Szacuny
0
Napisanych postów
207
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1815
1.Zalecana ilość błonnika w diecie wynosi ok 20-40g.W mojej diecie (ok.3200kcal) po obliczeniach wyszło 56g błonnika.Czy taka ilość jest już przeciwskazana i należy obniżyc podaż do 40g.Czy nie ma to za dużego znaczenia i jeżeli nie występują żadne dolegliwości nie ma sensu kombinować.Dodam że nie staram się zwiększać ilości błonnika.Poprostu wybieram produkty jaknajmniej przetworzone i jem średnią ilość warzyw.
2.Jak powinna wyglądać dieta osób które z powodów zdrowotnych muszą ograniczać ilość błonnika w diecie?Czy są oni z tego powodu skazani na produkty wysokoprzetworzone a co za tym idzie na zwiększone ryzyko wystąpienia chorób jak:otyłość, cukrzyca,miażdżyca itp.Czy może są jakieś sposoby na spowolnienie wchłaniania cukrów z tych produktów bez działania błonnika.Co powinno byc głównym żródłem węglowodanów u takich osób?
Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedż.
Szacuny
386
Napisanych postów
37478
Wiek
4 lata
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
126446
myślę że nie ma co kombinować a zwiekszona ilośc błonnika nie wpłynie negatywnie na żaden organ czy funkcję życiową, w sumie nie wiem czy istnieje taka dolegliwość przy której zaleca się przetworzone pożywienie zamiast błonnika, ale może sie mylę...?
"Każdy ma w swoim życiu swoje Westerplatte"
Jan Paweł II
"Gorzki to chleb jest polskość"
C. K. Norwid
Szacuny
251
Napisanych postów
41358
Wiek
52 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
126211
2.Jak powinna wyglądać dieta osób które z powodów zdrowotnych muszą ograniczać ilość błonnika w diecie?
byc moze jesli dajej chcesz skupiac sie na zdrowych produktach
powinienes wybierac wieksza ilosc tluszczow zdrowych
Czy są oni z tego powodu skazani na produkty wysokoprzetworzone a co za tym idzie na zwiększone ryzyko wystąpienia chorób jak:otyłość, cukrzyca,miażdżyca itp.
to polaczenie jest srednio potwierdzone
byc moze zachodzi zwiazek przyczynowo-skutkowy
byc moze jedynie towarzysza sobie
Czy może są jakieś sposoby na spowolnienie wchłaniania cukrów z tych produktów bez działania błonnika.
dodanie i bialka ale glownie tluszczow zmniejsza tempo wchlaniania tluszczow
Co powinno byc głównym żródłem węglowodanów u takich osób?
jak sugerwoalem wyzej
nie powinny bazowac na zbyt duzej ilosci ww
jesli ilosc bedzie mala zmniejsza sie znaczenie zrodla ww
Szacuny
0
Napisanych postów
207
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1815
dzięki.Ja nie mam z tym problemów ale po prostu chciałem wiedzieć.
Widzę że w takich przypadkach polecasz dietkę niskowęglowodanową.
Poczytam jeszcze jak jest to opisywane w podręcznikach dotyczących żywienia osób chorych.