SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

prościej się nie da czyli coś dla nowicjuszy

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2438

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 11895 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 164753
Witam zebrałem kilka ciekawych informacji na temat jedzenia. Nie jest to może artykuł dla osoób, obeznanych w temacie ale myśle że nada się dla osób piszących "czy dacie rade ułożyć diete " macie tu podstawowe informacje na temat tłuszczu białka i węgli. Jeżeli przeczytanie teg postu jest zbyt trudne ... no cóż przypudrujcie noski


Węglowodany - związki organiczne, wielowodorotlenowe alkohole składające się z węgla, wodoru i tlenu. powszechnie występujących roślinach: ziemniakach, zbożach, owocach, roślinach strączkowych, a także w małych ilościach w organizmach zwierzęcych.

Funkcje węglowodanów:
1. są głównym, tanim i najłatwiej dostępnym źródłem energii (energia ta wykorzystywana jest przez organizm do utrzymywania stałej ciepłoty ciała, pracy narządów wewnętrznych oraz do wysiłku fizycznego).
2. węglowodany pozwalają na oszczędną gospodarkę białkami i tłuszczami (najpierw wykorzystywana jest energia z węglowodanów, jeśli ona się skończy to organizm wykorzystuje zmagazynowaną energię w tkance tłuszczowej, a jeśli i ta ulegnie wyczrpaniu, to organizm spala białka).
3. glukoza głownym źródłem energii dla mózgu i mięśni.
4. węglowodany stanowią materiał budulcowy dla wytwarzania elementów strukturalnych komórek lub substancji biologicznie czynnych (galaktoza, ryboza, kwas galakturonowy, amonocukry, itd).
5. biorą udział w budowie błon komórkowych.

Wskazówki związane ze spożywaniem węglowodanów:
1. Jedzcie węglowodany złożone. Węglowodany złożone powinny stanowić 80% dziennego spożycia, a węglowodany proste 20%. Węglowodany złożone trawią się powoli, a tym samym zapewniają w miarę stały poziom cukru we krwi.
2. Jedzcie węglowodany proste po treningu. Węglowodany proste trawią się szybko, przez co zapobiegają katabolizmowi powysiłkowemu (jeśli zjemy je ok 20-60 minut po treningu). Typowe węglowodany proste to owoce, miód, pieczywo białe, biały ryż.
3. Spożywajcie produkty zawierające błonnik. Błonnik poprawia przyswajanie węglowodanów i aminokwasów przez organizm. Dobrym źródłem jego są płatki owsiane, warzywa strączkowe i otręby.
4. Dzielcie spożywanie węglowodanów na porcje. Jednorazowe spożywanie dużych ilości węglowodanów powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej w organizmie. Większe porcje (zasobniejsze w węglowodany) powinny być spożywane na śniadanie i posiłek potreningowy.
5. Ograniczajcie spożywanie węglowodanów przed snem. Węglowodany te odkładały by się jako tkanka tłuszczowa, a najgorsze jest to że wpływały by negatywnie na wydzielanie hormonu wzrostu.
6. Mieszajcie węglowodany z białkiem. Spożywanie białka z węglowodanami obniża indeks glikemiczny, a ponadto usprawnia transport aminokwasów z pożywienia do włókien mięśniowych.


Źródłó węglowodanów (preferowane rodzaje żywności)

Produkt Zawartość w 100 g Kcal



Brązowy ryż, surowy 81,3 g 351
Soczewica 21,2 g 101
Ziemniaki gotowane 17,0 g 72
Chleb pełnoziarnisty, razowy 50,4 g 272
Bataty 16,5 g 69
Płatki owsiane, suche 67,8 g 380
Makaron razowy (gotowany) 25,6 g 124
Groch 11,3 g 83



Białka - zasadnicze elementy budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka i wielu związków takich jak: enzymy, hormony, przeciwciała. Białka wpływają na regulacje procesów przemiany materii i wielu funkcji ustrojowych, tym samym zapewniają prawidłowy stan i funkcjonowanie naszego organizmu. Białka zbudowane są z aminokwasów (egzogennych i endogennych). Istnieje około 20 aminokwasów, a 8 z nich, zwanych niezbędnymi lub egzogennymi (zawarte są w białku pochodzenia zwierzęcego) które przyjmujemy w pożywieniu. Tylko niektóre produkty żywnościowe pochodzenia roślinnego zawierają 8 niezbędnych aminokwasów (soja), dlatego też istotna jest różnorodność przyjmowanych pokarmów (zaleca się spożywanie mięsa). Białka endogenne występują w roślinach.

