SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kącik kulinarny - super składniki, super potrawy

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 29503

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 411 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 9368
Oto salatka -ocencie:) Zezarlam ja dzisiaj na kolacjeSkladniki: Lisice salaty, pol ogorka, pomidor , jajko lub dwa , kawalek sredni wolowiny, bazylia , tyminek , oliwa z oliwek (ja dalam olej rzepakowy , bo oliwy niestety nie zakupilam)

Przygotowanie: Liscie salaty rwiemy , ogorasa kroimy na plasterki , pomidora i jajko tak samo, wolowinke w kostke i wrzucamy do michy . Przyprawiamy bazylia , tymiankiem i czym tam jeszcze chcemy , lyzeczka oleju rzep. + zielona herbatka i kolacja pycha:D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 54 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 3699
witam :)
przepis na pyszny makaron, na dowod na to ze mozna jesc pysznie, zdrowo, i zgodnie z dieta. ja porcje z podanych skladnikow zjadam sama i jestem najedzona. oczywiscie kazdy modyfikuje przepis zgodnie z zapotrzebowaniem :)
składniki:
-makaron pelnoziarnisty( ja daje fit lubella) 100g
- tunczyk wsw 100g
- lyzeczka oliwy
- pieczarki 6 szt
- cebula 1 duza
- pieprz, sól, plaska lyzeczka oregano, 2 ząbki czosnku i natka pietruszki
przyrządzanie:na patelni na lyzeczce oliwy szklimy cebule,jak sie odrobine zeszkli to dodajemy pieczarki ( uwazamy zeby sie nie przypalilo) i podlewamy to woda, przykrywamy i dusimy do miekkosci. w miedzyczasie gotujemy makaron 3 min, wylaczamy gaz i jeszcze 3 minuty pod przykryciem. jak sie cebulka z pieczarkami udusza,odkrywamy zeby odparowalo, wwalamy tunczyka i chwile jeszcze dusimy. dodajemy sol, pieprz do smaku i oregano. na sam koniec swieza natke pietruszki ( ja dalam sporo ) i zmiażdżone 2 zabki czosnku ( juz nie smazymy tego). Na talerz wykladamy makaron i na wierzch wszystko z patelni :)
B: 35g T: 5g W: 70g
smacznego :)
moze komus sie przyda taka uwaga: ja po wrzuceniu cebulki na patelnie zawsze ja sole odrobine, zapobiega to przypalaniu, bo puszcza sok :)

Sukces leży po drugiej stronie samodyscypliny

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 54 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 3699
to co? lece dalej z przepisami
piers z kurczaka/indyka pod pierzynką
składniki:
cycek kurzy lub indyczy np 100g ( oczywiscie kazdy wg swoich potrzeb )
mozarella 30g
pomidor 1 szt ok 120g
cebula 1 szt mała 50g
pieczarki 3 szt ok.70g
oliwa z oliwek 10g
przyprawy: sol,pieprz, papryka slodka, curry, bazylia - najlepiej swieza
przygotowanie:
rozgrzewamy piekarnik ( ja robie w kombiwarze 30minut)w piekarniku trzeba sprawdzac, ale ok 30 minut w 180 st.
cycek kurzy tluczemy troche zeby byl plaski jak kotlet, w kotleta wcieramy sol, pieprz, papryke i curry, kroimy cebule w krazki, pomidora w grubsze plasterki, a pieczarki zostawiamy cale. przykrywamy kotleta na calej powierzchni warstwami : cebula, pomidor, pieczarki, solimy i pieprzymy po wierzchu, polewamy łyżka oliwy z oliwek. przykrywamy plastrami mozarelli. kotleta najlepiej po wytluczeniu, przed polozeniem warzyw i sera polozyc od razu na folie aluminiowa bo pozniej beda problemy z przeniesieniem na folie wiec mamy juz piers, warzywa i ser na folii. owijamy szczelnie w folie i wkladamy do piekarnika. pieczemy ok 30 minut i poźniej jeszcze na chwilke odwijamy folie zeby mozarella ładnie nam sie przypiekła.w miedzyczasie siekamy bazylie. wykladamy razem z folia na talerz i dopiero rozwijamy, bo bedzie duzo pysznego sosu. posypujemy bazylia.
B:25g T:ok 16g W:8g
podajemy z sałatka
mozna to robic w wersji zapiekankowej,jest jeszcze lepsze, ale wymaga wiecej czasu. tylko dobrze byloby miec zmielone mieso: w naczyniu zaroodpornym ukladamy warstwami : mieso, cebule, pieczarki, pomidory, mozarelle,solimy pieprzymy, i znowu mieso cebule pieczarki... polewamy oliwa, na ostatnie 5 minut pieczenia odkrywamy zeby sie ladnie zapiekło, i posypujemy bazylia.
smacznego

Sukces leży po drugiej stronie samodyscypliny

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 26 Napisanych postów 2510 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 10258



Odświeżam wątek, bo dokonałam odkrycia i potrzebuję się podzielić.

