SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Białko w jajku na miękko

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2822

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 207 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1815
Szukałem i nie znalazłem.Dlatego pytam.Czemu białko jajko na miękko jest najlepiej przyswaqjalne?
Czy chodzi tu o to że gotujac je na tawrdo kw.nienasycone w żółtku uwodorniają się i tym sposobem ograniczaja przyswajalność białka czy o coś zupełnie innego.
Jak ktoś wie to proszę o odp.Potrzene mi to do szkoły.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 57 Napisanych postów 10990 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 88360
ale bialko w zoltku czy w bialku ?
bo w zoltku 'jajka na miekko' jest niesciete bialko...

Pozdrawiam
misoo

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
Jesli za przyswajalność uznamy czas od spozycia i przejsca przez zoladek do jelit to sposob podania jajka ma niewielki wplyw na przyswajalnosc

w badaniach pokazuje sie ze pobyt w zoladku jajek jest krotki, ale zalezny od sposobu przygotowania jajka (na miekko 2 h, smazone kolo 3h)

byc moze tez masz na mysli fakt iz podczas zciecia bialka czesc witamin ktora jest wrazliwa na temperature ulega zniszczeniu

innych rozroznien nie widze
ale jak zwykle odpowiedz na szybko jedynie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 207 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1815
No już sam nie wiem ale dzięki.Może chodzi tu o aminokwas lizynę.Wyczytałem że jeżeli jest on poddany działaniu wysokiej temp szczególnie w obecności tłuszczów nienasyconych moze wejśc z nim reakcję i w ten sposób stacić zdolnośc do rozkładu enzymatycznego w żołądku a co za tym idzie nie zostanie przyswojony.
Podobnie jest podczas smażenia mięsa ale myślę że to przez znawców powinno być powszechnie znane
Dzięki za zainteresowanie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 207 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1815
Dziś sie dowiedziałem że chodzi tu o nadmierna denaturyzację jak zrobimy na twardo i zniszczenie zbyt wielu struktur budowy(tak jak 1-rzędowa,2-rzed...itp) odpowiadających za cechy danego białka.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
jak gotujesz mieso
tez niszczysz podobne struktury

nie jestem pewien
czy powinienes sie akurat tym przejmowac :D

ptasia grypa za rogiem
poleca sie gotowac na super twardo :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 207 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1815
spoko ja się tymnie przejmowałem-
porostu mam zajęcia z Higieny z bardzooooo fajną pani doktor(dodam że jest prawie najlepsza w Polsce w szachy )i zadaje nam różne ciekawe zagadki-a fajnie jest coś umieć bo zawsze się wtedy ładnie do takiego uśmiecha hee
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Omega 3

Następny temat

Aktualizacje na stronie OLIMPa

WHEY premium