SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Propozycja diety na budowe masy

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1383

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 210 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 3880
Dieta ta ma za zadanie wspomagać aktywność fizyczną w budowaniu masy mięśniowej. Najważniejsze jest tu dostarczenie większej niż w zwyczajowej diecie ilości białka, które jest podstawową cegiełką budującą strukturę mięśni oraz węglowodanów pochodzących z produktów zbożowych, owoców i warzyw, jako paliwa do ich pracy. Najcenniejszym źródłem białka w naszej diecie jest mleko i jego przetwory, jaja, mięso oraz rośliny strączkowe. Produkty z tych grup powinny wchodzić w skład poszczególnych posiłków w ciągu dnia.

Dodatkowe wskazówki do zastosowania:

* Nie pomijaj żadnego posiłku w ciągu dnia, wahania w ilości spożywanego pokarmu wpływa niekorzystnie na stan masy mięśniowej.
* Nie zapominaj o regularnym nawadnianiu organizmu w ciągu dnia a zwłaszcza w czasie treningu.
* Większe posiłki spożywaj po treningu, przed - napoje energetyzujące i lekkie węglowodanowe przekąski (mała kanapka, owoce, warzywo).

Dzień 1

* Śniadanie: bułka grahamka cienko posmarowanej masłem lub margaryną, 2 plastry wędliny drobiowej, serek wiejski, pomidor, herbata.

* II śniadanie: do wyboru z listy

* Obiad: Makaron z sosem mięsnym [2 porcje]: ok. 100g makaronu razowego (przed ugotowaniem), 1 mała cebula, 1 łodyga selera, 1 łyżka siekanej natki pietruszki, 2 plastry szynki, 1 łyżka oliwy, ok. 100g mięsa mielonego (cielęcina), 1 listek laurowy, 200g pomidorów z puszki (1 opakowanie), sól, pieprz. Makaron ugotować, odcedzić; warzywa drobno posiekać, poddusić na gorącej oliwie, szynkę pokroić w kostkę i z mięsem dodać do podduszonych warzyw. Po 10 min. dodać pomidory, zagotować aż zgęstnieje, doprawić do smaku.
Szklanka soku owocowego

* Podwieczorek: do wyboru z listy

* Kolacja: Omlet z groszkiem: 2 jajka, 1 łyżka mąki,2 łyżki mleka 1,5-2% tłuszczu, woda mineralna, 1 łyżeczka oleju, 3-4 łyżki groszku konserwowego, łyżka posiekanego szczypiorku. Z jajka, mąki, mleka i wody mineralnej zmiksować ciasto o konsystencji gęstej śmietany, wylać na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem. Po chwili podważyć brzegi omletu tak, aby jeszcze nie ścięta masa spłynęła na dno patelni. Wierzch omletu udekorować groszkiem, przykryć pokrywką i trzymać na niedużym ogniu, aż jajka całkowicie się zetną. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Herbata owocowa

Dzień 2

* Śniadanie: 2 kromki razowego pieczywa cienko posmarowane masłem lub margaryną z plastrami sera Cheddar i kiełkami sojowymi na kanapkę, 1 średnia kiść białego winogrona, herbata

* II śniadanie: do wyboru z listy

* Obiad: Cielęcina duszona [2 porcje]: kawałek cielęciny (ok. 300g), dowolne zioła, sól, pieprz, 1 łyżeczka oleju. Mięso doprawić do smaku ulubionymi ziołami, obsmażyć na oleju, podlać wodą, doprawić solą i pieprzem i dusić do miękkości. Podawać z ziemniakami z wody (2-3 sztuki) i sałatką.
Sałatka z marchwi i cukinii [2 porcje]: 1 mała marchewka,1 cukinia,1 gruszka, 1 łyżka oliwy, 1/2 łyżeczki octu winnego, sól, cukier, 1 łyżka rodzynek, 1 łyżeczka pestek słonecznika.
Marchewki i cukinię pokroić na cieniutkie plasterki. Gruszkę umyć, wykroić gniazdo nasienne i nie obierając pokroić w plasterki. Składniki sałatki wymieszać i polać zalewą (zagotować ocet i rodzynki, po zdjęciu z ognia dodać oliwę). Posypać rodzynkami i uprażonymi na patelni bez tłuszczu pestkami.
Szklanka soku owocowego.

* Podwieczorek: do wyboru z listy

* Kolacja: Sałatka z tuńczyka z jajkiem: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, ogórek kiszony, 1/4 puszki kukurydzy konserwowej (ok. 50g), jajo ugotowane, 3 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz. Tuńczyka rozdrobnić, jajko i ogórka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać jogurt i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kromka pieczywa razowego, herbata owocowa.