Na zdjęciu opakowanie serków ołomunieckich, do których czaiłam się od dłuższego czasu. Serki są w postaci wianuszków, dość miękkie, po rozpakowaniu zaskakują smrodkiem [więc człowiek odruchowo patrzy na datę ważności, ale wszystko w porządku - ten typ tak ma]. Smak interesujący, nie powiem, ale najbardziej mnie zaskoczyły makroskładniki.
Otóż na opakowaniu deklarują, że serki w 100g mają: 29g B, 1g W, 0.6g T, 125 kcal. Nieźle, nie?

"Go ahead, make my day..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 2623 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 42219
nooo

chwilowy

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 23
Moje ostatnie odkrycie to mleko sojowe. Lubie je, bo ma bardzo malo cholesterolu, a duzo witaminy A, witaminy B12, witaminy E, zelaza i fosforu.

Jedna szklanka (245 g) zawiera: 5 gramow tluszczu (w tym 1 gram nasyconego), 12 gramow weglowodanow (w tym 3 gramy blonnika), i 11 gramow bialka. 127 kcal. (Zrodlo: http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c218l.html).

Smak odpowiada mi o wiele bardziej niz smak mleka krowiego, a poza tym mleko krowie czasami irytuje moj zoladek.

Jest swietne samo, albo z herbata (2/3 szklanki herbaty, 1/3 szklanki mleka). Polecam!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 517 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 25350
Wiem że stary temat ale nie chciałem zakładać nowego i odświeżam




Kącik kulinarny

Dania zostały opracowane pod dyktando surowej diety kulturystów.

Poniższe dania zostały opracowane pod dyktando surowej diety kulturystów.
Życzymy smacznego!
· Makaronowe rurki z sosem z tuńczyka *
· Ryż z warzywami i sosem curry *
· Ryż po kreolsku *
· Tortellini w sosie cytrynowym *
· Risotto pomidorowe *
· Placuszki ryżowe *
· Sałatka z Kurczaka
· Placki Brzózki
· Naleśniki bananowe
· Kotlety kukurydziane
· Omlet Kulturysty
· Ryż z tuńczykiem z salatką
· Pierś kurczaka gotowana na parze
· Pierś kurczaka z jabłkami
· Pierś kurczaka z ryżem (bez smażenia)
· Pierś kurczaka z ryżem/makaronem - prosty obiad
· Pierś kurczaka z serem
· Kurczak nadziewany ryżem
· Pożywny makaron
· Rolada z piersi drobiu
· Stek bawarski
· Pomidory faszerowane tuńczykiem
· Sałatka z ryżu i tuńczyka
· Sałatka z tuńczyka
· Sałatka z tuńczyka II
· Surówka z płatków owsianych i truskawek
· Zielony ryż
· Placki ryżowe

Makaronowe rurki z sosem z tuńczykaTrudność *, Koszt ** Czas 1hSkładniki dla 4 osób:2 puszki tuńczyka w sosie własnym40 dag makaronu typu rurki lub ryżu3 średnie marchewki2 średnie cebule (opcjonalnie dla smaku)2 szklanki rosołu instant3 łyżki masła lub margaryny (4dag)(Planta najlepsza)2 łyżki koncentratu pomidorowegopęczka natki pietruszki1 łyżka marynowanych kaparów (opcjonalnie)1 łyżka olejuprzyprawy1) Marchew i cebulkę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki tłuszczu, podsmażyć marchew i cebulę. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i wlać 2 szklanki rosołu. Warzywa dusić na małym ogniu przez 10 minut. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.2) Tuńczyka osączyć na sitku, podzielić widelcem na mniejsze części. Tak przygotowaną rybę dodać do sosu, wrzucić łyżeczkę marynowanych kaparów.3) Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Makaron ugotować w dużej ilości wody z dodatkiem oleju ( ugotowany makaron nie może być zbyt miękki) a następnie odcedzić.4) Makaron włożyć na półmisek, polać sosem z tuńczyka i przed podaniem posypywać natką pietruszki.RADA: Żelazna zasada mówi że makaron gotować najpierw tylko do podanej na opakowaniu minimalnej granicy czasu. Trzeba próbować. Jeśli makaron czuć jeszcze mąka - gotować dalej i po 1 min zrobić próbę i tak dalej, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości.Kalorie 2680/4=670 kcal na 1 osobę. Zaw. tł. mała Źródło fosforu.



