Szklanka ryzu,3szklanki mleka,torebka cukru waniliowego,4 jabłka,2 łyzki masła 15dagcukry 2 jaja sój sok z cytryny.
umyty i odsaczony ryz gotowac przez 5 minut w duzej ilosci wody .przełozyc do garnka i zalac mlekiem(goracym),dodac troszke soli.gotowaca przez 25 minut.az ryz wchlonie mleczko(:jablka pokroic w plasterki lub zetrzec na tarce. posycap cukrem skropic sokiem z cytryny.
Na patelni stopic łyzke maasła,włozyc jabłka i smazyc prze 10minut.6łyzek cukru utrzec z lyzko masła i 2 zółtkami(; wymieszac dokładnie z ryzem.
najlepiej w zaroodporna forme włozyc to wczesnie wysmarowac to forme masłem.wlozyc ten ryz i przykryc tymi jabłkami/.ubic na sztywno piane z białek pod koniec dodajac 2 łyzki cukru. piane nałozyc na łabłka.piec do 10 minut.
mozna tez robic z innymi owocami(:ale teraz najtansze jabłka(:
proporcje dowac zgodnie z formą naczynia(:zapiekanka pozywna(:
Imperare sibi maximum est imperium....