SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Co kryją w sobie pełne ziarna

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8669

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 1564 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11141
Co kryją w sobie pełne ziarna

„Jedz produkty pełnoziarniste" słyszysz na każdym kroku. To prawda: pełnoziarniste jest najzdrowsze na świecie!

Wbrew pozorom wcale nie jest łatwo kupić dobry chleb razowy. Mimo że na sklepowych półkach bez trudu dostrzegasz ciemne pieczywo. Ale ciemne niekoniecznie musi znaczyć - razowe. Sporo gatunków chleba swoją barwę zawdzięcza tylko dodatkowi karmelu, a nie mące, z jakiej je upieczono.

Z tej mąki będzie chleb...
Pieczywo pełnoziarniste przygotowuje się z mąki nieoczyszczonej. To znaczy, że przed zmieleniem z ziarna nie usuwa się zewnętrznej warstwy (tzw. okrywy nasiennej), która zawiera cenne składniki odżywcze, m.in. błonnik, witaminy i minerały. Innymi słowy: mąka razowa to raz zmielone całe ziarno zboża.W przeciwieństwie do niej biała mąka to zmielone samo bielmo ziarna. Podczas jej produkcji odsiewa się łupiny (otręby) i zarodki, przez co traci ona większość witamin, minerałów i błonnika.

Nie tylko pieczywo
Jednak lista produktów pełnoziarnistych nie kończy się na razowym chlebie. Można na nią wpisać wszystkie produkty, które powstały z nieoczyszczonych ziaren, a są to m.in.:
- mąka razowa żytnia (typ 2000) i pszenna (typ 1850 - graham);
- bułki grahamki;
- chrupkie pieczywo pełnoziarniste;
- makaron razowy;
- płatki owsiane;
- pełnoziarniste płatki zbożowe i muesli;
- kukurydza prażona (bez tłuszczu);
- brązowy ryż;
- grube kasze (np. pęczak, gryczana, perłowa, jaglana);
- pełnoziarniste herbatniki i ciastka.

To, co najcenniejsze
Produkty pełnoziarniste są najlepszym źródłem węglowodanów (cukrów) złożonych. Ich zdecydowanie najważniejszym składnikiem jest błonnik pokarmowy. Pełne ziarna zawierają również fitoestrogeny, sterole, a także witaminy oraz minerały (m.in. witaminę E, potas, wapń, żelazo i fosfor). Jedząc produkty pełnoziarniste, możesz zapobiec różnym dolegliwościom i chorobom. Badania wykazały, że nieoczyszczone zboża:
pomagają schudnąć: zawarty w nich błonnik ogranicza wchłanianie tłuszczu z pożywienia i daje na długo uczucie sytości;
zapobiegają cukrzycy typu II (regulują poziom cukru we krwi);
obniżają ryzyko chorób serca;
usprawniają pracę przewodu pokarmowego;
mogą zmniejszać prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego.

Jak rozpoznać to, co najzdrowsze

Powinnaś dokładnie przyglądać się produktom. Ale czasem to nie wystarczy. Aby mieć pewność, musisz uważnie czytać listy składników wydrukowane na opakowaniach.

- Mąka żytnia z pełnego przemiału jest grubsza i nieco ciemniejsza niż biała pszenna. Na jej opakowaniu powinno się znaleźć określenie „typ 2000". Im wyższa liczba, tym grubiej mielona jest mąka. Najwyższą ma właśnie razowa. Dla porównania mąka pszenna typu graham ma liczbę 1850 (ta również jest bardzo zdrowa!), zwykła pszenna - 500 lub 550, a tortowa - 450.
- Chleb razowy jest ciężki, lekko „gliniasty" i ma szarobrązowy kolor. Długo pozostaje świeży i wilgotny. Nie powinien się kruszyć; na nożu mogą co najwyżej zostawać drobne lepkie „wałeczki". Nie każdy ciemny chleb jest razowy. Może być zabarwiony karmelem (musi być on wymieniony na etykietce). Niech nie zwiodą Cię również inne dodatki, np. ziarna słonecznika czy pestki dyni. Nie mają one wpływu na pełnoziarnistość pieczywa. Jedynym jej wyznacznikiem jest zawartość co najmniej 50 proc. mąki razowej (najlepiej żytniej).
- Ryż brązowy ma długie, jasnobrązowe ziarenka z jasnymi plamkami na końcach. Dobrze widać, że jest „nieoszlifowany". Zwróć uwagę na sposób przyrządzania: trzeba go gotować dłużej niż biały (około 35 minut).
- Makaron razowy łatwo odróżnisz od innych - jest sporo ciemniejszy od zwykłego pszennego. Na liście jego składników powinna się oczywiście znajdować mąka typu 2000. Podobnie jak brązowy ryż, makaron razowy gotuje się dłużej.
- Kasza im większe ma ziarenka, tym jest lepsza. Pęczak, perłowa, gryczana (najlepiej niepalona) to najlepsze gatunki. W przeciwieństwie do nich kasza manna ma niewiele wartości zdrowotnych.


Vita Numer 04/2006

Proponuję na start zarobek w wysokości ok 2000zł. 100% ONLINE, min. 18lat.
-Bez Polecania
-Bez Inwestycji
-Bez Sprzedaży
kontakt: [email protected]

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 2164 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 23575
Najbardziej to nie lubie jak śliwki dodają do chleba razowego, ale to się kruszy, a wydaje mi się że nie zawsze podają na etykiecie że dodają karmel.

Barcelona forever!!!

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak szybko przybrać na masie mięśniowej i urosnąć?

Następny temat

Słodycze w kulturystyce?????

WHEY premium