Ryż z warzywami i sosem curryTrudność **, Koszt ** Czas 1h i 25minSkładniki dla 4 osób:25 dag ryżu1 pęczek włoszczyzny20 dag marchwii3 dag margaryny650 ml wywaru mięsnego (najlepszy) lub inny3 dag tłuszczu do smażenia15 dag szynki2 łyżki curry20 dag sera topionego2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku2 łyżki posiekanej natki pietruszkiprzyprawy1) W naczyniu rozgrzać margarynę, na której zeszklić ryż. Następnie zalać wywarem i dusić pod przykryciem około 25 min2) W tym czasie warzywa obrać, dokładnie umyć. Włoszczyznę pokroić w kosteczkę, a marchew w słupki. Wszystkie warzywa zeszklić na tłuszczu do smażenia, a następnie całość dusić 5 minut.3) Ryż doprawić do smaku przyprawami i curry. Gdy będzie już miękki i wchłonie niemal cały wywar, dodać do niego posiekany koperek, szczypiorek i ser topiony.4) Szynkę pokroić w plasterki i razem z duszonymi warzywami dodać do ryżu, wymieszaćRADA: Ser topiony można zastąpić kawałkami podeschniętego sera żółtego, roztopionymi w niewielkiej ilości gorącego mleka.Kalorie: 2320/4 = 580 kcal na osobę Zaw. Tłuszczu mała. Źródło witamin A i C



Ryż po kreolskuTrudność **, Koszt ** Czas 1h i 10min Temp zapiekania 250 C przez 10 minSkładniki dla 4 osób:20 dag ryżu długo ziarnistego400 ml bulionu warzywnego40 dag twardych moreli1 pęczek młodej cebulki5 dag zielonych oliwek5 dag czarnych oliwek1-2 łyżeczki rozgniecionych ziaren ryżu3 łyżki oliwy z oliweksos sojowycynamon7 dag orzechów laskowych1) Ryż zeszklić na łyżce oliwy, dodać do niego bulion, dodać pieprz i zagotować. Ryż gotować do miękkości na średnim ogniu.2) Morele umyć, przekroić wypestkować, miąższ pokroić w cieniutki cząsteczki.3) Cebulę umyć, oczyścić, pokroić w cieniutki krążki. Oliwki wypestkować i pokroić w paseczki.4) Napęczniały ryż doprawić do smaku sosem sojowym, odrobiną cynamonu, wymieszać z morelami, cebulką oliwkami i orzechami, po czym rozłożyć na wcześniej wysmażonej oliwą blaszce. Ryż skropić pozostałą oliwą i zapiekać około 10 minut w temp 250 CRADA: Ryż można przygotowywać na kilka godzin przed posiłkiem i w odpowiednim czasie podgrzać w piekarniku. Potrawę można również urozmaicić dodając do niej pomidory, plasterki cukini, tymianek i kapary.Kalorie: 1800/4= 450 kcal na osobę Zaw. Tłuszczu mała. Źródło wit. A



Tortellini w sosie cytrynowymTrudność *, Koszt * Czas 1 hPotrzebujemy na 4 osób:30dg pierożków torteli (takie małe jak na wigilii są:)10 dag gotowanej szynki200 ml śmietany kremówki (chudej)1 żółtko, 1 cytryna1 szklanka mleka2 łyżki utartego sera żółtegoTrochę oleju1 dag mąkiA więc tak: W garnku rozgrzać olej, zrobić z mąką zasmażkę. Cienkim strumieniem wlewać mleko i śmietanę, energicznie mieszając, tak aby w sosie nie utworzyły się nieapetyczne grudki. Następnie umyć cytrynę, osuszyć. Obrać cienko skórkę, pokroić w paseczki. Skórkę wrzucić do gotującego sosu, owoc przekroić na pół, z jednej połówki wycisnąć sok. Sos doprawić przyprawami według uznania (przyprawy) i sokiem z cytryny, gotować jeszcze 5 minut. Czasami mieszając. Torteli gotować 15 minut w wodzie. Zdjąć sos z ognia, podprawić żółtkiem. NIE GOTOWAC !!! dodać pokrojoną w paseczki szynkęOdsączyć pierożki na talerz, polać sosem, posypać serem. Najlepiej po gotowaniu zjeść. UWAGA: Najlepsze pierożki z nadzieniem serowymKalorie: Łącznie ok. 2400/4=600 kcal na osobę. Zaw. Tłuszczu mała. Jest to źródło wapnia


