Pomiar tłuszczu metodą BIA (Bioelektryczna analiza Impedancji) stosowany w wagach elektronicznych wygląda następująco:
- waga generuje sygnał elektryczny, który przepuszczany jest przez ciało i ma za zadanie zmierzyć poziom wody w organiźmie (jakaś odwrotna oporności)
- następnie nasze dane (płeć, wzrost, waga) służą do określenia współczynnika zawartości wody w beztłuszczowej masie ciała, porównując z najbardziej zbliżonym do naszej budowy modelem (czasem jeszcze dochodzą inne parametry jak na przykład właśnie aktywność fizyczna)
- no a jak już przekalkulowana zostanie beztłuszczowa masa ciała to jak odejmiemy ją od wagi to mamy naszą zawartość tłuszczu w organiźmie.
Oczywiście wszystko jest względne, zaczynając od tego, że pomiar zawartości wody w ogramiźmie zależy zarówno od tego co przed ważeniem zjedliśmy i wypiliśmy, jak i od wilgotności otoczenia, a kończąc na tym, że mimo naszego wieku, płci itd możemy i tak daleko odbiegać od parametrów mierzonego modelu.
Zmieniony przez - Montica w dniu 2006-03-30 16:41:04