Cynk ;
ok. 0,25 mg cynku w 1kg zawierają;
-jabłka,
-pomarańcze
-cytryny,
figi,
-grejfruty,
-wszelkie owoce miąższowe,
-warzywa zielone,
-wody mineralne,
- miód (0.31mg)
ok. 2 do 8mg/kg;
-maliny,
-czarne jagody,
-daktyle,
-większość warzyw,
-większość ryb morskich,
-chuda wołowina,
-mleko,
-ryż łuskany,
-buraki ćwiekłowe i bukrowe,
-szparagi,
-marchew,
-selery,
-pomidory,
-ziemniaki,
-rzodkiew,
-kawa,
-biała mąka,
-chleb.
ok, 8 do 20 mg/kg;
-iektóre zboża,
-drożdże,
-cebula,
-czosnek,
-ryż nie łuskany,
-jaja,
-konserwy rybne i mięsne.
ok 20 do 50 mg/kg ;
-
mąka pszenna razowa ( i chleb z niej)
-mąka owsiana,
-mąka jęczmienna,
-kakao,
-melasa,
-żółtka jaj,
-mięso królików i kurcząt,
-orzechy,
-groch,
-fasola,
-soczewica,
-herbata,
-suszone drożdże,
-kalmary.
ok. 30 do 45 mg/kg;
-wątroba wołowa,
-niektóre ryby.
ok 75 do 140 mg/kg;
-większość grzybów (m.in kania, koźlak, pieczarka, maślak i in.)
]ok 130 d0 202 mg/kg ;
-otręby pszenne
-kiełki pszenicy,
-nasiona dyni i słonecznika
ok 270 do 600 mg/kg
-a nawet wg innych źródeł ok 840 mg/kg - ostrygi
źródłó; "Kuchnia i medycyna' Julian Aleksandrowicz i Irena Gumowska, 1983
zważając na rok wydania, książka jest dosyć stara, ale myślę, że nie aż tak dużo się zmieniło.
Pewnie ich wartość w mg/kg może nie być dokładna, ale te produkty z całą pewnością posiadają cynk :)