Risotto pomidoroweTrudność *, Koszt * Czas 1 hPotrzebujemy na 4 osób, najlepiej robić to w pojemnym garnku:25 dag ryżu1kg pomidorów1 pęczek natki pietruszki3 ząbki czosnku½ szklanki oliwyprzyprawyPrzyrządzenie: 1) Ryż umyć w zimnej wodzie i odsączyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki następnie pokroić w plasterki.2) Oliwę rozgrzać na patelni, dodać pomidory, drobno posiekaną natkę pietruszki, obrany i zmiażdżony czosnek. Całość dokładnie wymieszać. Przyprawić przyprawami po czym dusić 10 minut 3) następnie dolać 3 szklanki zimnej wody, zagotować i wrzucić na ryż. Dobrze wymieszać, przykryć szczelnie pokrywą i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Nie mieszać ryż powinien wchłonąć całą wodę, ale nie rozgotować się. Udekorować natką pietruszki.Kalorie: Łącznie 1328/4 = 332 kcal na osobę Zaw. Tłuszczu mała. Zródło wit. A i C


Placuszki ryżoweTrudność **, Koszt ** Czas 1 i 30 minutSkładniki dla 4 osób:25 dag ryżu25 dag marchewki1 mały kalafior10 dag mrożonego groszku1 cebula ( opcjonalnie jak ktoś lubi )10 dag mielonych migdałków2 jajka200 ml śmietany kremówki nisko % (opcjonalnie)10 dag sera żółtego2 szklanki rosołu ( najlepiej instant )5 dag tartej bułkiOliwa1 pęczek pietruszki1-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)tarta gałka muszkatołowa (opcjonalnie)przyprawy1) W garnku zagotować rosół, wsypać ryż i ugotować na małym ogniu przez 20 minut. Następnie osączyć na sitku i przestudzić. 2) Żółty ser utrzeć na tarce, zgnieść z ryżem, jajkami i tartą bułką. Doprawić przyprawami. Wilgotnymi dłońmi uformować 8 małych placuszków i obtoczyć w mielonych migdałach. 3) Warzywa oczyścić i umyć. Kalafior podzielić na różyczki, marchew podzielić na plasterki. Kalafior gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie dla smaku. Po 5 minutach wrzucić do garnka marchewkę, a po 10 min mrożony groszek4) Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na nim placuszki po 3 minuty z każdej strony na żółty kolor. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na reszcie tłuszczu. Po czym zaciągnąć śmietaną> Zagotować, doprawić przyprawami , dodać gałkę muszkatołową o sok z cytryny, dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki. 5) Jarzynkę osączyć, wymieszać z sosem i przełożyć razem z placuszkami na talerzach.UWAGA: W przypadku chęci zmiejszenia ilości tłuszczy pominąć robienie sosu w punkcie 4.Kalorie: Łącznie 3240/4 = 810 na 1 osobę ( przy uwzględnieniu sosu ) Zaw. Tłuszczu: średnia z sosem i małą bez. Źródło wit B1


Sałatka z Kurczaka300 g mięsa z kurczaka (może być z puszki) 1 łyżka stołowa siekanej cebuli 2 łyżki stołowe posiekanego selera 3 łyżki stołowe beztłuszczowego majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy ½ łyżeczki soli czosnkowej Sos Tabasco (ewentualnie) Włóż kurczaka, cebulę i seler do średniej miski. W małej miseczce zmieszaj majonez, musztardę, Sól czosnkową i ewentualnie Tabasco. Polej otrzymanym sosem kurczaka. Rozłóż na dwie porcje. Pół filiżanki zawiera: 161 kalorii, 19 g białka, 5,5 g Węglowodanów, 7 g tłuszczu.


Placki Brzózki Wiadomo że każdy kulturysta zjada rano owsiankę co na dłuższą metę może stać się dość monotonne. Postanowiłem wnieść trochę urozmaicenia w tę monotonność dnia codziennego i wymyśliłem placki które są tak dobre że trudno jest się im oprzeć i z przyjemnością czeka się na ranek aby móc skosztować tego rarytasu. Podstawowe składniki to: - 10 białek z jaj - 2-4 żółtka - 100 g płatków owsianych - 20 g mąki żytniej pszennej Wszystko miksujemy przez chwilę, smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu lub na „Pamie” tak jak grubsze naleśniki. Żeby placki były pulchniejsze można dodać proszku do pieczenia. Po usmażeniu podajemy z przecierem jabłkowym lub dżemem bezcukrowym. W okresie ostrej diety przedstartowej płatki owsiane można zamienić na ryżowe a mąkę żytnią na ryżową. Nie dodajemy wtedy żółtek. Dla urozmaicenia smaku można dodawać owoce, orzechy, rodzynki, cynamon, płatki kukurydziane.