Funkcje białek:
1. białka są niezbędnym materiałem do budowy nowych i odbudowy zużytych tkanek. Zajmują pierwsze miejsce wśród stałych składników ciała - stanowią 75% suchej masy tkanek miękkich ciała.
2. białka które nie są wykorzystane do anabolicznych są źródłem energii.
3. są podstawowym składnikiem płynów ustrojowych: krwi, płynu śródtkankowego...
4. organizm tworzy z nich białkowe części enzymów trawiennych i tkankowych.
5. białka są materiałem do biosyntezy hormonów białkowych.
6. biorą udział w odtruwaniu organizmu.
7. są materiałem do biosyntezy ciał odpornościowych.


Źródłó białka (preferowane rodzaje żywności)

Produkt Zawartość w 100 gramach Kcal

Piersi z kurczaka (bez skóry) 21,0 g 156
Piersi z indyka (bez skóry) 28,0 g 187
Tuńczyk w sosie własnym 23,5 g 99
Pstrąg 18,5 g 91
Dorsz 17,4 g 76
Krewetki 21,0 g 98
Łosoś 20,0 g 98
Białka jajek (surowe) 9,0 g 36
Chuda wołowina 21,4 g 114
Biały ser (chudy) 22,1 g 104



Tłuszcze są podobnie jak węglowodany przede wszystkim źródłem energii lecz pełnią także inne ważne funkcje, zwłaszcza chodzi tu o tzw. niezbędne kwasy tłuszczowe ogrywające istotną rolę w procesie regeneracji i rozwoju organizmu. Tłuszcze powinny stanowić źródło 15-20% kalorii spożywanych codziennie. Częstym błędem żywieniowym jest całkowita eliminacja tłuszczy. Ograniczenie ilości kalorii z tłuszczy poniżej 10% spowoduje kłopoty zdrowotne.
Człowiek dbający o swoją sylwetkę powinien ograniczyć spożywanie tłuszczy nasyconych, zastępując je tłuszczami wielonienasyconymi.

Do niezbędnych dla człowieka kwasów tłuszczowych należą:
1. Sprzężony kwas linolenowy (CLA) - występuje w produktach mlecznych (mleko, sery), oraz w mięsie (wołowina, indyk, baranina).
2. Kwas alfa-linolenowy (ALA) - występuje w olejach roślinnych (olej lniany).
3. Kwas eikozapantaenowy (EPA) i kozaheksaenowy (DHA) - występują w oleju rybnym.
4. Kwas gamma-linolenowy (GLA) - występuje w ogóreczniku i wiesiołku (pierwiosnek).



Witaminy i minerały - pełnią ważne funkcje regulujące i wspomagające metabolizm, wzmacniają odporność. Ich niedobór często jest przyczyną problemów z regeneracją i zahamowania postępów. Nawet starannie dobrana żywność bogata w warzywa i owoce nie zaspokoi zapotrzebowania na te składniki dlatego konieczne staje się stosowanie preparatów witaminowo-mineralnych, które spożywa się zawsze po posiłkach.


Zdrowie zależy od wielu czynników, ale żaden nie jest ważniejszy niż woda. Użytek, jaki z niej robimy, w znacznym stopniu decyduje o stanie naszego ciała i umysłu.

W zdrowiu i w chorobie czysta woda jest jednym z najlepszych dobrodziejstw dla człowieka. Właściwe jej używanie wzmacnia sprawność organizmu. Pomaga w dostarczeniu mu potrzebnych składników.

Jeżeli nie pije się wystarczającej ilości wody, organizm musi wydalać trujące produkty przemiany materii w formie bardziej skondensowanej, powodując nieprzyjemny zapach skóry, przykry zapach z ust i cuchnący mocz. Zdrowie zależy od wielu czynników, ale żaden nie jest ważniejszy niż woda. Użytek, jaki z niej robimy, w znacznym stopniu decyduje o stanie naszego ciała i umysłu.
Każda tkanka, narząd czy układ działa w płynnym środowisku. Z oczywistych względów wody potrzebuje krążenie krwi, słuch, wzrok i wszystkie funkcje trawienne, od wydzielania śliny począwszy, a na ruchach robaczkowych skończywszy. Nie moglibyśmy połykać, mrugać oczami czy mówić - bez wody. Picie 8 szklanek wody dziennie skutecznie chroni przed przybieraniem na wadze, a nawet pomoże ci zrzucić kilka kilogramów, jeśli masz nadwagę. Pragnienie może być mylone z głodem. Gdy pojawi się, spróbuj zamiast jedzenia wypić I lub 2 szklanki wody, a zapewne głód zniknie. Woda jest jednym z najlepiej znanych leków moczopędnych. Jeśli masz obrzęki (nie spowodowane niewydolnością serca), wypij szklankę albo dwie wody, a pozbędziesz się większej ilości wody zewnątrzkomórkowej, niż wypiłaś. Nadmiar soli zatrzymuje wodę w organizmie, co może być przyczyną przewodnienia i obrzęków. Wypijanie nieco większej ilości wody w ciągu dnia pomoże wypłukać tę zbyteczną sól. Popularny hiszpański toast brzmi: „Salud y Pesetas", co znaczy: „Za twoje zdrowie i majątek". Z pewnością nie ma napoju godniejszego tego toastu niż woda. Każdy, kto ma zdrowie, posiada niezmierne bogactwo. A zdrowie w dużej mierze zależy od ilości i jakości wypijanej wody.
Powinno ci wejść w nawyk wypijanie dwóch szklanek chłodnej wody zaraz po wstaniu z łóżka, natomiast nie należy pić w czasie posiłków. Powstrzymaj się od picia na piętnaście minut przed jedzeniem i godzinę po nim, by zapewnić spokojny przebieg procesów trawiennych. Woda nie tylko rozcieńcza soki trawienne i treść pokarmową, także w różny sposób utrudnia trawienie.

