SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

dieta nisko ww a wplyw na serce

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3432

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 98 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 554
Diety niskowęglowodanowe działają bez zwiększania zagrożenia dla serca

Islamabad, 21 kwietnia (wersja online): Otyłe kobiety, które poza nadwagą nie cierpią na żadne inne dolegliwości mogą schudnąć nawet dwa razy więcej na diecie niskowęglowodanowej, niż na tradycyjnej diecie niskotłuszczowej.

Jak wynika z nowych badań, mogą to zrobić bez zagrożenia dla zdrowia swoich serc, przynajmniej na krótką metę.

Nowy raport, opublikowany w kwietniowym wydaniu The Journal of Clinical Enocrinology and Metabolism, daje nadzieję na podgrzanie dyskusji o wyższości jednej z diet (niskowęglowodanowej lub niskotłuszczowej) nad drugą.

Kontrowersyjne, niskowęglowodanowe, podejście do problemu otyłości było popularyzowane przez dr Roberta Atkinsa, który zmarł w czwartek wskutek obrażeń odniesionych podczas upadku na oblodzonym chodniku.

Ze względu na dużą ilość kalorii czerpanych z białka i tłuszczu, diety niskowęglowodanowe wzbudzały niepokój jako mogące potencjalnie zagrażać układowi krążenia.

Autorka badań, Bonnie Brehm, assistant professor w wyższej szkole pielęgniarskiej przy Uniwersytecie Cincinnati, mówi, że wyniki ją zaskoczyły: "Zakładaliśmy, że dieta niskowęglowodanowa zaszkodzi sercom pacjentów".

"Było to poparte opinią American Heart Association (Amerykańskie Stowarzyszenie ds. Chorób Serca), a także przez inne źródła. Nasza hipoteza zakładała, że grupa na diecie niskotłuszczowej straci więcej tkanki tłuszczowej i że stanie się to szybciej niż na diecie niskowęglowodanowej". W rzeczywistości, po sześciu miesiącach, 22 kobiety na diecie niskowęglowodanowej straciły średnio po 8,5 kg, podczas gdy masa ciała 20 kobiet stosujących dietę niskotłuszczową zmniejszyła się średnio o 3,9 kg.

U obydwu grup zanotowano poprawę wskaźników dotyczących zdrowia układu krążenia, takich jak ciśnienie krwi, poziom lipidów i cholesterolu we krwi, mówi Brehm. W badaniach udział brały kobiety w wieku od 29 do 58 lat, ale większość z nich miała około czterdziestki. Ich wskaźnik masy ciała (BMI) wynosił od 29,5 do ponad 37. BMI o wartość 30 oznacza początek otyłości.

Grupa niskowęglowodanowa, po trzech miesiącach przyjmowała średnio 15 procent kalorii z węglowodanów, 25 procent z białka i 57 procent z tłuszczu. Po sześciu miesiącach stosunek ten wynosił 30 procent z węglowodanów, 23 z białka i 46 z tłuszczu.

Grupa niskotłuszczowa przyjmowała średnio 54 procent kalorii z węglowodanów, 18 procent z białka i 28 procent z tłuszczu, po trzech miesiącach. Po sześciu miesiącach liczby te wynosiły odpowiednio 53, 18, 29.

Średnia ilość przyjmowanych kalorii była jednakowa dla obydwu grup - po sześciu miesiącach 1 302 kcal dziennie w grupie niskowęglowodanowej i 1 247 w grupie niskotłuszczowej.

Według zaleceń National Academies of Sciences (Państwowej Akademii Nauk), Amerykanom radzi się aby spożywali 45 do 65 procent kalorii w postaci węglowodanów, 20-35 z tłuszczy i 10-35 z białka.

Brehm nie jest pewna co do przyczyny, dla której grupa niskowęglowodanowa straciła więcej na wadze. Kobiety zgodziły się nie zmieniać dotychczasowego trybu życia na czas badań, głównie w kwestii wysiłku fizycznego.

"Powiedziałam im, jeżeli większość czasu spędzacie leżąc na kanapie, musicie robić to także przez następne sześć miesięcy", mówi Brehm, "jeżeli zaś chodzicie 4 razy w tygodniu, róbcie to nadal".

Brehm planuje głębiej zbadać ten problem.

Inna specjalistka w dziedzinie dietetyki, której znane są wyniki nowych badań mówi, że nie poleciłaby kobietom diety niskowęglowodanowej jako sposobu na utratę zbędnych kilogramów.

"Badania trwały tylko sześć miesięcy", mówi Evelyn Tribole, dietetyczka i autorka wielu książek o żywieniu, włączając poprawioną wersję "Intuitive Eating" (Jedzenie Intuicyjne), wydaną w tym roku przez St. Martine Press.

Tribole wskazuje na pułapki diet niskowęglowodanowych.

"Kiedy przechodzi się na taką dietę, zostaje niewiele produktów żywnościowych, z których można by wybierać", mówi. A wykonywanie ćwiczeń fizycznych przez 60-90 minut bez przerwy może być na takiej diecie trudniejsze, mówi Tribole, ponieważ organizm jest zależny od węglowodanów jako źródła energii.

masa.!.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
sog za info niestety gl. wada niskoweglowodanowych jest brak energi jak na high carb, sam myslalem nad tym by zaczac sie w to "bawic"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 1683 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 20904
Fajny art, z przyjemnoscia go przeczytalem! MAsz soga jak wejdzie! Pozdro

... Top Mass TEAM :) ...
,, Jak Boli To Rośnie "

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 90 Napisanych postów 15094 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 101723
fajne, sog
szkoda, że mało badań jest na temat low-carb i ich odmian u sportowców.
Keho, wcale nie masz mniej energii zależy to też od organizmu, ale po 2-3 tyg. już jesteś w pełni sprawny

"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
zalezy od organizmu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 89 Napisanych postów 6889 Wiek 40 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 100566
wszedłem tu z przekonaniem że art będzie o szkodliwości diety nww na serce ale jak sie okazało nie

może zaczną dłuższe badnia na niej robić i sie zobacyz

po sobie wie ze lepiej mi sie na niskich węglach żyje ćwiczy itpitd
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
buby77 ostatnio wklejałem badania o wpływie low carb na zdrowie osób z Zespołem metabolicznym, ale niestety nikt nie bada cyklicznych ładowań węglowodanów, więc wnioski mogą być zasadniczo różne...