Naleśniki bananowe składniki:filiżanka mąki1/2 do 1 filiżanki ugniecionych bananów Bonita2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka cukru2 jajka ( białka i żółtka osobno)łyżka roztopionego masła W średnim naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Osobno, wymieszać mleko, żółtka, i roztopione masło, dodać składniki suche ( patrz wyżej ) , dokładnie wymieszać. Dodać banany, ciągle mieszając. Ubić białka na pianę, dodać do uprzednio przygotowanej masy. Smażyć na średnim ogniu.


Kotlety Kukurydziane Skladniki:Puszka konserwowanej kukurydzy2 cale jaja20dkg sera zoltego1 cebulaMąkaTarta bulkaPieprz ,solOlej roslinny (Planta) Kukurydze odsaczyc wsypac do miski do tego wrzucic grubo starty ser i drobno posiekana cebulke.Wbic jajka mieszajac dodawac maki az masa zgestnieje by moc swobodnie formowac kotlety (tak jak mielone).Doprawic do smaku pieprzem.Uformowanego kotleta obtoczyc w tartej bulce i klasc na patenie na dobrze rozgrzany olej roslinny!Smazyc do zlotego koloru! Smacznego! Polecam na etapie budowania masy miesniowej sporo kalorii!!!Poleca Dizel


Omlet kulturysty Omlet:5 bialek1 cale jajkołyzeczka mleka4-5 lyzeczek maki zytniejWszystko razem zmiksowac i wlac do rozgrzanej patelni (posmarowanej tluszczem) - smazyc na wolnym ogniu az do sciecia sie bialek. Na wierzch proponuje zmieszany jogurt 0% (150 gram) ze 125 gramami chudego sera bialego.Pychota Dla tych ktorzy buduja mase - na wierz proponuje dorzucic banana pokrojonego w plasterki i garsc rodzynek.poleca : Michal (swidek)


Ryż z tuńczykiem z salatką Torebka ryżu (125g)Puszka tuńczyka (w oleju albo sosie własnym)Musztarda , majonez1 Średnia cebula2 PomidoryŻółty lub biały serOgórek konserwowyRyż gotujemy (do garnaka można dodac troszke oliwy), tunczyka oddzielamy od oleju (albo sosu) dodajemy do niego musztarde i dobrze mieszamy , krojmy drobno cebule ,dodajemy troszke do oleju (sosu), ser krojmy dorbno w kostke, ogórka w plasterki.Ugotowany ryz wykladamy na miske żeby wyschnoł i ostygnoł poczym mieszamy go z olejem (sosem).Pomidory krojmy wg uznania ,dodajemy majonez do smaku, pokrojony ser , resztę cebuli , ogórka i mieszamy.Przygotowanego tuńczyka wykladamy na ryż i rowno rozprowadzamy.Gotowe


Pierś kurczaka gotowana na parze Trzeba mieć do tego specjalny garnek.Kurę pomarynować trochę (ok. 25-30 min.) w sosie sojowym z przyprawami(może to być imbir, pieprz, papryka, chilli, co kto lubi). Następnieumieścić to na talerzyku i wstawić do parnika n aok. 20 min. Nie trzebatego pilnować nie przypala się itp.W tym czasie można także nastawić ryż. Wykończyć to danie można po chińskuw sposób następujący: na patelni rozgrzać olej zwykły (można dodać trochęorzechowego i sezamowego), tak aby zaczął lekko dymić i polać tym pierśułożoną z ryżem na talerzu (będzie skwierczeć). Do gorącegooleju dodałać na sam koniec ząbek czosnku.


Pierś kurczaka z jabłkami 1 pierś kurczaka1,5 - 2 jabłka1 płaska łyżeczka cynamonu1 średnia cebulasól, pieprz,cukierPodsmażamy drobno pokrojoną cebulkę ze szczyptą cukru. Pierś kurczakakroimy w kostkę, dodajemy do cebulki i razem podsmażamy. Jabłka obieramy zeskórki, kroimy w drobną kostkę lub słupki i wrzucamy na patelnię. Dodajemycynamon, pieprz i sól do smaku. Smażymy, często mieszając, ok. 10 min. domomentu zmiękczenia jabłek. Podajemy na gorąco z ryżem.


