SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Moze sie komus przyda ;)

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2477

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 382 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 4288
przedstawie tutaj jak przygotowa rozne dania z ryżu i jakis koktajl moze sie komus przyda



Ryż z tuńczykiem z salatką Torebka ryżu (125g) Puszka tuńczyka (w oleju albo sosie własnym) Musztarda , majonez 1 Średnia cebula 2 Pomidory Żółty lub biały ser Ogórek konserwowy Ryż gotujemy (do garnaka można dodac troszke oliwy), tunczyka oddzielamy od oleju (albo sosu) dodajemy do niego musztarde i dobrze mieszamy , krojmy drobno cebule ,dodajemy troszke do oleju (sosu), ser krojmy dorbno w kostke, ogórka w plasterki. Ugotowany ryz wykladamy na miske żeby wyschnoł i ostygnoł poczym mieszamy go z olejem (sosem).Pomidory krojmy wg uznania ,dodajemy majonez do smaku, pokrojony ser , resztę cebuli , ogórka i mieszamy.Przygotowanego tuńczyka wykladamy na ryż i rowno rozprowadzamy



Ryż z warzywami i sosem curry Trudność **, Koszt ** Czas 1h i 25min Składniki dla 4 osób: 25 dag ryżu 1 pęczek włoszczyzny 20 dag marchwii 3 dag margaryny 650 ml wywaru mięsnego (najlepszy) lub inny 3 dag tłuszczu do smażenia 15 dag szynki 2 łyżki curry 20 dag sera topionego 2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawy 1) W naczyniu rozgrzać margarynę, na której zeszklić ryż. Następnie zalać wywarem i dusić pod przykryciem około 25 min 2) W tym czasie warzywa obrać, dokładnie umyć. Włoszczyznę pokroić w kosteczkę, a marchew w słupki. Wszystkie warzywa zeszklić na tłuszczu do smażenia, a następnie całość dusić 5 minut. 3) Ryż doprawić do smaku przyprawami i curry. Gdy będzie już miękki i wchłonie niemal cały wywar, dodać do niego posiekany koperek, szczypiorek i ser topiony. 4) Szynkę pokroić w plasterki i razem z duszonymi warzywami dodać do ryżu, wymieszać RADA: Ser topiony można zastąpić kawałkami podeschniętego sera żółtego, roztopionymi w niewielkiej ilości gorącego mleka. Kalorie: 2320/4 = 580 kcal na osobę Zaw. Tłuszczu mała. Źródło witamin A i C



Ryż po kreolsku Trudność **, Koszt ** Czas 1h i 10min Temp zapiekania 250 C przez 10 min Składniki dla 4 osób: 20 dag ryżu długo ziarnistego 400 ml bulionu warzywnego 40 dag twardych moreli 1 pęczek młodej cebulki 5 dag zielonych oliwek 5 dag czarnych oliwek 1-2 łyżeczki rozgniecionych ziaren ryżu 3 łyżki oliwy z oliwek sos sojowy cynamon 7 dag orzechów laskowych 1) Ryż zeszklić na łyżce oliwy, dodać do niego bulion, dodać pieprz i zagotować. Ryż gotować do miękkości na średnim ogniu. 2) Morele umyć, przekroić wypestkować, miąższ pokroić w cieniutki cząsteczki. 3) Cebulę umyć, oczyścić, pokroić w cieniutki krążki. Oliwki wypestkować i pokroić w paseczki. 4) Napęczniały ryż doprawić do smaku sosem sojowym, odrobiną cynamonu, wymieszać z morelami, cebulką oliwkami i orzechami, po czym rozłożyć na wcześniej wysmażonej oliwą blaszce. Ryż skropić pozostałą oliwą i zapiekać około 10 minut w temp 250 C RADA: Ryż można przygotowywać na kilka godzin przed posiłkiem i w odpowiednim czasie podgrzać w piekarniku. Potrawę można również urozmaicić dodając do niej pomidory, plasterki cukini, tymianek i kapary. Kalorie: 1800/4= 450 kcal na osobę Zaw. Tłuszczu mała. Źródło wit. A


