SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

zwiększone wydalanie tak niezbędnego wapnia!!!

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4163

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 209 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 2944
Wapń jest jednym z makroelementów, na który osoby uprawiający kulturystykę powinni zwrócić szczególną uwagę ponieważ zaliczają się do grupy osób narażonych na zwiększone wydalanie tego składnika mineralnego, poprzez specyfikę diet. Wapń o wzorze chemicznym Ca, w przyrodzie występują w postaci związków chemicznych lub jonów. Występujący w organizmie człowieka w 99,85% w kościach, jako składnik blaszek kostnych 1% w zębach, a pozostały 0,05% płynie poza komórkowym. Gdzie pełni ważne dla organizmu funkcje, takie jak wpływ na prawidłową pracę mięśnia sercowego, bierze udział w prawidłowej przepustowości błon komórkowych, w procesie krzepnięcia krwi oraz w prawidłowym przewodzeniu bodźców nerwowych. Poza tym jony wapnia są aktywatorami wielu enzymów np: enzymów trawiennych - lipazy (enzym trzustkowy, powodujący rozkład tłuszczów), podpuszczki (żołądkowy enzym trawienny ścinający białko mleka). Organizm ludzki w momencie niedoborów, może pobierać wapń z kości do celów funkcjonalnych organizmu, co nie jest wskazane gdyż może prowadzić do odwapnienia. Spadek zawartości wapnia we krwi poniżej określonego poziomu może doprowadzić do wystąpienia objawów tzw. tężyczki, u dzieci do powstania krzywicy i zahamowania tempa wzrostu, a u osób dorosłych do osteoporozy i łamliwości kości. Wapń odgrywa znaczną rolę w przypadku nadciśnienia tętniczego krwi, którego chroniczny niedobór może prowadzić do zwiększenia ciśnienia tętniczego krwi (niektóre suplementy (np. kreatyna) powodują zatrzymanie wody w organizmie poprzez co podnoszą ciśnienie, co w efekcie może się potęgować z niedoborem wapnia) A nadmierny wzrost wapnia do zaburzeń pracy serca i oddychania, zaparci, wzrost kwasu solnego w żołądku oraz zaburzenia wchłaniania innych składników mineralnych głównie żelaza, cynku i magnezu. Długotrwałe spożywanie nadmiernych ilości wapnia może doprowadzić także, do ciężkich uszkodzeń nerek, hiperkalcemi i hiperkalciuri. U osób z kamicą nerkową duża podaż wapnia może zwiększyć wydalanie wapnia z moczem i tym samym nasilać tworzenie się złogów nerkowych.. Wchłanianie wapnia zależne jest głównie od zapotrzebowania organizmu. A dobywa się to w sposób ściśle określony, zależny od mechanizmu adaptacyjnego. Tak więc przy niskiej zawartości wapnia w organizmie jego wchłanianie jest wyższe, a przy wysokiej zawartości wchłanianie jest niższe. Na poprawę wchłaniania wapnia maja także duży wpływ, substancje odżywcze jak np: aminokwasy (lizyna, arginina), cukier mleczny (laktoza) oraz witamina (D). Ale są też związki, które upośledzają jego wchłanianie jak np: nadmierna ilość kwasu szczawiowego oraz kwasu fitynowego w racji pokarmowej. Trudniej wchłaniany jest też wapń z warzyw, gdzie utrudnia ten proces błonnik, także tłuszcze upośledzają wchłanianie wapnia, ponieważ może on tworzyć z kasami tłuszczowymi trudno rozpuszczalne mydła. Do ujemnego bilansu wapniowego może doprowadzić dieta zawierająca wysoko oczyszczone białko (aminokwasy, preparaty białkowe). Taki rodzaj diety powoduje zwiększone wydalanie wapnia z moczem i kałem, co może doprowadzić do absorpcji wapnia z tkanki kostnej. Kofeina powoduje zwiększone wydalanie wapnia z moczem i upośledza wchłanianie z pożywienia. Długotrwałe stosowanie środków alkalizujących, zawierające glin powoduje ujemny bilans wapnia oraz demineralizacje kośćca (jaki środek alkalizujący zawarty jest w KREALKALYN®). Na prawidłową gospodarkę wapnia w organizmie ma też wpływ odpowiedni stosunek wapnia do fosforu w racji pokarmowej. Wysoka konsumpcja mięsa i produktów zbożowych staje się powodem nadmiernej podaży fosforu, który wyraźnie ogranicza przyswajanie wapnia oraz powoduje silne zakwaszenie organizmu.Za najbardziej korzystny dla ludzi dorosłych uznano stosunek wapnia do fosforu jak 1:1, dla dzieci 1,2:1 do 2.2 : 1 a dla niemowląt 1,5:1. Obecnie uważa się, że stosunek wapnia do fosforu w racji pokarmowej może mieścić się w szerszym zakresie, o ile racja zawiera dostateczną ilość witaminy D.
Dzienna zalecana norma spożycia wapnia wynosi, dla młodzieży i dorosłych(11-24lata) 1200-1500mg. Mężczyźni (25-65<lat) 1000-1500mg. Kobiety (25-50lat) 1000mg. Około 50% zalecanego spożycia wapnia powinno pochodzić z mleka i serów. Preparaty wapnia najlepiej przyjmować ok. 1 - 1,5 godz. po posiłkach, wypijając przy tym pełna szklankę wody lub soku. Przyjmuje się, że wchłanianie wapnia z mieszanego pożywienia wynosi 20-40%.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

6 przepisów na cycki z kurczaka dla bojących sie diety

Następny temat

ważne!! SOGI ZA POMOC !

WHEY premium