Pierś kurczaka z ryżem (bez smażenia) Ugotuj ryz. W miedzyczasie przygotuj rondelek z pokrywka, jedna lyzkamasla, pokroj na plasterki kilka pieczarek, podsmaz na tym masle minute,zalej pol szklanki bialego wina, pol szklanki rosolu, lyzke drobnoposiekanego koperku, kilka kropel soku z cytryny. Wymieszaj.Na to uloz obrane z tluszczu i chrzastki piersi kurze, przykryj rondelek idus na malym ogniu, az bedzie miekkie, sprawdzajac poziom plynu, aby sienie przypalilo, okolo 15 minut.Zaciagnij sos lyzeczka maki i smietanki. Dopraw pieprzem.Podaj na ryzu.


Pierś kurczaka z ryżem/makaronem - prosty obiad na dwie osoby2 piersi kurzece1 lyzka oliwymala puszka grzybow w wodzie1/2 szklanki smietanki slodkiejduzo pieprzuugotowany makaron lub ryzPiersi kurzece obrac ze skory, kosci i tluszczu. Popieprzyc bardzo mocno poobu stronach, tak, zeby byly cale pokryte. Usmazyc na oliwie az brazowe zkazdej strony. Odlozyc na talerz. Patelnie mocno nagrzac i zalac woda igrzybami z puszki. Zeskrobac wszystko, co przylegle do dna patelni. Dodacsmietanke, podgotowac na malym ogniu 3 minuty. Wlozyc piersi kurzece dososu i podgrzac na malym ogniu, az sos zacznie kipiec.Podac na ryzu, makaronie lub z ziemniakami. Nawet z chlebem dobre.Smietanka w tym daniu lagodzi pieprz tak, ze nie jest to ostre danie, jakbymoglo sie wydawac.Calosc zabiera 20 minut.


Pierś kurczaka z serem 4 połówki piersi kurczaka (filety) lub 4 sznycle cielęce,4 słupki ostrego żółtego sera (warmińskiego, tylżyckiego), wysokości 7-8 cmi szerokości 1,5 cm,4 łyżki startego żółtego sera (razem ok. 25 dag),1 łyżka masła,2 łyżki ziół (gotowej mieszanki do kurczaka lub zmieszanych : oregano,majeranku, tymianku i pieprzu ziołowego),1 jajko,2 łyżki mąki,3 łyżki tartej bułki,olej do smażenia,sól,pieprz.Każdy kawałek kurczaka rozbić tłuczkiem, posmarować cienko ( po wewnętrznejstronie) miękkim masłem, posypać obficie ziołami i położyć na nim kawałeksera.Mięso zwinąć tak jak krokiety i spiąć wykałaczką.Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce.Obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Przełożyć dobrytfanny, posypać serem oraz resztą ziół i zapiec wpiekarniku (15-20 min), w temp.190 st.C. Podawać z ryżemi surówką.


Kurczak nadziewany ryżem Składniki na 4 porcje:1 sprawiony kurczak (ok. 1,3 kg),75 dag porów,1 średnia cebula,1-2 papryczki chili,13 dag długoziarnistego ryżu,10 dag orzeszków ziemnych,1 pojemnik (20 dag) śmietany kremówki1 szklanka rosołu (instant),2 łyżki oleju,1 łyżka masła lub margaryny,1 łyżka mąki,sól,pieprz,curry. Obrać cebulę, pokroić w kostkę. Naciąć wzdłuż papryczki chili, usunąćpestki, miąższ posiekać. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć cebulę, chilii orzeszki ziemne. Wsypać ryż, wlać szklankę wody. Doprawić solą, pieprzemi curry. Gotować 20 minut pod przykryciem. Opłukać i osuszyć tuszkę,napełnić ryżem. Spiąć otwór wykałaczkami, związać kurczaka nitką. Natrzećsolą oraz pieprźem. Piec godzinę w piekarniku w temperaturze 175 stopni.Oczyścić i opłukać pory. Przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić nakawałki. Blanszować je około 5 minut w osolonej wodzie. Tłuszcz rozpuścić,zrobić zasmażkę z mąki oraz 1-2 łyżeczek curry. Dodać rosół i śmietanę,zagotować. Doprawić jeszcze raz solą i pieprzem oraz curry. Podawać dokuraczaka.przygotowanie - około 1 i 3/4 godziny1 porcja - 910 kalorii


Pożywny makaron 20 dag makaronu20 dag mielonego mięsa1 łyżka olejusos z warzywamisól,pieprzMakaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej, wrzucićmielone mięso, smażyć, rozdzielając widelcem, aż lekko się zrumieni.Zmniejszyć gaz, wyłożyć na mięso sos warzywny (można kupić gotowy wsklepie), wymieszać, przykryć i podgrzewać, by sos stał się gorący.Podawać z gorącym makaronem i sałatą.


