Adypocyty(komórki tłuszczowe) w normalnych warunkach zawierają niewielką ilość wody około 10%. Większość stanowią trójglicerydy, prawie 90%. W momencie, gdy zaczynamy proces odchudzania, zawartość komórek zmienia się, trójglicerydy rozkładane są do wolnych kwasów tłuszczowych i glicerolu, gdy opuszczają komórkę ta może wypełnić się wodą(krótkotrwały efekt). Może, ale nie musi i wtedy redukcja tłuszczu staje się ewidentnie widoczna.
Robimy wszystko idealnie przez dłuższy okres bez widocznych rezultatów, aż pewnego dnia efekt odchudzania jest naprawdę znaczący. Badanie w tym temacie:
Int J Obes Relat Metab Disord. 2003 Jun;27(6):677-83. Related Articles, Links
Changes in abdominal subcutaneous fat water content with rapid weight loss and long-term weight maintenance in abdominally obese men and women.
Laaksonen DE, Nuutinen J, Lahtinen T, Rissanen A, Niskanen LK.
1Department of Medicine, Kuopio University Hospital, Kuopio, Finland.
OBJECTIVE: Insulin resistance decreases blood flow and volume in fat tissue. We hypothesised that fat tissue nutritive blood flow and volume, and thereby water content, would increase during weight loss and weight maintenance in obese persons. DESIGN: Longitudinal clinical intervention with a 9-week very-low-calorie diet (VLCD) followed by one year of weight maintenance. SUBJECTS: Obese men (n=13) and women (n=14) with the metabolic syndrome. MEASUREMENTS: Water content of abdominal subcutaneous fat tissue as estimated by a sensor on the skin surface measuring the dielectric constant at 300 MHz. Anthropometric measures of fatness and fat distribution. Biochemical measures related to insulin resistance. RESULTS: Subjects lost 14.5+/-3.4% of body weight during the VLCD, and generally sustained this weight loss during weight maintenance. Insulin sensitivity as estimated by an index (qualitative insulin sensitivity check index) increased during the VLCD, and remained increased throughout weight maintenance. The dielectric constant increased from 23.3+/-2.3 to 25.0+/-2.1 (P<0.001) during the VLCD, and further to 27.8+/-1.9 (P<0.001) during weight maintenance, indicating an increase in the water content of subcutaneous fat. The increase in subcutaneous fat water content did not correlate with weight loss and other measures of adiposity during the VLCD, but there was an inverse correlation that strengthened in significance from baseline to 6, 9 and 12 mo (r=-0.32 to -0.64, P=0.079-0.002). Increases in subcutaneous fat water content also correlated with improvements in insulin sensitivity at 6, 9 and 12 months of weight maintenance (r=0.34-0.54, P=0.094-0.006). CONCLUSIONS: Water content of abdominal subcutaneous adipose tissue increases with weight loss in obese persons with the metabolic syndrome, and may reflect increased subcutaneous fat tissue nutritive blood flow. The increase in water content correlates with the increase in insulin sensitivity, suggesting that weight loss and consequent improved insulin sensitivity could mediate the increase in abdominal subcutaneous fat hydration.
Niestety nie ma dostępu do całego tekstu badania, a liczba powiązanych badań to 60, więc trzeba trochę czasy, żeby się z tym zapoznać.
Wniosek, który może się nasuwać to cierpliwość podczas odchudzania. Bez obsesyjnego, przesadnego powiększania deficytu kalorycznego. Nie oczekujmy efektu z dnia na dzień. Dzienny deficyt kaloryczny 500 kcal w teorii oznacza, że po tygodniu stracimy 0,5 kg. W praktyce może być dużo gorzej już po 3-4 dniach z ograniczonymi kaloriami SNS zaczyna pracować na naszą niekorzyść, po 3-4 tygodniach hormony tarczycy mocniej włączają się do zabawy.
Jeśli plan(dieta, trening) jest ok. efekty przyjdą wystarczy poczekać.