Dzień 3

* Śniadanie: Twarożek z owocami: 3 czubate łyżki twarogu, 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego, 2 kawałki dowolnych owoców (1/2 jabłka, 1/2 gruszki, 1/2 brzoskwini, plaster ananasa w syropie, 1 brzoskwinia w syropie), słodzik do smaku. Owoce zetrzeć na grubej tarce, dodać do rozdrobnionego twarogu. Wszystko wymieszać z jogurtem, doprawić słodzikiem do smaku.
Bułka grahamka cienko posmarowana masłem lub margaryną, herbata.

* II śniadanie: do wyboru z listy

* Obiad: Ryba w sosie jogurtowym [2 porcje]: filet z ryby - np. dorsza (ok. 300g), 1/2 opakowania jogurtu naturalnego bez cukru, 1 strąk papryki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, natka, majeranek, olej. Zmiksować jogurt z cebulą, czosnkiem, papryką i przyprawami. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem, polać sosem jogurtowym i piec ok. 15 min. w temp. 200 stopni. Przed podaniem posypać natką. Podawać z 3-4 łyżkami ugotowanego ryżu brązowego i 3-4 łyżkami fasolki szparagowej z wody z bułką tartą.
Szklanka soku owocowego.

* Podwieczorek: do wyboru z listy

* Kolacja: Zupa z soczewicy [2 porcje]: 1/2 szklanki suchej soczewicy czerwonej, 1-2 szt. marchwi, 2 pomidory, 1 cebula, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 2 szklanki wody, tymianek, pieprz. Soczewicę opłukać i zalać gorącą wodą, po pół godzinie odcedzić. Marchewki, pomidory i cebulę umyć, obrać i podsmażyć na oliwie, dodać soczewicę i wodę, gotować około godziny. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem.

Dzień 4

* Śniadanie: Ryż na mleku: 3-4 łyżki ryżu lub błyskawicznych płatków ryżowych ugotowanego w 1 szklance mleka 1,5-2%, banan, herbata.

* II śniadanie: do wyboru z listy

* Obiad: Krupnik z kaszy jęczmiennej: udko z kurczaka, 3 łyżki kaszy jęczmiennej, 1 mały ziemniak, 1/3 marchewki, 1/3 pietruszki, 1/3 selera, mały por, sól, pieprz, natka pietruszki. Przygotować wywar z mięsa gotując je w 1,5-2 szklankach zimnej wody. Do wywaru wrzucić wypłukaną kaszę i gotować aż stanie się lekko miękka. Wrzucić rozdrobnioną włoszczyznę i pokrojony ziemniak. Gotować aż ziemniak stanie się miękki. Przyprawić solą i pieprzem pod koniec gotowania.

* Podwieczorek: do wyboru z listy

* Kolacja: Sałatka śledziowa (na słodko) [2 porcje]: 2 płaty filetów śledziowych matjasów, 4-5 plastrów ananasa z puszki, 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej, łyżka rodzynek, 1 łyżka majonezu. Śledzie pokroić na małe kawałki, a ananasa w drobne kawałki. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez.
Kromka pieczywa razowego, herbata owocowa.

Dzień 5

* Śniadanie: Jogurt (ok. 150g), 3-4 łyżki musli, garść orzechów nerkowców, 1 łyżeczka miodu, brzoskwinia, herbata

* II śniadanie: do wyboru z listy

* Obiad: Gulasz z indyka [2 porcje]: 200g piersi indyka, 5-6 pieczarek, 1 marchewka, 1 szklanka bulionu z kostki, cebula, 1 łyżeczka oleju, 1 łyżka mąki, 2 goździki, 1 łyżeczka suszonego estragonu, 2 listki laurowe, sól, pieprz. Mięso oprószyć pieprzem i solą. Zagotować bulion. Cebulę obrać, naszpikować goździkami i listkami laurowymi. Razem z mięsem włożyć do bulionu i gotować pod przykryciem przez 30 min. Potem mięso wyjąć i pokroić w kostkę. Pieczarki i marchew pokroić, podsmażyć na oleju, oprószyć mąką, podsmażyć i zalać szklanką wywaru. Dusić 10 min. Dodać mięso, doprawić solą, pieprzem i estragonem. Zagotować. Podawać z 3-4 łyżkami kaszy gryczanej.
Sałatka z kiełkami: 3 łyżki dowolnych kiełków zbóż, 1 łyżka posiekanego koperku, 1/2 jabłka, 1 łyżka jogurtu naturalnego, sól, cukier. Składniki wymieszać i doprawić.
Szklanka soku owocowego.

* Podwieczorek: do wyboru z listy

* Kolacja: Sałatka z pomidorów, cukinii i mozzarelli: 1 pomidor, 1/2 cukinii, 50-60g plastry mozzarelli, oliwa z oliwek. Sos: łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, posiekany 1/2 ząbek czosnku, zioła: bazylia, oregano, pietruszka. Cukinię pokroić w plastry i podsmażyć na oliwie. Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry. Wszystkie składniki ułożyć naprzemiennie, polać sosem. Można przygotować w wersji na ciepło - zapiec w piekarniku. Herbata owocowa.

