SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wolne Rodniki

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 6536

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 255 Napisanych postów 13305 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 45257
Wiemy że smażenie i spożywanie niektórych pokarmów powoduje wytwarzanie wolnych rodników w organizmie , co to jest ? , czemu to grozi , dlaczego ? , czy stres , papierosy i alkohol wytwarzają wolne rodniki ?zapraszam do lektury


Wolne rodniki:


Wolne rodniki są to substancje chemiczne, które charakteryzują się bardzo dużą aktywnością chemiczną. Z medycznego punktu widzenia ważną rolę pełnią wolne rodniki tlenowe i rodniki wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Powstają one w wielu fizjologicznych reakcjach wewnątrzkomórkowych (np. oddychania komórkowego, inaktywacji wirusów i bakterii) i dopóki "potencjał oksydoredukcyjny" komórki - odpowiedzialny za rozkładanie rodników, jest wystarczający, wszystko jest w porządku.
Problem powstaje, gdy ich ilość wzrasta, lub możliwości obronne komórki maleją, może wtedy nastąpić jej uszkodzenie, najczęściej jest to uszkodzenie błony komórkowej i materiału genetycznego. Do wzrostu ilości wolnych rodników dochodzi w przypadku palenia papierosów, picia alkoholu, przyjmowania różnych leków, stresującego trybu życia, wystawienia się na działanie promieniowania ultrafioletowego, promieniowania Roentgena, zanieczyszczeń środowiska (związki azotu, siarki), natomiast możliwości obronne komórki maleją jeśli nie dostarczamy w diecie odpowiedniej ilości antyoksydantów. Głównymi substancjami o takim działaniu są: witamina E, witamina C, witamina A, karotenoidy, a także falwonoidy i składniki mineralne miedź, mangan, selen i cynk. Istnieją również enzymy, produkowane w komórkach, które walczą z wolnymi rodnikami, są to: katalaza, peroksydaza glutationowa i dysmutaza ponadtlenkowa, jednak aktywność tych enzymów jest ściśle zależna od podaży z dietą wymienionych wyżej substancji.
Duże zainteresowanie wolnymi rodnikami powstało w ciągu ostatnich lat, ponieważ przeprowadzone badania wykazały, że nadmierna ich ilość w organizmie może prowadzić do wielu chorób, szczególnie tzw. cywilizacyjnych, czyli miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca i nowotworów, poza tym powiązano je z występowaniem zapalenia stawów, chorób jelit, chorób płuc, zaćmy, chorób neurodegeneracyjnych (choroba Alzheimera, Parkinsona) i starzeniem się organizmu.
Aby uchronić się przed niszczącym działaniem wolnych rodników, należy spożywać w codziennej diecie odpowiednie ilości wymienionych wyżej składników (witamin i minerałów), jednak aby osiągnąć pełny sukces wszystkie te składniki powinny być dostarczone w formie naturalnej, nie zaś jako preparaty farmakologiczne, dostępne w jednej tabletce. Istnieją wprawdzie doniesienia, że suplementacja witaminy E lub karotenoidówzmniejsza ryzyko wystąpienia chorób miażdżycowych, jednak można to prowadzić tylko pod kontrolą lekarską. Warto także zauważyć, że przy zbyt dużym spożyciu farmakologicznych antyoksydantów ich rola biologiczna może ulec odwróceniu i mogą zwiększać ilość wolnych rodników, takiego efektu nie obserwowano przy spożywaniu owoców, warzyw i ich przetworów. W walce z wolnymi rodnikami zalecany jest również umiarkowany wysiłek fizyczny.

Zmieniony przez - Rothen w dniu 2006-07-07 22:09:22

Zmieniony przez - Rothen w dniu 2006-07-07 22:10:28

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 318 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 30092
najlepsze antyoksydanty :
1. czonek
2. truskawki && borowki amerykanskie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1130 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 12734
... czonek ? Może członek, ale to chyba raczej opcja dla pań, nieprawdaż ?

Pierwszorzędnym antyoksydantem jest witamina C a najlepiej aby była w formie naturalnych wyciągów z owoców. Ciekawa może byc tu acerola [ wiśnia z barbados ] - do kupienia w każdej dobrej aptece jak i sklepie sfd. Tytułem ciekawostki w 100g tego owocu mieszkańcy barbados mają 3000mg wit. C gdzie optymalną dawką dla organizmu jest 1000mg. Niestety jednak acerola jest w tabletach po 100mg więc aby dostarczyc wspomnianą dawkę należałoby łyknąc dychę tabsów. Jeśli ktoś zna acerolę w tabletach o zwiększonej dawce witaminy to proszę o info.
Dobrym antyoksydantem są winogrona a więc można zainwestowac w wyciąg z pestek winogron. Może byc to zielona, czerwona herbata a nawet wino [ lampka do obiadu choc lepiej pół lampki ] oby oczywiście nie był to produkt winopodobny.
Na uwagę zasługuje ginko biloba [ miłorząb japoński ] czy bardziej pospolita u nas czarna porzeczka bądź dzika róża.
Tauryna albo ALA to również doskonałe rozwiązanie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 24
przyznaje soga :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Czy moglby mi ktos pomoc rozpisac ilosc kalorii

Następny temat

Ile minimum carbo?

WHEY premium