Rolada z piersi drobiu 50 dag piersi drobiu,2 białka,20 dag pieczarek,sól,łyżka oliwy lub olejuPieczarki oczyścić, umyć, osączyć, pokroić w kostkę, wsypać do wrzącejwody, doprowadzić do wrzenia, odcedzić wsypać do rondelka, chwilępoddusić, przyprawić solą, ostudzić. Mięso z drobiu zbić zwilżonymtłuczkiem, a następnie pozwijać połączyć w jeden duży płat. Poszczególnezbite płatki powinny zachodzić na siebie. powierzchnię łączenia płatkówposmarować białkiem. Ostudzone pieczarki wymieszać z ubitym na pianę drugimbiałkiem. Uzyskanym w ten sposób nadzieniem posmarować płat mięsa, zwinąćw ścisły rulon. Obwiązać ściśle nitką bawełnianą jak baleron. Uformowanaroladę obrumienić, wkładając na rozgrzana patelnię posmarowaną oliwą lubolejem. Po obrumienieniu przełożyć do rondla, podlać wrzącą wodą, udusićpod przykryciem do miękkości. Miękka roladę pokroić w poprzek na porcje,ułożyć na półmisku, obłożyć pieczonymi ziemniakami.


Stek bawarski 40 dag mielonego mięsa,1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu,1-2 jaja,2 łyżki mleka,sól,gałka muszkatołowa,1 łyżka zieleniny,bułka tarta,tłuszcz do smażenia,4 jabłka,1 łyżeczka mąki,1/2 szklanki śmietany,1 łyżka startego sera,pieprzMięso, ryż, jaja, mleko, posiekaną zieleninę i przyprawy razem dobrzewyrobić na jednolitą masę. Formować okrągłe steki, otoczyć w bułce tarteji usmażyć z obu stron na złoty kolor. Wyłożyć na ogrzany półmisek itrzymać w ciepłe, obłożyć cząstkami uduszonych na tłuszczu jabłek.Śmietanę wymieszać z mąką i serem, mieszając zagotować, przyprawić solą ipieprzem do smaku. Gorącym sosem zalać steki. Podawać z sałatą.


Pomidory faszerowane tuńczykiem PRODUKTY* 6 dużych dojrzałych pomidorów* 3 jajka* puszka tuńczyka w oleju* słoiczek kaparów* 2 łyżki zielonej pietruszki* pieprz* 4-5 łyżek majonezu* Pomidory wymyć. Ściąć z wierzchu gruby plaster. Wydrążyć.* Jajka ugotować na twardo. Drobno posiekać i wymieszać z tuńczykiem.* Dodać do powstałej masy majonez, kapary, pietruszkę i pieprz. Skropićsokiem z cytryny.* Nałożyć farsz do wydrążonych pomidorów.* Pomidory dodatkowo udekorować majonezem i pietruszką.


Sałatka z ryżu i tuńczyka Gotujesz ryz sypki najlepiej w woreczkach z przyprawami i koniecznie zcurry (zolte zabarwienie). Potem rozkladasz go na plaskim polmisku dowystygniecia (MUSI byc sypki)Po wystygnieciu zalezy od ilosci osob otwierasz 2 lub 3 poszki tynczyka woliwie - ryz mieszasz z oliwa, zeby sie "przegryzlo", a mieso z tunczyka narazie zostawiasz. Na polmisek wykladasz cwiartki pomidowa na to kladzieszryz z oliwa z tunczyka, na wierzch ryzu kladziesz mieso z tunczyka.Mozesz jesli chcesz przybrac to sysace (naprawde) danie oprocz pomidora -cwiartkami jajek.


Sałatka z tuńczyka 400 g. tuńczyka z puszki,1/2 grejpfruta (niekoniecznie ),banan,250 ml. majonezu,łyżeczka soku cytrynowego,3 jajka ugotowane na twardo,słodka papryka,sól,125 ml. chudego jogurtu,kilka liści sałaty do przybrania.Rybę wyjąć z puszki, osączyć i pokroić na kawałki jednakowej wielkości.Banany obrać pokroić na plasterki,skropić sokiem z cytryny. Grejpfruta obrać, wyjąć miąższ z osłonek,podzielić na cząstki. Jajka obrać, dwa pokroić w kostkę, trzecie pokroić naósemki.Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać do smaku sól i odrobinę papryki.Liście sałaty dokładnie umyć, osuszyć i wyłożyć nimisalaterkę. Kawałki tuńczyka delikatnie wymieszać zcząstkami grejpfruta, jajkami pokrojonymi w kostkę,plasterkami banana. Zalać sosem.Sałatkę ułożyć na liściach sałaty, udekorować ósemkamijajek i posypać papryką.


