1
- Mleko 0,5% (pół szklanki)
- Jajo kurze (białko) najbardziej wartościowe białko dla człowieka
- Miód (1 łyżka)
- Jogurt naturalny (pół szklanki)
- Mleko sojowe w proszku (2 łyżki)
------Wartość odżywcza:
Węglowodany - 40 g
Białko - 20 g
Tłuszcz - 8,5 g
Kalorie - 320 kcal
-------------------------------------------------------------------
2
- 250ml maślanki
- 100g mrożonych owoców
- 1 łyżeczka stołowa miodu
-----Wartośc odżywcza:
Białko - 13g
Węglowodany - 35 g
Tłuszcz - 7 g
Kalorie - 206 kcal
---------------------------------------------------------------------
3
- 250ml maślanki
- 100g mrożonych owoców
- 1 łyżeczka stołowa miodu
Wartość odżywcza:
Białko - 15g
Węglowodany - 40 g
Tłuszcz - 8 g
Kalorie - 208 kcal
----------------------------------------------------------------------
4
-Maślanka truskawkowa 1l
-mleko granulowane odtłuszczone 4 łyżki stołowe.
-1 jajko z zółtkiem i 2 jajka bez żółtka
-2 łyżki stołowe kakao
-3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
Składniki odzywcze:
-40 gram białka
-45 węglowodanów-
-około 15 % tłuszczy
-około 410 kcal
-----------------------------------------------------------------------
5
- 1 szklanka chudego waniliowego jogurtu
- 1/4 szklanki chudego mleka
- 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych truskawek
- 1/2 dojrzałego banana
- 1/2 szklanki pokruszonego lodu.
Wartość odżywcza:
Białko - 14 g
Węglowodany - 80 g
Tłuszcz - 1g
Kalorie -381 kcal
---------------------------------------------------------------------
6
->1 szklanka jogurtu
->2 szklanki mleka
->2 banany
->2 całe jajka (białko i żółtko)
->2 łyżeczki stołowe cukru
Składnik odżywcze:
Białko - 25 g
Węglowodany - 60 g
Kalorie - 320 kcal
Tłuszcz - 7 g
INNE POTRAWY
1
Makaron z serem
Składniki:
25 dag makaronu kolanka lub świderki, łyżka oleju, łyżka masła, 25 dag startego ostrego żółtego sera, zmielona gorczyca, szklanka śmietany
22-proc., 3 łyżki masła, posiekana natka pietruszki, sól
Sposób przyrządzania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, osączyć. Żaroodporne głębokie naczynie (1,5 l) wysmarować masłem. Połowę
makaronu rozłożyć w naczyniu, posypać połową sera, zalać połową roztrzepanej śmietany, przykryć pozostałym makaronem, posypać serem,
posmarować wierzch resztą śmietany, rozłożyć wiórki masła. Mikrofalować przez 8-10 minut przy ŚREDNIEJ MOCY (50 proc.) Można zrumienić
wierzch w opiekaczu. Posypać natką. Podawać z sałatką z pomidorów.
Proporcje dla 4 osób.
2
Nalesniki bananowe
filizanka maki
1/2 do 1 filiżanki ugniecionych bananow
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyzka cukru
2 jajka ( białka i żołtka osobno)
łyżka roztopionego masła
W jakims naczyniu wymieszać make, proszek do pieczenia i cukier. osobno, wymieszać mleko, żółtka, i roztopione masło, dokładnie
wymieszać. dodać banany, ciągle mieszając. Ubić białka na pianę, dodać do uprzednio przygotowanej masy. smażyć na średnim ogniu