SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Równoważniki kwasowo-zasadowe

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8425

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 255 Napisanych postów 13305 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 45257
Nasze ciało pracuje ciągle nad zachowaniem równowagi przemian chemicznych. Jedząc i pijąc, dostarczamy organizmowi składników mineralnych, niezbędnych do utrzymania stanu równowagi kwasowo-zasadowej, który jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Typowymi objawami sugerującymi zakwaszenie organizmu dla poszczególnych części ciała i organów są:

1. Przewód pokarmowy

Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.

2. Mięśnie - stawy

Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.

3. Skóra, włosy, zęby

Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.

4. Układ metaboliczny

Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.

5. Układ sercowo-naczyniowy

Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.

6. Cały organizm

Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się.

Produkty spożywcze różnią się zawartością pierwiastków kwaso- i zasadotwórczych, dlatego pokarm nie pozostaje bez wpływu na gospodarkę kwasowo-zasadową ustroju. Porównując zawartość pierwiastków kwasotwórczych, z których najważniejszy jest chlor, fosfor i siarka, do zasadotwórczych, tj. przede wszystkim do: wapnia, sodu, potasu i magnezu, w poszczególnych produktach możemy określić zdolność pokarmu do zakwaszania lub alkalizacji.

Tabela równoważników kwasowo-zasadowych pomoże określić jak komponować jadłospis by utrzymać względną równowagę w organizmie.



100g pokarmu zawiera:
Równoważnik zasadowy +
Równoważnik kwasowy -

Agrest + 7,0

Boćwina + 27,0

Brokuły + 9,0

Bułka pszenna -11,59

Buraki + 11,37

Chleb Grahama - 6,13

Chleb razowy z pełnego przemiału - 1,0

Cykoria + 7,0

Cytryna + 5,0

Dorsz - 16,0

Dynia - pestki + 2,0

Fasola szparagowa + 5,0

Jajka - 24,47

Kalafior + 5,0

Kalarepa + 15,0

Kapusta biała + 4,0

Kapusta czerwona + 4,0

Koperek + 18,0

Królik + 3,0

Marchew + 10,50

Migdały - 2,0

Mleko krowie + 1,69

Morele suszone + 60,0

Morele świeże + 6,16

Orzechy włoskie + 7,0

Orzeszki ziemne - 4,0

Płatki owsiane - 10,0

Pomarańcze + 9,61

Pomidory + 13,67

Rodzynki + 15,0

Ryż - 18,0

Rzodkiew czarna + 5,0

Rzodkiewka + 6,05

Sałata + 14,13

Sandacz gotowany - 23,18

Seler + 11,0

Szczaw + 6,16

Szynka - 12,0

Śliwki surowe + 4,0

Truskawki + 2,0

Twaróg kwaśny - 17,0

Wątroba cielęca - 14,68

Wieprzowina - 12,0

Wołowina - 23,51

Ziemniaki w łupince + 6,71

Żółtka jaj - 27,0





ŹRÓDŁO : www.dobradieta.pl / własne



Zmieniony przez - Rothen w dniu 2006-10-02 22:34:11
1

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 207 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 8497
sog
pozdro
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 862 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 12904
ciekawe
jutro przeczytam dokladnie

żyje tylko dla Niej..
żyje tylko dzięki Niej..
Dziękuje..dziękuje za to, że jesteś..

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
Tak jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że spotkałem się z teorią, że pH jest zbyt silnie chronione przez nasz organizm by zmieniać je poprzez dietę. Utrzymanie prawidłowej wartości przy żle zestawionym jadłospisie jest obciążeniem dla naszego organizmu i zwiększa pracę jaką musi wykonać nasz organzim. Zrobienie przysiadu ze sztangą 100 kg to też jest obciążenie dla naszego organizmu i również zwiększa pracę jaką musi wykonać nasz organizm.

O ile z pierwszą częścia bym się zgodził to odnośnie drugiej, czy to utrzymanie pH, jeśli dieta nie jest ok. pod tym względem jest takie łatwe dla naszego organizmu, czy po prostu nasze narządy wewnętrzne spokojnie wykonują swoją pracę i to wszystko - można sie nad tym zastanawiać...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 228 Wiek 30 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 7529
Wiem temat jest stary, ale mam pytanie

warzywa posiadają Ph zasadowe, czym to jest spowodowane?
- czyżby wysoką zawartością witamin, mikroelementów, wody, a może czym innym?

Będę wdzięczny za odpowiedź



Już znalazłem odpowiedź, sry że wam głowę zawracam ;]

Temat Zakończony ;]

Zmieniony przez - Tigeros55 w dniu 2010-06-12 13:04:48
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
Pierwiastkami zasadotwórczymi będą magnez, potas, sód, wapń żelazo.

a kwasotwórczymi siarka chlor fosfor czyli niemetale

na zaś ktoś bedzie miał

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jaka dieta dla mnie jest dobra?

Następny temat

FAT BURNER .CZY TO DOBRY MOMENT?

WHEY premium