Szacuny
1
Napisanych postów
226
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
7094
Moze ktos wyjasni?
Czesto w poradach i wskazowkach przy robieniu masy pisza ze nalezy zwiekszyc podaz sodu!
W soli dowiedzialem sie ze jest 37% sodu bodajze w 100g
W czym mozna jeszcze znales sód?
Czy potrawy nalezy solic?nie robilem tego nigdy poniewaz bylem przekonany ze sól = zlo!
<< Pisz swój poemat i cokolwiek robisz staraj się łamac konwencje! >>
Szacuny
19
Napisanych postów
3246
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
14357
Sód to najwazniejszy kation plynu pozakomorkowego. Towarzysza mu aniony, przede wsztstkim chlorkowy i wodoroweglanowy, niezbedne w regulacji rownowagi kwasowo zasadowej. Bardzo waznym zadaniem sodu jest utrzymanie odpowiedniego cisnienia osmotycznego plynu ustrojowego. Chroni on w ten sposob organizm przed nadmierna utrata plynow. Sód odgrywa rowniez role w zachowaniu prawidlowej pobudliwosci miesni i przepuszczaknosci blon komorkowych. Sod i potas steruja cala gospodarka elektrolitow i maja wplyw na rownowage kwasowo - zasadowa organizmu, odgrywaja glowna role przy przewodzeniu bodzcow we wszystkich komorkach nerwowych.
Tu masz kilka produktow:
chleb,halibut,dorsz,turbot,mleko pelne,oliwki,salata,brokuly,sardynki,seler,rzodkiewka,sery,szynka
Szacuny
137
Napisanych postów
9203
Wiek
43 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
29034
tak jak wyzej, niedobor sodu jedt tak samo zly jak i nadmiar.
aha i wydaje mi sie ze dla sportowca ta dawka moze byc i kilkukrotnie wieksza.
i jeszcze komentarz do cytatu:
W soli dowiedzialem sie ze jest 37% sodu bodajze w 100g a w 200g to juz nie bedzie 37%?