SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dieta redukcyjna do oceny - kobieta

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5841

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 2623 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 42219
ktosiula - porownaj rozklad makroskladnikow z tamtej diety (calej oraz w poszczegolnych posilkach) z proponowanym przeze mnie - i bedziesz miala moja opinie odnosnie diety.

podejsc do dity jest sporo jak mowilem, ja jem teraz troche inaczej, ale gdybym mial ulozyc taka "tradycyjna" diete redukcyjna, to zrobilbym to tak jak napisalem.

chwilowy

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 333
Już lepiej chyba nie zrobie ciężko jest to z gramaturgią obliczyć, żeby mniej więcej wychodziło jak trzeba.

Razem b-125/t-41/w-170 + oliwa

Posiłek I (b-20/t–13,5/w-58)

Mleko 0,5% - 250ml
Płatki owsiane / płatki jęczmienne + słonecznik + otręby / + orzechy włoskie

Posiłek II (b-20/t-5,5-w-37)

Żytni, razowy chleb - 80g / grahamka - 70g
Jajko - 60g / polędwica - 30g / filet z indyka – 30g /tuńczyk – 70g + sałata
2 kapsułki Omega-3

Posiłek III (b-40/t-6,1/w-49)

kasza gryczana -70g / brązowy ryż - 70g
pierś z kurczaka –150g / indyk /ryba
Oliwa z oliwek

Posiłek IV (b- 24,6/t-14,6/w-25)

Omlet z 2 jaj + płatki owsiane
Brokuły / fasolka szparagowa/ kalafior - 200g

Posiłek V (b-21/t-1,2/w-0)

Tuńczyk w sosie własnym - 100g / biały twaróg

Posiłek III w stosunku do pozostałych ma dużo białka ale nie wiem jak to inaczej wykombinować. Może tak zostać?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 2623 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 42219
droga ktosiulu.
I - 7,5 g bialka zwierzecego tylko.
II - filet z indyka 30 g - widzialas kiedys fieta wazacego 30 g przed przygotowaniem? mi by zal sie zrobilo zjesc to malenstwo. albo jedno jajko - no troche malo. a bialka zwierzecego 6-8 g. wedliny niedobre, chyba ze znasz caly proces przygotowania. chyba ze tam zamiast / ma byc +
III - potreningowy - celowo tutaj nie dalem tluszczu, zeby nie zwalnaic wchlaniania pozostalych skladnikow - niby rozne sa teorie na ten temat, ale po co ryzykowac, jak mozna dac ta oliwe do innych posilkow.
IV - 2 jaja - troche lepiej
V - calkiem ok

ogolnie cos mi sie wydaje, ze albo te ilosci bialka w posilkach masz zawyzone, albo jakeis zle tabele, albo ja juz nie pamietam. w drugim posilku wyliczasz 20 g bialka, a 30 g miesa ma okolo 6 g - to skad te 14?
z malej grahamki tyle nie wyciagniesz, bo to nie grahamka bialkowo-weglowodanowa.

z czasem bedzie Ci to szlo duzo latwiej, i nie bedziesz potrzebowala tabel i liczenia, a na razie dorzuc troche twarogu do I, miesa do II, oliwe z III rozdiel na pozostale, i bedzie ok na przykladowy dzien.

co do oliwy i mierzenia - taki normalny maly kieliszek do wodki to okolo 20-25 g oliwy. ale w domu przydaje sie waga.

chwilowy

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 333
Ufff.. dobra,zrobie tak jak mówisz. Nie wiedziałam o tym tłuszczu w posiłku potreningowym. A filet z indyka to taka "szynka" jest przynajmniej u mnie tak się nazywa, faktycznie mogłeś inaczej skojarzyć.

Musze się jeszcze teoretycznie podszkolić, poczytać coś, może mi będzie łatwiej, a póki co wielkie dzięki i będe sie trzymała tego co ustalone.
Jeszcze musze pogłowkować nad treningiem ale to już inna bajka
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 2623 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 42219
jak poczytalem jakis czas temu o tym, jak sa przygotowywane wedliny - wyeliminowalem je praktycznie calkowicie z jadlospisu, zastepujac samodzielnie przygotowywanym miesem.

w tej chwili w 1 kg wedlin srednio podobno jest pol kilo miesa, a szczegolnie chetnie sa tak przygotowywane te drozsze wedliny.
pomijac wzgledy zdrowotne (ta cala chemia wiazaca pozostale pol kilo wody) - za pol kilo miesa w poledwicy zaplace ponad 20 zl, a za pol kilo piersi z kurczaka - 7 zeta.
w momencie kiedy zjadam ponad pol kilo miesa dziennie, to dosc istotna roznica. poza tym teraz wypadaloby wszystkie wartosci skaldnikow odzywczych dla wedlin podane w tabelach dzielic przez 2.
stad moje pierwsze skojarzenie bylo z surowym miesem z indyka, bo juz zapomnialem ze mozna kupowac takie rzeczy gotowe.


Zmieniony przez - chwilowy w dniu 2006-07-09 00:15:19

chwilowy

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dobra dieta na masę?

Następny temat

Zawartosc kreatyny w mięsach

WHEY premium