SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Mleko acidofilne dla nietolerujacych laktoze?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 6431

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
Przypomne tylko jak dobrym zrodlem bialka jest mleko(ok. 80%kazeina, 20% bialko serwatki)
A teraz tekst:
Fermentowane napoje mleczne

Napoje mleczne fermentowane są to produkty otrzymywane z mleka i przetworów mlecznych w wyniku działania specyficznej mikroflory, powodującej obniżenie pH i koagulację białek mleka. Przemysłowa produkcja fermentowanych napojów z mleka rozpoczęła się po wyizolowaniu czystych kultur bakterii fermentacji mlekowej. Zastosowanie szczepów, o określonych właściwościach biochemicznych, pozwoliło uzyskać produkty, odznaczające się pożądanymi cechami organoleptycznymi, odżywczymi i dietetycznymi.

Mleko acidofilne

To jeden z przykładów produktów należących do grupy napojów mlecznych fermentowanych. Otrzymywane jest przez fermentację kwasową pasteryzowanego mleka, prowadzoną za pomocą bakterii
Lactobacillus acidophilus, które wytwarzają kwas L(+) mlekowy. W ofercie rynkowej możemy znaleźć naturalne mleko acidofilne oraz z dodatkami smakowymi, zwykle owocami. Wartość żywieniowa tego napoju wynika ze zdolności bakterii mlekowych do zasiedlania przewodu pokarmowego człowieka oraz udokumentowanych właściwości terapeutycznych tego szczepu probiotycznego. Mleko acidofilne należy do grupy mlecznych napojów nowej generacji o określonych właściwościach prozdrowotnych.

Co robią bakterie?

W wyniku fermentacji prowadzonej przez bakterie następuje wstępne rozłożenie (nadtrawienie) niektórych składników mleka, przede wszystkim białek i laktozy. W mleku acidofilnym, podczas fermentacji cukier mleczny uległ rozłożeniu, dzięki czemu nie działa już drażniąco na śluzówkę jelitową organizmów nadwrażliwych. Bez obaw mogą je, więc spożywać osoby, które po wypiciu zwykłego słodkiego mleka odczuwają dyskomfort lub towarzyszą im zaburzenia żołądkowo - jelitowe. Pod wpływem działania bakterii zwiększa się także rozpuszczalność wapnia i innych składników mineralnych. Wiadomo, że wyższa jest także zawartość niektórych witamin z grupy B. Jeszcze jedną korzyścią płynącą z procesu fermentacji jest nadanie mleku nowych walorów smakowych, do których należy niewątpliwie łagodnie kwaśny smak, który pobudza wydzielanie śliny, a także enzymów trawiennych w żołądku i trzustce oraz przyspiesza perystaltykę jelit.

Właściwości odżywcze

Do najważniejszych właściwości zdrowotnych mleka acidofilnego należą:


- podwyższona wartość odżywcza mleka w napoju,

- zwiększone wykorzystanie laktozy u ludzi cierpiących na zaburzoną przyswajalność tego cukru,

- kontrola i regulowanie składu mikroflory jelitowej,

- hamowanie rozmnażania drobnoustrojów patogennych w przewodzie pokarmowym,

- hamowanie rozwoju niektórych nowotworów,

- obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,

- regeneruje organizm po przewlekłym leczeniu antybiotykami,

- łagodzi skutki wirusowego zapalenia wątroby,


- pobudzanie układu immunologicznego człowieka.

Kozie mleko acidofilne

Większości ludzi koza kojarzy się z sympatycznie brzydkim, niewymagającym zwierzęciem, ale niewiele osób próbowało pić kozie mleko. Aktualnie na rynku można spotkać acidofilne mleko kozie. W porównaniu z mlekiem nie fermentowanym kozie mleko acidofilne ma o ok. 1/3 mniej laktozy, może być źródłem cennych dla organizmu człowieka bakterii Lactobacillus acidophilus i jest lekko strawne. Tak, więc osoby, które np. z powodu alergii nie tolerują mleka krowiego mogą spróbować zdrowego i łatwiej przyswajalnego dietetycznego mleka koziego.


Coś dla alergików

Po spożyciu sfermentowanego mleka zawarte w nim bakterie kwasu mlekowego wytwarzają w jelitach enzym laktazę, która trawi cukier mleczny. Reakcji alergicznej można także uniknąć podając chorym z nietolerancją laktozy inną postać mleka, mianowicie mleko acidofilne. Jest to słodkie mleko, nisko schłodzone, do którego wprowadzono bakterie Lactobacillus acidophilus w ilości 106 komórek/ml. Umożliwia to picie słodkiego mleka przez ludzi nie akceptujących kwaśnego smaku, bez ryzyka wystąpienia objawów złego wchłaniania laktozy.


Ciekawostki:


- Najbardziej popularne jest mleko krowie, kozie, owcze, należy jednak zaznaczyć, iż niektóre nacje spożywają mleko kobyle, bawole, ośle, czy wielbłądzie.

- Libijski władca Kaddafi, udając się na konferencję do Belgradu, kazał nawet zabrać ze sobą do samolotu swojego dromadera, aby móc w trakcie podróży spożywać ulubione mleko wielbłądzie.

- W Indiach natomiast krowa uważana jest za świętość i w codziennym hinduskim życiu uchodzi za przejaw nietykalności życia.

- Zaobserwowano, że Masajowie (szczep w Afryce Środkowej) mają względnie niski poziom cholesterolu, mimo że ich codzienna dieta jest bogata w cholesterol. Naukowcy wiążą to codziennym spożywaniem przez nich sfermentowanego mleka.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 1564 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11141
ładnie SOG

EDIT
Nie wszedł


Zmieniony przez - Xabi w dniu 2006-05-25 21:22:32

Proponuję na start zarobek w wysokości ok 2000zł. 100% ONLINE, min. 18lat.
-Bez Polecania
-Bez Inwestycji
-Bez Sprzedaży
kontakt: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 28 Napisanych postów 2286 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 21699
uczylem sie tego na I semestrze pamietam ze jeszcze jest kilka innych bakterii spelniajacych role jak acidofilus.

fajnie ze takie rzeczy tez wrzuca sie do dzialu

Student Turystyki i Rekreacji

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 1564 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11141
Miłosz dowiedz się czegoś więcej i napisz

Proponuję na start zarobek w wysokości ok 2000zł. 100% ONLINE, min. 18lat.
-Bez Polecania
-Bez Inwestycji
-Bez Sprzedaży
kontakt: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 28 Napisanych postów 2286 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 21699
poszukam notatek i wysle na priv bo nie ma co uzupelniac. niewiele wiecej bedzie ode mnie

Student Turystyki i Rekreacji

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 1564 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11141
OK
Te mleko i wogóle to ciekawa sprawa powiem

Proponuję na start zarobek w wysokości ok 2000zł. 100% ONLINE, min. 18lat.
-Bez Polecania
-Bez Inwestycji
-Bez Sprzedaży
kontakt: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
milosz uzupelniaj jak cos innego znajdziesz
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6264 Napisanych postów 76010 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754738
Troche ciezko jes znalezc w sklepach.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
domer nie gadaj glupot, ja w kazdym markecie je znajde u mnie w miescie i w mniejszych sklepach, firma ROLMLECZ
edit:

Zmieniony przez - k3ho w dniu 2006-05-26 14:17:22
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Za duzo białka

Następny temat

tening ckd =domator>mozliwy?

WHEY premium