Natomiast herbata... Nie pamiętam gdzie to czytałem, ale z tego co wiem to ów napój wypłukuje magnez z organizmu, a magnez jest niezbędny do życia, tym bardziej kulturystom. Niedobór magnezu może nawet doprowadzić do śmierci, ale mówimy tu o marginalnych sytuacjach, których raczej nie osiągniemy bez specjalnego wysiłku w tym kierunku.
Podsumowując, we wszystkim można znaleźć "haczyk", który sprawi, że jakiś dany mikroskładnik sprawi, iż potrawa będzie choć w drobnym stopniu niezgodna z zasadami zdrowego żywienia i nie da się ułożyc diety idealnej, takie jest moje zdanie. Dla przykładu weźmy popularne piersi z kurczaka, każdy je stosuje jako uzupełnienie białka w diecie, zawierają one, dobre, latwo przyswajalne białko, mało tłuszczu, zero węglowodanów, jednak jest jedno ale... kurczak rośnie około sześciu miesięcy, a taki, który trafia do sklepu mięsnego wyrasta w sześć tygodniu...