uzupełnić glikogen. Jeżeli na tej samej diecie będzie niedobór białka i glukozy, to trafi ona do mózgu, gdzie jest bardziej potrzebna a transport odbywa się przez receptory insulinoniezależne. Ale ogólnie problem jest bardziej sokmplikowany
1

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 115 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 4588
nie wiem czy sie dobrze zrozumielismy. Mi nie chodzi o glukoze skonsumowana (z jakis weglowodanow) tylko o glukoze ktora powstaje z bialka gdy jest go za duzo. Czy to jest proces isnulinozalezny?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Właśnie o takim przypadku Ci napisałem. Glukoza może "wejść" do komórki mięśniowej i tłuszczowej poprzez receptor o ładnej nazwie GLUT4, który jest aktywowany dzięki insulinie lub poprzez trening siłowy (tylko w mięśniu). Do mózgu trafia poprzez receptor GLUT2, insulinoniezależny. Gdy poziom insuliny we krwi spada, potrzebna glukoza w ten sposób trafia tam, gdzie jest potrzebna a więc do mózgu i/lub mięśnia a nie trafia tam, gdzie nie jest potrzebna (tkanka tluszczowa). Gdy zjemy białko po treningu, szczególnie na diecie niskowęglowodanowej, w procesie glukoneogenezy posłuży ono częściowo do uzupełnienia glikogenu, bez udziału insuliny. Gdy zjemy np. białko z glukozą w okresie nietreningowym, na diecie z dodatnim bilansem, mając uzupełniony glikogen, białko to po zamianie w glukozę wraz z glukozą dostarczoną z węglowodanów spożytych spowoduje wyrzut insuliny i jej transport do mięśni i głównie do tkanki tłuszczowej, część też zostanie zużyta na bierzące potrzeby organizmu. Podczas głodówki lub na diecie niskowęglowodanowej przy niedostatecznym poziomie glukozy, i niskim poziomie insuliny białko po zamianie w glukozę trafi do móżgu, bez udziału insuliny, gdzie jest najbardziej potrzebna. Tak jak pisałem problem jest bardziej złożony, bo niektóre aminokwasy powodują też wyrzut insuliny przez trzustkę - patrz "indeks insulinowy".
1

Beatus, qui prodest, quibus potest

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Odżywianie i kontuzje!

Następny temat

orzechy wloskie - gramaturgia

WHEY premium