Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.
...
Napisał(a)
napewno im bardziej masz posiłek płynny tym szybciej się strawi i szybciej podnosi poziom cukru we krwi
...
Napisał(a)
a bardziej naukowo??
jakie to ma znaczenie czy w płynie czy stały jesli chodzi o wzrost poziomu insuliny??
jakie to ma znaczenie czy w płynie czy stały jesli chodzi o wzrost poziomu insuliny??
"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"
...
Napisał(a)
Nie chodzi o jakikolwiek tłuszcz, ale o nasycony i w nadmiarze. Dwojako wpływa na insulinooporność.
-krótkoterminowo, powoduje wyrzut insuliny
-długoterminowo, wbudowuje się w błony komórek i powoduje ich mniejszą przepuszczalność
Posiłek stały dłużej będzie się trawił, więc w przypadku występowania w nim węglowodanów spowoduje stabilniejszy poziom glukozy we krwi.
-krótkoterminowo, powoduje wyrzut insuliny
-długoterminowo, wbudowuje się w błony komórek i powoduje ich mniejszą przepuszczalność
Posiłek stały dłużej będzie się trawił, więc w przypadku występowania w nim węglowodanów spowoduje stabilniejszy poziom glukozy we krwi.
Beatus, qui prodest, quibus potest
...
Napisał(a)
"-krótkoterminowo, powoduje wyrzut insuliny
-długoterminowo, wbudowuje się w błony komórek i powoduje ich mniejszą przepuszczalność"
sam też, czy tylko własnie łącząc z ww??
oraz
czym skutkuje ta nieprzepuszczalność błon??
-długoterminowo, wbudowuje się w błony komórek i powoduje ich mniejszą przepuszczalność"
sam też, czy tylko własnie łącząc z ww??
oraz
czym skutkuje ta nieprzepuszczalność błon??
"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"
...
Napisał(a)
Same też, organizm "wyczuwa" tłuszcze i stymuluje trzustkę do wyrzutu insuliny. Dzieje się to za pomocą ASP, które jest aktywowane w obecności chylomikronów. Spożyty tłuszcz - upakowany w chylomikrony - aktywowany ASP - sekrecja insuliny. Tłuszcze nasycone powodują największy wyrzut insuliny.
Tłuszcze nasycone są w temperaturze pokojowej stałe, bo mają taką, a nie inną budowę (brak wiązania podwójnego). Wbudowując się w błonę komórkową powodują, że staje się ona sztywna i nieprzepuszczalna, transport składników odżywczych jest utrudniony i po pewnym czasie komórka posiadająca transporter glukozy GLUT 4 ma kłopoty z jej odpowiednim rozmieszczeniem i odpowiednim przyłączeniem się do insuliny - bo tak działa transport insulinozależny. Tłuszcze nienasycone, szczególnie wielonienasycone powodują natomiast, że błona komórki staje się bardziej płynna.
Tłuszcze nasycone są w temperaturze pokojowej stałe, bo mają taką, a nie inną budowę (brak wiązania podwójnego). Wbudowując się w błonę komórkową powodują, że staje się ona sztywna i nieprzepuszczalna, transport składników odżywczych jest utrudniony i po pewnym czasie komórka posiadająca transporter glukozy GLUT 4 ma kłopoty z jej odpowiednim rozmieszczeniem i odpowiednim przyłączeniem się do insuliny - bo tak działa transport insulinozależny. Tłuszcze nienasycone, szczególnie wielonienasycone powodują natomiast, że błona komórki staje się bardziej płynna.
Beatus, qui prodest, quibus potest
...
Napisał(a)
dzięki wielkie, o wiele jaśniej
"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"
Poprzedni temat
Zawartość kofeiny w produktach spożywczych
Następny temat
Pomoc w ułożeniu diety + odżywki
Polecane artykuły