SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pytanie do znawcow low carb

temat działu:

Trening w domu

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2401

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 326 Wiek 42 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 8914
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Dlugo mnie tu nie bylo i przez ten okres zmienil sie wyglad mojego ciala no ale nadszedl czas aby zmienic styl zycia wiec pisze :). Mam pytanie gluwnie do specjalistow od low carb. Czytalem sporo postow i informacji o tej diecie a poniewaz jestem typem raczej latwo lapiacym sadelko postanowilem wyprubowac jej wynik na sobie. Najpierw podam troche informacji o sobie i sposobie treningu. Mam 24 lata i waze 83kg przy wzroscie 176cm - ogolnie nie wygladam zle poza duzym otluszczeniem w okolicach brzucha jak to zwykle u facetow bywa zreszta. Postanowilem ze zmienie sposob odzywiania (czestego jedzenia sandwichy, grillowania z buleczkami i tpd) na bardziej racjonalny czyli low carb celem zrzucenia tkanki tluszczowej. Poczytalem, przeanalizowalem i nazbieralem pewnych informacji na temat diet low carb ale mam jeszcze pewne sprawy ktore chcialbym zebyscie pomogli mi wyjasnic.

1. Jak wyglada sprawa zapotrzebowania kalorycznego na low carb - tenuje aeroby trzy razy w tygodniu (45min rowerek) + silownia - narazie na atlasie bo mam ograniczony dostep do wolnego ciezaru. A wiec czy wystarczy przyjac np 2500kcal na dzien i to spowoduje utrate tluszczu czy musze obnizyc wielkosc kalorii do deficytu np 1500kcal dziennie ??

2. Wiem ze na low carb glownym zainteresowaniem ciesza sie miesa czerwone, ryby, jaja, roznego rodzaju sery tluste, smietana i tpd ale co z podrobami miesnymi - czy dozwolone jest jedzenie np zwyczajnej (nie wyobrazam sobie grilla bez niej), parowek, udek, nozek z kurczaka i tpd ??

3. Jak ma sie sprawa z dodatkami zywieniowymi - jestem zwolennikiem dodawania ketchupu do wszystkiego - moge wiec tego ketchupu uzywac czy tez ma on za duzo weglowodanow i jest raczej nie dopuszczalny ?

4. Ostatnie pytanie jak ma sie sprawa ze smazeniem potraw - jajka jem gotowane lub w postaci jajecznicy, udka mozna zapiec, zeberka przygotowac w pysznym sosie na bazie smietany ale jak ma sie sprawa ze smazeniem np kielbasy czy piersi z kurczaka. Aha jeszcze jedno czy dozwolone jest uzywanie bulki tartej jako panierki :)

Mysle ze to tyle narazie - jak sobie cos przypomne to dopisze co i jak :) Po otrzymaniu odpowiedzi postaram sie wkleic przykladowy jadlospis na caly tydzien.

No one is perfect ...

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 810 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 7203
nie bardzo ten dzial...
ale Ci troche pomoge

mysle ze lepiej 2500 niz 1500 bo zwolni metabolizm i nic dobrego z tego nie bedzie

mieso czerwone, smietana, sery tluste tak, jesli chcesz miazdzyce szybko. mysle ze ryby/drob jest lepszy. czerwone raz, dwa w tygodniu najwyzej.

wedlin/parowek/kielbasy nie tykaj - wszystkie czesci nieprzetworzonego kurczaka jak najbardziej

ketchup ma za duzo weglowodanow na low carb niestety, lepiej sie przestaw na majonez zrobiony samemu z oliwy z oliwek extra vergine lub lnianego

smazyc sie wogole nie powinno bo to zbrodnia dla bialka i wartosci odzywczych. grilowanie/pieczenie/gotowanie/para...

panierka odpada, ale mozesz uzyc np do tego ziarna sezamu, z tym ze smazenie odpada

Knowledge is a steering-wheel
Stubbornness is a fuel
6I9

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

pierwszy trening hit

Następny temat

proszę o ocenę planu i czy coś z tego będzie

WHEY premium