Nie jestem pewien, ale w poście jest chyba mowa o tych badaniach, albo o związanych z tymi:

J Clin Endocrinol Metab. 2005 Mar;90(3):1475-82. Epub 2004 Dec 14. Related Articles, Links

The role of energy expenditure in the differential weight loss in obese women on low-fat and low-carbohydrate diets.

Brehm BJ, Spang SE, Lattin BL, Seeley RJ, Daniels SR, D'Alessio DA.

R.D., University of Cincinnati, P.O. Box 210038, Cincinnati, Ohio 45221-0038, USA. [email protected]

We have recently reported that obese women randomized to a low-carbohydrate diet lost more than twice as much weight as those following a low-fat diet over 6 months. The difference in weight loss was not explained by differences in energy intake because women on the two diets reported similar daily energy consumption. We hypothesized that chronic ingestion of a low-carbohydrate diet increases energy expenditure relative to a low-fat diet and that this accounts for the differential weight loss. To study this question, 50 healthy, moderately obese (body mass index, 33.2 +/- 0.28 kg/m(2)) women were randomized to 4 months of an ad libitum low-carbohydrate diet or an energy-restricted, low-fat diet. Resting energy expenditure (REE) was measured by indirect calorimetry at baseline, 2 months, and 4 months. Physical activity was estimated by pedometers. The thermic effect of food (TEF) in response to low-fat and low-carbohydrate breakfasts was assessed over 5 h in a subset of subjects. Forty women completed the trial. The low-carbohydrate group lost more weight (9.79 +/- 0.71 vs. 6.14 +/- 0.91 kg; P < 0.05) and more body fat (6.20 +/- 0.67 vs. 3.23 +/- 0.67 kg; P < 0.05) than the low-fat group. There were no differences in energy intake between the diet groups as reported on 3-d food records at the conclusion of the study (1422 +/- 73 vs. 1530 +/- 102 kcal; 5954 +/- 306 vs. 6406 +/- 427 kJ). Mean REE in the two groups was comparable at baseline, decreased with weight loss, and did not differ at 2 or 4 months. The low-fat meal caused a greater 5-h increase in TEF than did the low-carbohydrate meal (53 +/- 9 vs. 31 +/- 5 kcal; 222 +/- 38 vs. 130 +/- 21 kJ; P = 0.017). Estimates of physical activity were stable in the dieters during the study and did not differ between groups. These results confirm that short-term weight loss is greater in obese women on a low-carbohydrate diet than in those on a low-fat diet even when reported food intake is similar. The differential weight loss is not explained by differences in REE, TEF, or physical activity and likely reflects underreporting of food consumption by the low-fat dieters.

Proponuję zwrócić uwagę na ostatnią linijkę Dodatkowo jest dostęp do całości:
http://jcem.endojournals.org/cgi/content/full/90/3/1475

Tutaj również w dyskusji są mocne wnioski odnośnie wyniku badania. Prawdopodobnie osoby z grupy high carb jadł nadprogramowo i o tym nie raportowały:

In summary, we have demonstrated that women consuming a low-carbohydrate diet lose more weight than women consuming a low-fat diet over several months. The more pronounced weight loss in the low-carbohydrate dieters is not explained by increased REE, TEF, or physical activity and cannot be accounted for by their reported energy intakes. However, we believe that the best explanation for the difference in weight loss between the groups is a difference in energy intake that was not apparent in their self-reported 3-d food records. The reason for decreased energy intake in the low-carbohydrate group, even in the face of no restrictions on energy, remains to be explained. Some have speculated that this self-restriction is a result of the effect of circulating ketones on appetite or other satiating effects of low-carbohydrate diets, but this remains unproven. The major point is that the principal means of voluntarily shifting energy balance to promote weight loss is restriction of intake and increase in expenditure. At present, the best methods for accomplishing these lifestyle changes for prolonged periods of time remain elusive.

Niektore badania potwierdzają przewagę i większą utratę wagi na low carb niektóre nie, na pewno rozpatrując efekt w krótkim czasie u otyłych osób różnica jest, w dłuższym rozliczeniu jest to wątpliwe. Przy cyklicznych ładowaniach i bardzo niski % bf możemy spodziewać sie zupełnie innych wyników.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 89 Napisanych postów 6889 Wiek 40 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 100566
to widiząłem ale qmam z tego tylko to co po polsku napisałeś

bo angielskiego zaczynam dopiero sie uczyć i znam podstawy tylko
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 98 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 554
dzieki za Sogi.jak znajde jeszcze cos ciekawego to wrzuce

masa.!.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1669 Wiek 40 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 52363
widze ze ostro jedziesz z artami szkoda tylko ze bez odzewu sog poszedl za ten dla mnie na czasie wlasnie zaczynam ckd

"to jest ten co za kilka puszek bialka wytatuował sobie znak firmowy na plecach?" leże i kwicze

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 98 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 554
no jak mam cos co uwazam za ciekaw to wrzucam :)

masa.!.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Czym zastąpić musli wielozborzowe z mlekiem?

Następny temat

komputer w odżywianiu

WHEY premium