SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Obróbka termiczna jedzenia

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 11383

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 94 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1180
Dokładnie... ja znalazłem w sklepie kasze gryczaną z warzywami która na 100g zawiera jedyne 11,7 g WW ale po ugotowaniu.. dla mnie świetna sprawa bo moge jej wszamać wuęcej.. ALE CZY NA PEWNO WIERZYC TEJ WARTOSCI ODŻYWCZEJ NA OPAKOWANIU ???/ MYŚLE ŻE Takkkkk... jak dla mnie ok ..pozdro
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
jesli mamy byc dokladni , opierajmy sie jednak na danych o produktach w stanie surowym - wtedy wartosci sa niezmienne, nawet gdy wezmiemy 100g jakiegos produktu i rozgorujemu do do wagi 300 lub 400g to ilosc wegli bedzie nie zmienna , zjemy tylko wiecej wody (to do kasz, makaronow, ryzu).
w przyp. mies tez proponuje sie porzec jednak na porcjii w stanie surowym, nawet po ugotowaniu, czy smazeniu, pieczeniu ilosc bialka bedzie podobna , strata 10% wyniknie ze spalenia tkanki na powierzchni ( smazenie, pieczenie) lub w przyp. gotowania strata ta bedzie zalezna od liosci wyplukanych bialek tkanki lacznej lub miesniowej ( tzw sok jaki powstaje np podczas gotowania kuraka w rosole). jak widac zjemy te sama ilosc wegli czy bialek , a jedynie wiecej lub mniej wody ( nie poruszam tu tematu zmian zawartosci skladnikow odzywczych bo do tego trzeba kilku stron pisanminy)
uwazam ze wazenie przed obrobka dla nas jest miarodajne , wazenie po obrobce jest miarodajme dla zywienia zbiorowego.
pozdr
mc

IHS TEAM

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 8416 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 79983
czyli zarcie nie traci nic z wartosci odzywczych podczas obrobki termicznej ? (mowie o ryzu, platkach, kaszy, miesie itd)

http://wicek-lampy.cba.pl/

"profesjonalna" naprawa

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
traci ale sa to male %

zalezy tez od temperatury(im wyzsza tym bardziej traca)
od sposobu (najlepiej na parze)
i od dlugosci(im dluzej tym wiecej traca)

Zmieniony przez - k3ho w dniu 2006-10-20 15:19:06
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
evver zajmij sie cie powazniejszymi tyematami. co do strat podczas obr, termicznej zywnosci straty te dotycza glownie witamin, w mniejszym stopniu mineralow a w marginalnym skladnikow energetycznych jak bialka tluszcze i wegle.
pisze art, w ujeciu praktycznym na ten temat , jak sie ukaze w kif to go wkleje tez i dla spolecznosci sfd.
poZdr
mc

IHS TEAM

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
ale nas rozpieszczasz marku czekamy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 8416 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 79983
yes sir równiez czekam

http://wicek-lampy.cba.pl/

"profesjonalna" naprawa

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Sok z marchwi

Następny temat

Rozpisanie Diety

WHEY premium