Ryż z tuńczykiem z salatką Torebka ryżu (125g) Puszka tuńczyka (w oleju albo sosie własnym) Musztarda , majonez 1 Średnia cebula 2 Pomidory Żółty lub biały ser Ogórek konserwowy Ryż gotujemy (do garnaka można dodac troszke oliwy), tunczyka oddzielamy od oleju (albo sosu) dodajemy do niego musztarde i dobrze mieszamy , krojmy drobno cebule ,dodajemy troszke do oleju (sosu), ser krojmy dorbno w kostke, ogórka w plasterki. Ugotowany ryz wykladamy na miske żeby wyschnoł i ostygnoł poczym mieszamy go z olejem (sosem).Pomidory krojmy wg uznania ,dodajemy majonez do smaku, pokrojony ser , resztę cebuli , ogórka i mieszamy.Przygotowanego tuńczyka wykladamy na ryż i rowno rozprowadzamy
Ryż z warzywami i sosem curry Trudność **, Koszt ** Czas 1h i 25min Składniki dla 4 osób: 25 dag ryżu 1 pęczek włoszczyzny 20 dag marchwii 3 dag margaryny 650 ml wywaru mięsnego (najlepszy) lub inny 3 dag tłuszczu do smażenia 15 dag szynki 2 łyżki curry 20 dag sera topionego 2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawy 1) W naczyniu rozgrzać margarynę, na której zeszklić ryż. Następnie zalać wywarem i dusić pod przykryciem około 25 min 2) W tym czasie warzywa obrać, dokładnie umyć. Włoszczyznę pokroić w kosteczkę, a marchew w słupki. Wszystkie warzywa zeszklić na tłuszczu do smażenia, a następnie całość dusić 5 minut. 3) Ryż doprawić do smaku przyprawami i curry. Gdy będzie już miękki i wchłonie niemal cały wywar, dodać do niego posiekany koperek, szczypiorek i ser topiony. 4) Szynkę pokroić w plasterki i razem z duszonymi warzywami dodać do ryżu, wymieszać RADA: Ser topiony można zastąpić kawałkami podeschniętego sera żółtego, roztopionymi w niewielkiej ilości gorącego mleka. Kalorie: 2320/4 = 580 kcal na osobę Zaw. Tłuszczu mała. Źródło witamin A i C
Ryż po kreolsku Trudność **, Koszt ** Czas 1h i 10min Temp zapiekania 250 C przez 10 min Składniki dla 4 osób: 20 dag ryżu długo ziarnistego 400 ml bulionu warzywnego 40 dag twardych moreli 1 pęczek młodej cebulki 5 dag zielonych oliwek 5 dag czarnych oliwek 1-2 łyżeczki rozgniecionych ziaren ryżu 3 łyżki oliwy z oliwek sos sojowy cynamon 7 dag orzechów laskowych 1) Ryż zeszklić na łyżce oliwy, dodać do niego bulion, dodać pieprz i zagotować. Ryż gotować do miękkości na średnim ogniu. 2) Morele umyć, przekroić wypestkować, miąższ pokroić w cieniutki cząsteczki. 3) Cebulę umyć, oczyścić, pokroić w cieniutki krążki. Oliwki wypestkować i pokroić w paseczki. 4) Napęczniały ryż doprawić do smaku sosem sojowym, odrobiną cynamonu, wymieszać z morelami, cebulką oliwkami i orzechami, po czym rozłożyć na wcześniej wysmażonej oliwą blaszce. Ryż skropić pozostałą oliwą i zapiekać około 10 minut w temp 250 C RADA: Ryż można przygotowywać na kilka godzin przed posiłkiem i w odpowiednim czasie podgrzać w piekarniku. Potrawę można również urozmaicić dodając do niej pomidory, plasterki cukini, tymianek i kapary. Kalorie: 1800/4= 450 kcal na osobę Zaw. Tłuszczu mała. Źródło wit. A
