Szacuny
0
Napisanych postów
35
Wiek
41 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1237
Jak wygląda sprawa tłuszczu zawartego w różnego rodzaju serach.
W serach plesniowych, ser feta, setki do smarowania chleba.
Jest w tym dość dużo tluszczu. Czy to dobry tluszcz jest ?
Szacuny
126
Napisanych postów
4616
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
53303
Jeśli tłuszcz w Twojej diecie jest bliski 30% zapotrzebowania kalorycznego to dbaj o proporcję: nasycone/jednonienasycone/wielonienasycone - 1/1/1.
Według tego to zdecydowanie nie wszystko wiadomo... produkty nabiałowe np: masło nie zawierają dużej ilości kwasów tłuszczowych: laurynowego i mirystynowego, palmitynowy przy odpowiedniej ilości o-3 też nie jest grożny odnośnie podwyższania cholesterolu. Są jeszcze dodatki w stylu CLA itd.
Kwas stearynowy odnośnie cholesterolu jest ok., ale ostatnio zaciekawiło mnie to, że nie pogarsza wrażliwości insulinowej:
A high-stearic acid diet does not impair glucose tolerance and insulin sensitivity in healthy women.
Department of Clinical Nutrition, University of Kuopio, Finland.
Results in epidemiological and experimental studies suggest that a diet rich in saturated fat may affect insulin sensitivity. However, no published data are available on the effect of stearic acid in this respect. Therefore, we examined the effects of a high-stearic acid diet and a high-oleic acid diet on glucose metabolism, serum lipids and lipoproteins, and blood coagulation factors in 15 healthy female subjects. Subjects followed the two experimental diets for 4 weeks according to a randomized crossover design. Both experimental diet periods were preceded by consumption of a baseline diet for 2 weeks. The diets provided 36% of energy (E%) as fat. In the experimental diets, 5 E% stearic or oleic acid was substituted for 5 E% of saturated fatty acids in the baseline diet. After the experimental diets, no differences were found in the insulin sensitivity index (mean+/-SEM, 5.4+/-1.9 v 5.2+/-1.6 x 10(-4) min(-1) x microU(-1) x mL(-1), nonsignificant [NS]), glucose effectiveness (0.026+/-0.006 v 0.026+/-0.003 min(-1), NS), or first-phase insulin reaction ([FPIR] 368+/-57 v 374+/-66 mU/L x min, NS). The concentration of serum lipids and lipoproteins and blood coagulation factors did not differ after the diet periods. In conclusion, a diet rich in stearic acid did not deteriorate glucose tolerance or insulin action in young healthy female subjects as compared with a diet rich in oleic acid.
Jak zapoznam się z linkami powiązanym to może podsumuję to w osobnym poście...