Sałatka z tuńczyka II 1 główka kapusty pekińskiej lub kruchej sałaty,1-2 puszki tuńczyka (jak dwie, to najlepiej jedna w oliwie, a druga w sosiewłasnym),1 puszka kukurydzy,3-4 łodygi selera naciowego,1 różowy grapefruit,trochę żółtego sera (niekoniecznie).Kapustę pekińską lub sałatę rwiemy na małe kawałeczki. Odsączamy kukurydzę.Żółty ser kroimy w kosteczkę. Tuńczyka odsączamy, zachowując i oliwę, isos. Grapefruita dzielimy na małe cząstki, skrzętnie zbierając sok.Rozdrabniamy tuńczyka. Z łodyg selera starannie wyciągamy 'nitki' i kroimyna małe kawałki. Wszystko razem delikatnie mieszamy.Sos:zachowana wcześniej oliwa z tuńczyka,sok z grapefruita,odrobina pieprzu,łyżeczka ostrej musztardy.Można dać odrobinę wyciśniętego czosnku. Jak sos za mało kwaśny, kropnąćtrochę soku z cytryny. Polewamy sosem, mieszamy i zjadamy z chrupiącą bułkąalbo razowym chlebem.


Surówka z płatków owsianych i truskawek 5 dag płatków owsianych,20 dag truskawek,3 dag orzechów włoskich1/2 szklanki miodu,sok z cytryny,śmietana do dekoracjiPłatki namoczyć na noc w wodzie doprawionej sokiem cytrynowym. Truskawkiprzebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki i zmiksować lub przetrzeć przezgęste sito. Orzechy wyłuskać, rozdrobnić. Przed podaniem wymieszać płatkiz truskawkami, orzechami i miodem. Udekorować bitą śmietaną.


Zielony ryż szklanka ryżu,2 szklanki wrzącej wody,sól,2 jaja,1 i 1/2 szklanki mleka,1/2 szklanki oliwy lub oleju,2 szklanki utartego żółtego sera,szklanka drobno posiekanej zielonej pietruszki,1/4 szklanki drobno posiekanych liści selera,posiekana cebula,1/8 łyżeczki roztartej szałwi,pieprz,masłoRyż wsypać do garnka, wlać wrzątek, osolić, przykryty garnek z ryżemwstawić do naczynia z gotującą się wodą, gotować 30 min nie odkrywającryżu. W razie potrzeby dolewać wrzątek do naczynia z wodą. Zestawić zognia, ryż przełożyć do miski. Jaja ubić z mlekiem, oliwą, wlewaćstopniowo do ryżu, mieszając widelcem. Dodać ser, zielona pietruszkę, liśćselera, cebulę, szałwię, sól, pieprz, wymieszać. Wlać do naczyniawysmarowanego masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika (170 C), piec przez45 min.


Napój bananowy 1 kubeczek chudego jogurtu1/2 filiżanki soku pomarańczowego lub jabłkowegobananszczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej1-2 kostki lodu (niekoniecznie)Włóż wszystkie składniki i zmiksuj na jednolitą masę, w ten sposóbotrzymasz gęsty, odżywczy napój.


Placki ryżowe szklanka mąki,3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,szklanka ugotowanego ryżu,roztrzepane jajo,1 i 1/2 szklanki śmietany,2 łyżki stopionego masła,sól,,olej do smażeniaMąkę, sól i sodę przesiać do miski. Jajo ubić ze śmietaną wlać do miski,dodać ryż i masło, dokładnie wymieszać. patelnię rozgrzać, włożyćniewielka ilość masła lub oleju mocno podgrzać, zmniejszyć płomień, łyżkanabierać ciasto na placki (2 łyżki na 1 placek), kłaść na patelnię smażyćna średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.

Smacznego


Zmieniony przez - Kozak1239 w dniu 2008-06-14 19:20:50

Zmieniony przez - Kozak1239 w dniu 2008-06-14 19:24:44
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta pomocy

Następny temat

Tabletka antyhormonalna

WHEY premium