Placuszki ryżowe Trudność **, Koszt ** Czas 1 i 30 minut Składniki dla 4 osób: 25 dag ryżu 25 dag marchewki 1 mały kalafior 10 dag mrożonego groszku 1 cebula ( opcjonalnie jak ktoś lubi ) 10 dag mielonych migdałków 2 jajka 200 ml śmietany kremówki nisko % (opcjonalnie) 10 dag sera żółtego 2 szklanki rosołu ( najlepiej instant ) 5 dag tartej bułki Oliwa 1 pęczek pietruszki 1-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie) tarta gałka muszkatołowa (opcjonalnie) przyprawy 1) W garnku zagotować rosół, wsypać ryż i ugotować na małym ogniu przez 20 minut. Następnie osączyć na sitku i przestudzić. 2) Żółty ser utrzeć na tarce, zgnieść z ryżem, jajkami i tartą bułką. Doprawić przyprawami. Wilgotnymi dłońmi uformować 8 małych placuszków i obtoczyć w mielonych migdałach. 3) Warzywa oczyścić i umyć. Kalafior podzielić na różyczki, marchew podzielić na plasterki. Kalafior gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie dla smaku. Po 5 minutach wrzucić do garnka marchewkę, a po 10 min mrożony groszek 4) Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na nim placuszki po 3 minuty z każdej strony na żółty kolor. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na reszcie tłuszczu. Po czym zaciągnąć śmietaną> Zagotować, doprawić przyprawami , dodać gałkę muszkatołową o sok z cytryny, dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki. 5) Jarzynkę osączyć, wymieszać z sosem i przełożyć razem z placuszkami na talerzach. UWAGA: W przypadku chęci zmiejszenia ilości tłuszczy pominąć robienie sosu w punkcie 4. Kalorie: Łącznie 3240/4 = 810 na 1 osobę ( przy uwzględnieniu sosu ) Zaw. Tłuszczu: średnia z sosem i małą bez. Źródło wit B1
jakies koktajle
· Koktajl energetyczny dla tych, którzy budują masę mięśniową.
· Mleko 0,5% (pół szklanki) - baza koktajlu i ok. 4g łatwo przyswajalnych białek.
· Mleko sojowe w proszku (2 łyżki) - ok. 4,5g białek. Do tego 13 składników mineralnych i witamin.
· Jajo kurze (białko) - ok. 8g bardzo wartościowego dla człowieka białka.
· Miód (1 łyżka) - glukoza, sacharoza, fruktoza. Dla poprawy smaku i aby dostarczyć niezbędną do strawienia białek energię.
· Jogurt naturalny 3% (pół szklanki) - sporo białka, odrobina tłuszczów i węglowodanów. Wspomaga pracę układu trawiennego.
Szacunkowy bilans energetyczny koktajlu:
- ok. 20g białka;
- 40g węglowodanów;
- 8,5g tłuszczów;
- 320 kcal;
1. Koktajl bananowo truskawkowy (1 porcja)
1 szklanka chudego waniliowego jogurtu, 1/4 szklanki chudego mleka, 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych truskawek, 1/2 dojrzałego banana, 1/2 szklanki pokruszonego lodu. Zmieszać wszystkie składniki mikserem. Wartości odżywcze (1 porcja) kalorie-381; białko- 14g; węglowodany- 80g; tłuszcz- 1g; kalorie pochodzące od tłuszczu 2%; cholesterol- 8mg; sód- 175mg; błonnik- 10g.
2. Owocowy szejk.
250ml maślanki zmiksować ze 100g mrożonych owoców, doprawic odrobiną miodu. Wartość kaloryczna: 208 kcal.
no to na tyle to oczywiscie nie jest mojego autorstwa ja gotowac nie umie
POZDRO
...kiedy ty sie op*****lasz ktoś trenuje żeby skopać Ci dupe...