Temperatura wypijanej wody nie powinna pogarszać jej smaku. W lecie powinna być chłodniejsza, w zimie bardziej stosowny byłby ciepły napój. Należy unikać skrajnych temperatur. Gorący napój może poparzyć jamę ustną. Lodowata woda zmniejsza przepływ krwi w śluzówce żołądka, a doprowadzenie jej do optymalnej temperatury ciała wymaga dodatkowej energii.
Trzeba pamiętać, że w czasie upałów i w gorączce zwiększa się wydalanie wody przez skórę i płuca zwane parowaniem niewyczuwalnym. Wzrost temperatury ciała o I stopień powyżej 37 stopni C, zwiększa je o 400 ml. Podczas utraty wody następuje „ucieczka" mikroelementów, zwłaszcza sodu, potasu i magnezu, co może zagrozić między innymi nieprawidłowościami w funkcjonowaniu serca.

Jak dużo wody należy pić?
Wystarczająco tyle, aby utrzymać jasnosłomkowy kolor moczu. Organizm traci około 10-12 szklanek wody w ciągu doby poprzez skórę, płuca, mocz i stolec. Pokarm dostarcza od 2 do 4 szklanek wody. Pozostaje więc jeszcze do wypicia 6-8 szklanek wody. Czysta woda nie wymaga trawienia, nie powoduje zaburzeń w funkcji organizmu, nie zawiera dodatkowych kalorii, dlatego znaczenie mato, jaki rodzaj napoju pijemy. Organizm potrafi wykorzystać wodę spożywaną w formie różnych napojów. Jednak spożywanie niektórych z nich powoduje negatywne skutki w organizmie. Wiele napojów zawiera substancje wymagające trawienia w przewodzie pokarmowym i dostarczające dodatkowych kalorii, co sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej, powoduje wahania poziomu cukru we krwi i opóźnia trawienie. Jeżeli w napojach występuje cukier, wymaga on do własnej metabolizacji dodatkowej ilości wody. Większość napojów słodzonych zwiększa też wydzielanie kwasu żołądkowego, co sprzyja nadkwasocie i wrzodom. Napoje dietetyczne, nie zawierające cukru (oraz czarna kawa i herbata bez cukru), rozwiązują problem dodatkowych kalorii, nie są jednak pozbawione negatywnego wpływu na organizm. Związki chemiczne zawarte w nich, czyli alkaloidy (kofeina), środki konserwujące i barwniki drażnią śluzówkę żołądka oraz obciążają wątrobę i nerki, których zadaniem jest odtruwanie i oczyszczanie organizmu z toksycznych substancji. Wymaga to również podaży dodatkowej ilości wody. Picie tej czystej eliminuje wystąpienie takich problemów. Nie zawiera ona obcych substancji chemicznych, które naruszają delikatne struktury ludzkiego organizmu.
Najlepiej jest gasić pragnienie płynami bez kalorii, zwykłą, najlepiej mineralną wodą, dostarczającą organizmowi mikroelementów. Osoby odchudzające się powinny pić wodę u niskosodową.
Woda jest więc nie tylko niezbędnym składnikiem pokarmowym, ale też skutecznym i tanim środkiem w wielu dolegliwościach

źródł kulturystyka.pl kulturystyka.pl i wyszukiwarka google
może i powtarzam kolejny temat ale mam nadzieje że przyczyniam się do "rozwoju" niektóych osób
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

dieta redukcyjna do oceny

Następny temat

Co po treningu zamiast miodu?

WHEY premium