SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

tłuszcz przed piciem

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7922

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 255 Napisanych postów 13305 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 45257
napewno im bardziej masz posiłek płynny tym szybciej się strawi i szybciej podnosi poziom cukru we krwi

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 90 Napisanych postów 15094 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 101723
a bardziej naukowo??
jakie to ma znaczenie czy w płynie czy stały jesli chodzi o wzrost poziomu insuliny??

"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Nie chodzi o jakikolwiek tłuszcz, ale o nasycony i w nadmiarze. Dwojako wpływa na insulinooporność.

-krótkoterminowo, powoduje wyrzut insuliny
-długoterminowo, wbudowuje się w błony komórek i powoduje ich mniejszą przepuszczalność

Posiłek stały dłużej będzie się trawił, więc w przypadku występowania w nim węglowodanów spowoduje stabilniejszy poziom glukozy we krwi.

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 90 Napisanych postów 15094 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 101723
"-krótkoterminowo, powoduje wyrzut insuliny
-długoterminowo, wbudowuje się w błony komórek i powoduje ich mniejszą przepuszczalność"

sam też, czy tylko własnie łącząc z ww??
oraz
czym skutkuje ta nieprzepuszczalność błon??

"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Same też, organizm "wyczuwa" tłuszcze i stymuluje trzustkę do wyrzutu insuliny. Dzieje się to za pomocą ASP, które jest aktywowane w obecności chylomikronów. Spożyty tłuszcz - upakowany w chylomikrony - aktywowany ASP - sekrecja insuliny. Tłuszcze nasycone powodują największy wyrzut insuliny.

Tłuszcze nasycone są w temperaturze pokojowej stałe, bo mają taką, a nie inną budowę (brak wiązania podwójnego). Wbudowując się w błonę komórkową powodują, że staje się ona sztywna i nieprzepuszczalna, transport składników odżywczych jest utrudniony i po pewnym czasie komórka posiadająca transporter glukozy GLUT 4 ma kłopoty z jej odpowiednim rozmieszczeniem i odpowiednim przyłączeniem się do insuliny - bo tak działa transport insulinozależny. Tłuszcze nienasycone, szczególnie wielonienasycone powodują natomiast, że błona komórki staje się bardziej płynna.

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 90 Napisanych postów 15094 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 101723
dzięki wielkie, o wiele jaśniej

"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Zawartość kofeiny w produktach spożywczych

Następny temat

Pomoc w ułożeniu diety + odżywki

WHEY premium