SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Tłuszcz z serów

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2059

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 35 Wiek 41 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1237
Jak wygląda sprawa tłuszczu zawartego w różnego rodzaju serach.
W serach plesniowych, ser feta, setki do smarowania chleba.
Jest w tym dość dużo tluszczu. Czy to dobry tluszcz jest ?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
Jeśli tłuszcz w Twojej diecie jest bliski 30% zapotrzebowania kalorycznego to dbaj o proporcję: nasycone/jednonienasycone/wielonienasycone - 1/1/1.

Według tego to zdecydowanie nie wszystko wiadomo... produkty nabiałowe np: masło nie zawierają dużej ilości kwasów tłuszczowych: laurynowego i mirystynowego, palmitynowy przy odpowiedniej ilości o-3 też nie jest grożny odnośnie podwyższania cholesterolu. Są jeszcze dodatki w stylu CLA itd.

Kwas stearynowy odnośnie cholesterolu jest ok., ale ostatnio zaciekawiło mnie to, że nie pogarsza wrażliwości insulinowej:

A high-stearic acid diet does not impair glucose tolerance and insulin sensitivity in healthy women.

Louheranta AM, Turpeinen AK, Schwab US, Vidgren HM, Parviainen MT, Uusitupa MI.

Department of Clinical Nutrition, University of Kuopio, Finland.


Results in epidemiological and experimental studies suggest that a diet rich in saturated fat may affect insulin sensitivity. However, no published data are available on the effect of stearic acid in this respect. Therefore, we examined the effects of a high-stearic acid diet and a high-oleic acid diet on glucose metabolism, serum lipids and lipoproteins, and blood coagulation factors in 15 healthy female subjects. Subjects followed the two experimental diets for 4 weeks according to a randomized crossover design. Both experimental diet periods were preceded by consumption of a baseline diet for 2 weeks. The diets provided 36% of energy (E%) as fat. In the experimental diets, 5 E% stearic or oleic acid was substituted for 5 E% of saturated fatty acids in the baseline diet. After the experimental diets, no differences were found in the insulin sensitivity index (mean+/-SEM, 5.4+/-1.9 v 5.2+/-1.6 x 10(-4) min(-1) x microU(-1) x mL(-1), nonsignificant [NS]), glucose effectiveness (0.026+/-0.006 v 0.026+/-0.003 min(-1), NS), or first-phase insulin reaction ([FPIR] 368+/-57 v 374+/-66 mU/L x min, NS). The concentration of serum lipids and lipoproteins and blood coagulation factors did not differ after the diet periods. In conclusion, a diet rich in stearic acid did not deteriorate glucose tolerance or insulin action in young healthy female subjects as compared with a diet rich in oleic acid.

Jak zapoznam się z linkami powiązanym to może podsumuję to w osobnym poście...
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Redukcja.

Następny temat

Dieta Dla Siatkarza - Pomozcie !!

WHEY premium