Placuszki ryżowe Trudność **, Koszt ** Czas 1 i 30 minut Składniki dla 4 osób: 25 dag ryżu 25 dag marchewki 1 mały kalafior 10 dag mrożonego groszku 1 cebula ( opcjonalnie jak ktoś lubi ) 10 dag mielonych migdałków 2 jajka 200 ml śmietany kremówki nisko % (opcjonalnie) 10 dag sera żółtego 2 szklanki rosołu ( najlepiej instant ) 5 dag tartej bułki Oliwa 1 pęczek pietruszki 1-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie) tarta gałka muszkatołowa (opcjonalnie) przyprawy 1) W garnku zagotować rosół, wsypać ryż i ugotować na małym ogniu przez 20 minut. Następnie osączyć na sitku i przestudzić. 2) Żółty ser utrzeć na tarce, zgnieść z ryżem, jajkami i tartą bułką. Doprawić przyprawami. Wilgotnymi dłońmi uformować 8 małych placuszków i obtoczyć w mielonych migdałach. 3) Warzywa oczyścić i umyć. Kalafior podzielić na różyczki, marchew podzielić na plasterki. Kalafior gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie dla smaku. Po 5 minutach wrzucić do garnka marchewkę, a po 10 min mrożony groszek 4) Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na nim placuszki po 3 minuty z każdej strony na żółty kolor. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na reszcie tłuszczu. Po czym zaciągnąć śmietaną> Zagotować, doprawić przyprawami , dodać gałkę muszkatołową o sok z cytryny, dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki. 5) Jarzynkę osączyć, wymieszać z sosem i przełożyć razem z placuszkami na talerzach. UWAGA: W przypadku chęci zmiejszenia ilości tłuszczy pominąć robienie sosu w punkcie 4. Kalorie: Łącznie 3240/4 = 810 na 1 osobę ( przy uwzględnieniu sosu ) Zaw. Tłuszczu: średnia z sosem i małą bez. Źródło wit B1

jakies koktajle


· Koktajl energetyczny dla tych, którzy budują masę mięśniową.
· Mleko 0,5% (pół szklanki) - baza koktajlu i ok. 4g łatwo przyswajalnych białek.
· Mleko sojowe w proszku (2 łyżki) - ok. 4,5g białek. Do tego 13 składników mineralnych i witamin.
· Jajo kurze (białko) - ok. 8g bardzo wartościowego dla człowieka białka.
· Miód (1 łyżka) - glukoza, sacharoza, fruktoza. Dla poprawy smaku i aby dostarczyć niezbędną do strawienia białek energię.
· Jogurt naturalny 3% (pół szklanki) - sporo białka, odrobina tłuszczów i węglowodanów. Wspomaga pracę układu trawiennego.

Szacunkowy bilans energetyczny koktajlu:
- ok. 20g białka;
- 40g węglowodanów;
- 8,5g tłuszczów;
- 320 kcal;


1. Koktajl bananowo truskawkowy (1 porcja)
1 szklanka chudego waniliowego jogurtu, 1/4 szklanki chudego mleka, 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych truskawek, 1/2 dojrzałego banana, 1/2 szklanki pokruszonego lodu. Zmieszać wszystkie składniki mikserem. Wartości odżywcze (1 porcja) kalorie-381; białko- 14g; węglowodany- 80g; tłuszcz- 1g; kalorie pochodzące od tłuszczu 2%; cholesterol- 8mg; sód- 175mg; błonnik- 10g.



2. Owocowy szejk.
250ml maślanki zmiksować ze 100g mrożonych owoców, doprawic odrobiną miodu. Wartość kaloryczna: 208 kcal.

no to na tyle to oczywiscie nie jest mojego autorstwa ja gotowac nie umie
POZDRO

...kiedy ty sie op*****lasz ktoś trenuje żeby skopać Ci dupe...

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
yupie_girl ZASŁUŻONA
Początkujący
Szacuny 25 Napisanych postów 4510 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 30521
2. Owocowy szejk.
250ml maślanki zmiksować ze 100g mrożonych owoców, doprawic odrobiną miodu. Wartość kaloryczna: 208 kcal.


a ja bym powiedziala, ze 209,5


Pozdr.

:)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
może komuś

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wytlumaczcie mi

Następny temat

sraka%-)

WHEY premium