75% cynku krwi znajduje się w erytrocytach (krwinkach czerwonych). Dużo cynku zgromadzone jest w trzustce, gruczole krokowym, błonie śluzowej żołądka i kośćcu. Pierwiastek ten jest niezbędny do uruchomienia rezerw witaminy A z wątroby, utrzymania w prawidłowym stanie skóry, włosów i paznokci.
Brak cynku powoduje wypadanie włosów.
Dr Barbeau i wsp. dowiedli, iż objawy epilepsji są nasilone przy niedoborze cynku i tauryny. Cynk wykazuje działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Zażywanie preparatów cynku (np. siarczanu cynku), witaminy C i A jednocześnie przyczynia się do szybkiego wyleczenia kataru, trądziku pospolitego, owrzodzeń żylakowatych, oparzeń, trudno gojących się ran, wyprysków. Niski poziom cynku obserwowany jest u osób cierpiących na bulimię (wilczy głód) oraz paradontopatie (choroby przyzębia). Dużo cynku człowiek traci podczas pocenia się, ciężkiej pracy fizycznej, uprawiania sportu. Niedobór cynku występuje przy marskości wątroby, chorobie Leśniowskiego, biegunkach, acrodermatitis enteropathica, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego (colitis ulcerosa).
Preparat cynkowy o nazwie Zincteral (inny to np. Zincas) stosowany jest do leczenia łysienia plackowatego i złośliwego. Niektóre źródła podają, że pojawienie się meszku i początku odrostu owłosienia następuje po kilku-kilkunastu miesiącach terapii cynkowej. Leczenie w pewnych przypadkach łysienia złośliwego może trwać 3-4 lata.
Cynk utrzymuje właściwy poziom odporności organizmu (zwiększa produkcję przeciwciał). Według prof. J. Aleksandrowicza siarczanem cynku (Zincteral) można wyleczyć niedokrwistość sierpowatokrwinkową (267 mg siarczanu cynku dziennie).
Zaburzenia odczuwania smaku lub zapachu (częste w ciąży) są spowodowane niedoborem cynku.
Niedobory cynku mogą być wywołane:
- zbyt małymi ilościami Zn w przyjmowanych pokarmach;
- chorobami wątroby;
- upośledzonym trawieniem i wchłanianiem tego składnika;
- dużą ilością fityn w pożywieniu; fityny to sole magnezowo-wapniowe kwasu fitynowego występujące w pokarmach roślinnych (np. u roślin z rodziny krzyżowych i wilczomleczowatych);
- niedoczynnością tarczycy.
Niedobór cynku w okresie rozwojowym u dzieci prowadzi do opóźnionego dojrzewania i niedorozwoju narządów płciowych. Cynk jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowanie hormonu wzrostu, insuliny i gonadotropin.
Zioła zwierają dużo cynku: czosnek 10,8 mg/1000 g, cebula 13,8 mg, mięta 32 mg, tymianek 26 mg, majeranek 10 mg, bazylia 11 mg, lubczyk 16 mg, goryczka 35 mg, nagietek 23 mg, arnika 37 mg, rumian rzymski 47 mg/1000 g.
Z produktów spożywczych bogate w cynk są: kura 87 mg/1000 g, konina 60 mg, wołowina 45 mg, otręby pszenne 32 mg, fasola 52 mg, groch 44 mg, ziemniaki 4 mg, śledź 6-7 mg/1000 g. Dużo cynku jest w „owocach morza” oraz w podrobach.
Aby zapobiec niedoborowi cynku prof. A. Danysz zaleca przyjmować w codziennej diecie 12-15 mg cynku.
Cynk jest składnikiem około 200 enzymów (np. dehydrogenaz). Niedobór cynku wywołuje nadmierne gromadzenia trójglicerydów i w efekcie otyłość.
Terapia cynkowa zalecana jest osobom cierpiącym na trądzik i łuszczycę.
źródło:http://luskiewnik.strefa.pl/biochemia/zincum.htm
edit: nie do końca zgodne z tematem ale skoro o cynku tez była mowa to wrzuciłem
Zmieniony przez - ziom89 w dniu 2006-09-15 10:04:37
żyje tylko dla Niej..
żyje tylko dzięki Niej..
Dziękuje..dziękuje za to, że jesteś..