Dzień 6

* Śniadanie: Koktajl bananowo-pomarańczowy [2 porcje]: 1 banan, 1 pomarańcza, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 szkl. zimnej maślanki. Banana obrać i drobno pokroić. Pomarańczę przekroić na pół. Wykroić 2 plastry do dekoracji i wycisną sok. Banana zmiksować z sokiem i cukrem, dolać maślankę i wymieszać. Udekorować plastrem pomarańczy. 1/2 kajzerki cienko posmarowana masłem lub margaryną z plasterkiem polędwicy drobiowej, liście sałaty, papryka, herbata.

* II śniadanie: do wyboru z listy

* Obiad: Pieczone ziemniaki z twarożkiem: 4 ziemniaki, 1/2 łyżeczki kminku, 200-300g półtłustego twarożku, 2 łyżki mleka, 1 łyżeczka oleju, 1 jajo, kilkanaście pestek dyni, biały pieprz, dowolne kiełki. Ziemniaki ugotować w mundurkach przez ok. 30 minut w osolonej wodzie z kminkiem. Twarożek wymieszać z mlekiem i olejem. Doprawić solą, pieprzem i dowolnymi ziołami. Ziemniaki przepołowić, lekko wydrążyć i napełnić twarożkiem. Posypać pestkami dyni i kiełkami. Podawać z obranymi polówkami gotowanych jaj i 2-3 ogórkami konserwowanymi lub papryką konserwową (4-5 plastrów).
Szklanka soku owocowego.

* Podwieczorek: do wyboru z listy

* Kolacja: Sałatka z kurczaka: 50g piersi z kurczaka lub kilka plasterków wędliny drobiowej, 1/4 torebki ryżu, ananas z puszki (1-2 plastry) pokrojony w wachlarzyki, po jednej łyżce orzechów i rodzynek. Kurczaka ugotować w bulionie warzywnym (z kostki), pokroić w kostkę, ryż ugotować. Wszystko połączyć, doprawić, dodać 1/2 łyżeczki majonezu.
Herbata owocowa.

Dzień 7

* Śniadanie: Tosty z żółtym serem: 2 kromki pieczywa tostowego, przełożone plastrem sera żółtego i polędwicą sopocką, zapiekane z pomidorem, szklanka kefiru 2%

* II śniadanie: do wyboru z listy

* Obiad: Orientalny filet z łososia [2 porcje]: 2 filety z łososia po 150g porcja, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, łyżka płynnego miodu, 30g odcedzonego i posiekanego marynowanego imbiru, 1 dymka pokrojona w paseczki, otarta skórka i sok z 1/2 limonki, czarny pieprz. Przygotowujemy marynatę, dokładnie oblewamy filety i zostawiamy w chłodnym miejscu minimum 10 min. Grillujemy filety z dwóch stron kładąc na wierzch paseczki dymki. Podajemy z 2-3 małymi, pieczonymi ziemniakami i surówką.
Surówka z jabłka i marchewki: 1 jabłko, 1 marchewka, 1 łyżeczka miodu naturalnego, sok z cytryny, 1 łyżeczka ziaren sezamu lub siemienia lnianego. Jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny i doprawić miodem i sezamem.
Szklanka soku owocowego.

* Podwieczorek: do wyboru z listy

* Kolacja: Sałatka fasolowa: 4 łyżki fasolki z puszki, 1 kiszony ogórek, 1/2 małej cebulki, plaster sera żółtego, 3 plasterki polędwicy drobiowej, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka prażonych pestek słonecznika sól, pieprz, przyprawy do smaku. Ser i wędlinę pokroić w paseczki, posiekać drobno cebulę i ogórka w kostkę. Wszystko razem zmieszać i doprawić do smaku.
Kromka razowego pieczywa cienko posmarowana masłem lub margaryną, herbata owocowa.


Propozycje II śniadań i podwieczorków - do wyboru:

Jogurt owocowy, kefir, maślanka,

Orzechy i owoce kandyzowane (śliwki, morele) lub orzechy, suszone nasiona, pestki - garść

Szklanka soku owocowego lub owocowo-marchwiowego, warzywnego,

Owoc - 1 duży lub 2 małe owoce

Warzywa

Mała kanapka z wędliną, serem żółtym lub twarogiem oraz 2 różnymi warzywami np. sałatą i pomidorem

Koktajl na bazie mleka i owoców
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Miary używane w domu /ciekawostka/

Następny temat

Czy od kreatyny rosnie obwod w talii ?

WHEY premium