Jedzenie na przeziębienie.
Gdy nastają chłodne, deszczowe dni, nasz organizm bardziej niż kiedykolwiek jest podatny na infekcje. By się przed nimi ustrzec, wystarczy jeść dużo świeżych lub mało przetworzonych warzyw i owoców. A także czosnek, cebulę i chrzan, czyli produkty, którymi od wieków zwalcza się przeziębienia. Tajemnica ich działania tkwi w związkach siarki, które nadają im charakterystyczny zapach i działają bakteriobójczo.
Czosnek (zawiera allicynę)
Działa odkażająco, niszczy bakterie i grzyby. Ma właściwości odtruwające, zapobiega zawałom, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Przeciwdziała nowotworom, korzystnie wpływa na pracę mózgu i układu pokarmowego.
Cebula (zawiera allinazę)
Leczy przeziębienia, grzybicę, infekcje dróg moczowych, reumatyzm, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, zapobiega miażdżycy, wzmacnia. Indianie stosowali ją jako środek na ukąszenia, a medycyna chińska na oparzenia.
Chrzan (zawiera silgrin)
Doskonale radzi sobie z bakteriami, łagodzi kaszel i stany zapalne zatok, przeczyszcza nos oraz wzmacnia układ odpornościowy. Ponadto rozrzedza krew, obniża poziom cholesterolu, zapobiega nowotworom, zmniejsza obrzęki.
Ważne składniki
W profilaktyce ważną rolę pełnią witaminy i minerały. Antyoksydanty (m.in. wit. C, A, E, selen) wspomagają system obrony organizmu przed chorobami.
Witamina C - utrudnia przenikanie drobnoustrojów przez błony śluzowe. Występuje w cytrusach, kiszonej kapuście, papryce, natce.
Witamina A - dobrym jej źródłem są wątróbka i nabiał, a także papryka i brukselka, w których występuje w formie betakarotenu.
Witamina E - zawiera ją olej, tłuste ryby, pestki, orzechy.
Selen - występuje w orzechach, mięsie, produktach zbożowych.
Cynk - zwiększa ilość przeciwciał i komórek obronnych w organizmie, hamuje wzrost bakterii chorobotwórczych. Znajdziesz go w mięsie, rybach, przetworach zbożowych.
Żelazo - wzmacnia odporność, najwięcej jest go w mięsie.
Wzmacniające propozycje
- Kanapka z twarożkiem wymieszanym z czosnkiem i posiekaną natką pietruszki - natka jest nie tylko doskonałym źródłem witaminy C, ale też bardzo skutecznie neutralizuje nieprzyjemny zapach czosnku.
- Sałatka z kiszonej kapusty z marchewką i cebulą - dostarcza dużo witaminy C, betakarotenu i składników bakteriobójczych.
- Sałatka z pomidorów i cebuli - to witaminy i betakaroten.
- Ćwikła - czyli ugotowane buraki wymieszane ze startym chrzanem. Taka jarzynka to doskonały dodatek do zimowych obiadów.
- Herbata z dodatkiem mięty i bzu czarnego - mięta i bez zmniejszają bóle głowy i kaszel.
- Herbatka z miodem - by miód zachował swoje właściwości antybakteryjne, trzeba go dodać do ciepłej, a nie gorącej herbaty.
Sok z cebuli
To naturalny lek na przeziębienia, kaszel i grypę. Cebulę trzeba pokroić na plastry lub posiekać i wrzucić do słoiczka, przesypując cukrem (1-2 łyżki). Można też dodać 1-2 ząbki czosnku. Słoiczek zamknąć, odstawić na kilka godzin.
Powstały sok pić kilka razy dziennie. W lodówce można go trzymać do 2 dni.
źródło: http://polki.wp.pl/
to by było na tyle
"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"